Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Δύσκολη εξίσωση οι φετινές Πανελλαδικές – Απρόβλεπτες οι βάσεις

Πανελλαδικές 2021: Πρεμιέρα με ελάχιστη βάση και 2ο Μηχανογραφικό - Όλες οι αλλαγές που ισχύουν εφέτος

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Προβληματισμός επικρατεί στους μαθητές που εξετάζονται αυτές τις μέρες στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα θέματα μέχρι στιγμής έχουν κριθεί από εκπαιδευτικούς, φροντιστήρια αλλά και επιστημονικές ενώσεις ως αρκετά απαιτητικά στην πλειονότητά τους.

Με τρεις μέρες εξετάσεων, οι υποψήφιοι φαίνεται ότι δεν έχουν αντιμετωπίσει έως τώρα εύκολα θέματα. Στη Νεοελληνική Γλώσσα, το θέμα πολύ πιθανόν να μπερδέψει αρκετούς μαθητές, ενώ στα τέσσερα μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας, Αρχαία, Ιστορία, Φυσική και Μαθηματικά, οι εκπαιδευτικοί εμφανίστηκαν συγκρατημένοι όσον αφορά τις επιδόσεις που αναμένουν από τους μαθητές τους.

Και φέτος τη διαφορά, όπως όλα δείχνουν, θα την κάνουν οι αριστούχοι που θα ξεχωρίσουν, επηρεάζοντας φυσικά και την πορεία των φετινών βάσεων. Αυτός ο παράγοντας αποδεικνύεται πάντοτε καθοριστικός για την πορεία των βάσεων ιδίως στις δημοφιλείς σχολές και αναμένεται με ενδιαφέρον. Σημειώνεται βέβαια ότι ήδη, από τα στοιχεία του φετινού αριθμού εισακτέων, έχουν καταγραφεί οι πρώτες εκτιμήσεις.

Ελεύθερη πρόσβαση

Φέτος οι διαθέσιμες θέσεις στα αμφιθέατρα έχουν εκτοξευτεί στις 78.335, δημιουργώντας συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης στα τμήματα των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών (2ο επιστημονικό πεδίο) και των Οικονομίας και Πληροφορικής (4ο επιστημονικό πεδίο).

Οι βάσεις φαίνεται ότι πιέζονται προς τα κάτω λόγω της αύξησης των θέσεων, ενώ στα εν λόγω τμήματα πολύ πιθανόν να δούμε και φέτος εισαγωγή με πολύ χαμηλούς βαθμούς.

Υψηλή ζήτηση

Στον αντίποδα, σταθερότητα εκτιμάται στα τμήματα Ανθρωπιστικών σπουδών (1ο επιστημονικό πεδίο) και των Επιστημών Υγείας (3ο επιστημονικό πεδίο), όπου η ζήτηση παραμένει υψηλή.

Φυσικά, μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν οι δημοφιλείς σχολές, όπως οι νομικές, οι ιατρικές και οι πολυτεχνικές, που κάθε χρόνο αποτελούν τις αγαπημένες επιλογές των υποψηφίων, με τη ζήτηση να φτάνει ακόμα και τους 2.000 υποψηφίους ως πρώτη επιλογή για μια σχολή που δεν ξεπερνά τις 400 θέσεις. Ενα νέο στοιχείο για τις φετινές βάσεις είναι και οι αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο. Σε αρκετά επιστημονικά πεδία τα τμήματα αυξάνονται, όπως και ο αριθμός εισακτέων, που πολύ πιθανόν να ρίξει τις βάσεις στα περιφερειακά τμήματα. Αντιθέτως, στα κεντρικά τμήματα ακόμα δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, καθώς αναμένονται οι επιδόσεις των μαθητών.

Χθες οι μαθητές εξετάστηκαν στην Ιστορία, στη Φυσική και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ), με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών στην πλειονότητά τους να κάνουν λόγο για δύσκολα θέματα που πιθανόν να δυσκόλεψαν τους υποψηφίους.

Η Ιστορία, σύμφωνα με το φροντιστήριο Στόχος, είχε κάποιες αστοχίες στη διατύπωση του ζητούμενου Α2, και στο σύνολο απαιτούσαν καλή γνώση του σχολικού βιβλίου. Αντίστοιχα, και η δεύτερη θεματική των πηγών ήταν απαιτητική. Στη Φυσική, επίσης τα θέματα κρίθηκαν δυσκολότερα από άλλες χρονιές, ενώ μόνο οι υποψήφιοι του ΑΕΠΠ φαίνεται να μη δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα.

Αρχές Ιουλίου

Η εξεταστική διαδικασία συνεχίζεται την Παρασκευή με Λατινικά, Χημεία και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και ολοκληρώνεται την Τρίτη 18 Ιουνίου με Βιολογία. Στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα ειδικά μαθήματα, ενώ αρχές Ιουλίου αναμένονται οι βαθμοί των υποψηφίων, που θα δώσουν μια σαφή εικόνα για την πορεία των βάσεων τον Αύγουστο του 2019.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Πανελλαδικές 2019: Ξεκινούν αύριο οι επαναληπτικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξεκινούν από αύριο, οι Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πανελλαδικές 2019: Μαύρισαν τα νέα τμήματα «Γαβρόγλου»

Δημήτρης Κατσάκος

Πανελλαδικές 2019: Καθολική πτώση των βάσεων στις δημοφιλείς σχολές

Δημήτρης Κατσάκος

Πανελλαδικές 2019: Οι δημοφιλείς σχολές, οι υψηλότερες και οι χαμηλότερες βάσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βάσεις 2019: Οι «πρωταθλητές» των φετινών Πανελληνίων που σάρωσαν σε όλη την Ελλάδα

Δημήτρης Κατσάκος

Πανελλαδικές 2019: Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής – Δείτε όλους τους πίνακες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανακοινώθηκαν οι Βάσεις από το υπουργείο Παιδείας

Δημήτρης Κατσάκος

Πανελλαδικές 2019: Σε αυτή την ιστοσελίδα θα αναρτηθούν οι βάσεις των σχολών

Δημήτρης Κατσάκος