ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κατέβασαν ρολά… τα διαγνωστικά κέντρα – Αγωνία για την συνάντηση με τον Ξανθό

Μειωμένα τα περιστατικά του AIDS στην Ελλάδα το α’ δεκάμηνο του 2019

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές, πλην των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, και φυσικοθεραπευτές κατέβασαν «ρολά», με τους πολίτες να μένουν ουσιαστικά χωρίς υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Από χθες δεν πραγματοποιείται ιδιωτικά καμία διαγνωστική εξέταση, καθώς τα διαγνωστικά κέντρα έκλεισαν και δεν εξυπηρετούν ούτε παραπεμπτικά ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), αλλά ούτε ιδιωτικά τους πολίτες.

Η πρόσβαση των πολιτών σε ιδιωτική πρωτοβάθμια Υγεία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο σήμερα, καθώς στη «μάχη» κατά των μέτρων υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate) μπαίνουν και οι ιδιωτικές κλινικές (μικρές και μεσαίες) μη πραγματοποιώντας διαγνωστικές εξετάσεις εξωτερικών ασθενών.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έχουν ζητήσει να βρεθεί τρόπος συμψηφισμού του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018 με αδιάθετα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, όπως είναι τα έσοδα που έχει συγκεντρώσει από την εξυπηρέτηση των Ευρωπαίων πολιτών για υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα, τα οποία ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια θα παραμένουν ανοιχτά με προσωπικό ασφαλείας από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα όλης αυτής της εβδομάδας, αποκλειστικά και μόνο για να παραδίδουν αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί.

Σημειώνεται ότι τις υπηρεσίες τους προς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έχουν αναστείλει από χθες μέχρι και αύριο, Τετάρτη, και οι φυσικοθεραπευτές. Αύριο στις 11 το πρωί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών έχει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Το Συντονιστικό Οργανο των Ενώσεων της ιδιωτικής ΠΦΥ πραγματοποίησε χθες στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) σύσκεψη στην οποία τονίστηκε η ενότητα και αποφασιστικότητα του κλάδου «να δώσει μάχη για την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική του επιβίωση».

Με ενδιαφέρον αναμένουν όλες οι Ενώσεις τι θα ακούσουν σήμερα από τον Ανδρέα Ξανθό. Στην πρώτη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες δεν έλαβαν κάποια δέσμευση που να τους ικανοποιεί. Ακαρπη απέβη και η συνάντησή τους με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιαννάκο, ο οποίος δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο.

Το Συντονιστικό Οργανο μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ώστε να καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεών του.

Προτεινόμενα για εσάς

Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις στα διαγνωστικά κέντρα

Μιχάλης Μάρδας

Για πολιτική και επιχειρηματικά υποκινούμενη απεργία στα διαγνωστικά κέντρα μιλά ο Πολάκης

Μιχάλης Μάρδας

Ταλαιπωρία δίχως τέλος στα διαγνωστικά – Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι πολίτες

George Michaelides

Ανοίγουν από αύριο τα διαγνωστικά κέντρα – Πως θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

Μιχάλης Μάρδας

Το πρωί της Τετάρτης οι αποφάσεις για τα διαγνωστικά κέντρα

Ανδρέας Ντίνης

Ακυρώνονται διαγνωστικές εξετάσεις, φυσικοθεραπείες σε ιδιωτικά κέντρα λόγω απεργίας

Δημήτρης Κατσάκος

Προσοχή: Κλειστά από σήμερα και επ’ αόριστον τα διαγνωστικά κέντρα

George Michaelides

Προσοχή: Κλειστά από την Δευτέρα και επ’ αόριστον τα διαγνωστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Σταματούν οι εξετάσεις στα διαγνωστικά κέντρα λόγω απεργίας επ αόριστον

Μιχάλης Μάρδας