ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ακυρώνονται διαγνωστικές εξετάσεις, φυσικοθεραπείες σε ιδιωτικά κέντρα λόγω απεργίας

Κορωνοϊός - Λάρισα: Είκοσι κρούσματα σε δύο ψυχιατρικές κλινικές – Ένας νεκρός

Newsroom eleftherostypos.gr

Ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές, πλην των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, και φυσικοθεραπευτές κατέβασαν «ρολά», με τους πολίτες να μένουν ουσιαστικά χωρίς υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Από χθες δεν πραγματοποιείται ιδιωτικά καμία διαγνωστική εξέταση, καθώς τα διαγνωστικά κέντρα έκλεισαν και δεν εξυπηρετούν ούτε παραπεμπτικά ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), αλλά ούτε ιδιωτικά τους πολίτες. Η πρόσβαση των πολιτών σε ιδιωτική πρωτοβάθμια Υγεία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο σήμερα, καθώς στη «μάχη» κατά των μέτρων υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate) μπαίνουν και οι ιδιωτικές κλινικές (μικρές και μεσαίες) μη πραγματοποιώντας διαγνωστικές εξετάσεις εξωτερικών ασθενών.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έχουν ζητήσει να βρεθεί τρόπος συμψηφισμού του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018 με αδιάθετα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, όπως είναι τα έσοδα που έχει συγκεντρώσει από την εξυπηρέτηση των Ευρωπαίων πολιτών για υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα, τα οποία ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια θα παραμένουν ανοιχτά με προσωπικό ασφαλείας από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα όλης αυτής της εβδομάδας, αποκλειστικά και μόνο για να παραδίδουν αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί.

Σημειώνεται ότι τις υπηρεσίες τους προς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έχουν αναστείλει από χθες μέχρι και αύριο, Τετάρτη, και οι φυσικοθεραπευτές. Αύριο στις 11 το πρωί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών έχει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Το Συντονιστικό Οργανο των Ενώσεων της ιδιωτικής ΠΦΥ πραγματοποίησε χθες στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) σύσκεψη στην οποία τονίστηκε η ενότητα και αποφασιστικότητα του κλάδου «να δώσει μάχη για την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική του επιβίωση».

Με ενδιαφέρον αναμένουν όλες οι Ενώσεις τι θα ακούσουν σήμερα από τον Ανδρέα Ξανθό. Στην πρώτη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες δεν έλαβαν κάποια δέσμευση που να τους ικανοποιεί. Άκαρπη απέβη και η συνάντησή τους με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιαννάκο, ο οποίος δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο.

Το Συντονιστικό Όργανο μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ώστε να καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεών του.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Απίστευτα πράγματα: Το Μετρό έκλεισε με 18% συμμετοχή στην απεργία

Μιχάλης Μάρδας

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Χωρίς Μετρό και Ηλεκτρικό – Στάση εργασίας στο Τραμ

Ανδρέας Ντίνης

Απεργία την Πέμπτη στα ΜΜΜ – Δεν θα συμμετέχουν τα λεωφορεία

Evanthia Karra

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Χάος στους δρόμους της Αθήνας από τις πορείες – Δείτε live την κίνηση

Ανδρέας Ντίνης

Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις της Aegean και Olympic από αύριο Πέμπτη στις 08:00 μέχρι τις 08:00 της Παρασκευής

Μιχάλης Μάρδας

Σας ενδιαφέρει: Έτσι θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς στην απεργία της Πέμπτης

Ανδρέας Ντίνης

Απεργούν σήμερα διανομείς, ντελίβερι και κούριερ

Ανδρέας Ντίνης

Απεργούν την Πέμπτη κούριερ, ντελιβεράδες και υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών

Ανδρέας Ντίνης

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 15 Οκτωβρίου σε όλο το δημόσιο

Μιχάλης Μάρδας