Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γαβρόγλου αλλάζει την Ιστορία Λυκείου ένα μήνα πριν τις εκλογές

Ο Γαβρόγλου αλλάζει την Ιστορία Λυκείου ένα μήνα πριν τις εκλογές

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Πληθώρα «κούφιων» υπουργικών αποφάσεων για το σχεδιασμό της Παιδείας εκδίδει το υπουργείο Παιδείας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Αφού πρώτα σημείωσε τρομακτική -για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου- καθυστέρηση διευθέτησης ζητημάτων που αφορούσαν τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν την Παρασκευή, ο υπουργός Παιδείας έχει επιδοθεί να υπογράφει σειρά αποφάσεων που αφορούν αλλαγές στην Παιδεία ακόμα και το 2021!

Μία από αυτές είναι η πολυσυζητημένη αλλαγή στην Ιστορία του Λυκείου. Ενα πολυσέλιδο πρόγραμμα σπουδών για την Α’ και τη Β’ Λυκείου φέρνει ριζικές αλλαγές στο περιεχόμενο, χωρίς όμως το υπουργείο Παιδείας να έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για συγγραφή νέων βιβλίων αλλά και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Δείγματα έδειξε η πολιτική ηγεσία, άλλωστε, και στην εξεταστέα ύλη για την Γ’ Λυκείου που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, όπου το υπουργείο Παιδείας επέλεξε το δρόμο της «κοπτορραπτικής», από τη δημιουργία πρωτογενούς υλικού.

Πάντως, οι αλλαγές, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, προβλέπεται να ξεκινήσουν για τους μαθητές που φέτος φοιτούν στη Β’ Γυμνασίου (σχολικό έτος 2020-2021), με τις εθνικές εκλογές, βέβαια, να είναι πολύ πιθανό να ανατρέψουν τα σχέδια.

Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα σπουδών:

Α’ Λυκείου: Για πρώτη φορά οι μαθητές της Α’ Λυκείου δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν από την Αρχαία Ιστορία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Αντιθέτως, η Ιστορία ξεκινάει από το 1880, περιλαμβάνει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Ψυχρό Πόλεμο, την άνοδο του καπιταλισμού μέχρι και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται η διδασκαλία τόσο πρόσφατων πολιτικών γεγονότων, καθώς μεταξύ άλλων τα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, τον πόλεμο του Κόλπου και την εισβολή σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Β’ Λυκείου: Η ιστορία στη Β’ Λυκείου, σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών, αναμένεται να είναι διαθεματική και να μην ακολουθεί ευθυγραμμισμένη πορεία. Οι μαθητές δεν θα διδάσκονται κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά διάφορα φαινόμενα και θεσμούς στην πορεία της Ιστορίας. Από την Ακρόπολη και τους πολέμους για τη θρησκεία μέχρι διάφορα κινήματα που ξεκίνησαν από τη νεολαία απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, το νέο πρόγραμμα σπουδών.

Σε όλα αυτά, βέβαια, δεν έχει γίνει καμία κίνηση για υποστήριξή τους. Ο επικεφαλής της ομάδας που συγκροτήθηκε από το ΙΕΠ, καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας Πολυμέρης Βόγλης, ξεκαθαρίζει στον «Ε.Τ.» ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τα απαραίτητα σχολικά εγχειρίδια αλλά και μια σοβαρή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. «Τα υπάρχοντα εγχειρίδια δεν μπορούν με τίποτα να υποστηρίξουν τα νέα προγράμματα. Ούτε οι καθηγητές που θα τα διδάξουν μπορούν να το κάνουν αυτό με επιμορφώσεις λίγων ημερών. Χρειάζεται μια σοβαρή επιμόρφωση», σημείωσε.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Στα χνάρια του Τραμπ και η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ: Θέλει ανοιχτά σχολεία αλλά χωρίς… σχέδιο

Tinad

Πανελλήνιες 2020: Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα – Τι ανακοίνωσε η Κεραμέως

Tinad

Όλες οι αλλαγές από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο: Τράπεζα Θεμάτων, βάση 10, Αγγλικά από το Νηπιαγωγείο

Μιχάλης Μάρδας

Νομοσχέδιο για την Παιδεία: Τι αλλάζει σε Πανελλαδικές, Λύκειο – Επιστρέφουν λατινικά

Ανδρέας Ντίνης

Κεραμέως: Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς ανοικτά σχολεία

Evanthia Karra

Επιστρέφουν τη Δευτέρα στα σχολεία οι μαθητές γυμνασίου και Λυκείου – Διαβάστε τι θα ισχύει

Μιχάλης Μάρδας

Σχολεία: Επιστρέφουν στις τάξεις αύριο οι μαθητές Α’ και Β΄Λυκείου και το Γυμνάσιο

Ανδρέας Ντίνης

Νομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας: Οι 10+1 αλλαγές από το δημοτικό έως το Λύκειο

Μιχάλης Μάρδας

Αποκλειστικό: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια: Βάση του 10 και τράπεζα θεμάτων από τη νέα χρονιά

Μιχάλης Μάρδας