Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Τριήμερο «λουκέτο» στα διαγνωστικά κέντρα για το κυβερνητικό χαράτσι

Τριήμερο «λουκέτο» στα διαγνωστικά κέντρα για το κυβερνητικό χαράτσι

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Ρολά κατεβάζουν από σήμερα και για τρεις ημέρες όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, με τα ραντεβού για διαγνωστικές εξετάσεις να ακυρώνονται στο σύνολό τους. Γιατροί και επιχειρηματίες διαμαρτύρονται με μια πολύ μαζική κινητοποίηση (διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κλινικοεργαστηριακοί γιατροί) για τα υπέρογκα ποσά που δίνουν για υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις (clawback και rebate) που φτάνουν στο 70% των εισοδημάτων τους, όπως καταγγέλλουν.

Το υπουργείο Υγείας είναι… θεατής μπροστά στην τριήμερη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και όχι μόνο αλλά επιπλέον… επιτίθεται στον κλάδο.

Η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εξέδωσε χθες ανακοίνωση – «προειδοποίηση» με την οποία δηλώνει ότι «η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών αποφέρει τις συνέπειες των όρων των αντίστοιχων συμβάσεων». Ο Οργανισμός καταλογίζει στους εκπροσώπους του κλάδου που κινητοποιείται ότι εκβιάζουν πολίτες και ΕΟΠΥΥ «υποστηρίζοντας άλλα πολιτικά σχέδια από τη στήριξη της δημόσιας Υγείας», όπως χαρακτηριστικά γράφει.

Η ανακοίνωση αυτή του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο οποίος επιτέθηκε προχθές μέσω facebook στους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων κατηγορώντας τους ότι «παίζουν το παιχνίδι της αντιπολίτευσης».

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ενημερωθεί εδώ και πολύ καιρό για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που κινδυνεύουν με λουκέτο εξαιτίας της παράλογης πολιτικής του ΕΟΠΥΥ, που δημεύει το 70% των εσόδων τους μέσω του clawback και του rebate.

Εχουμε κατά επανάληψη ζητήσει να αναθεωρηθεί άμεσα αυτό το πλαίσιο, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή τα ιατρικά εργαστήρια και τον Ελληνα γιατρό στην ανεργία και τη μετανάστευση.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που κωφεύει προκλητικά στις εκκλήσεις μας, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη βρίσκοντας πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την κινητοποίησή μας, για την οποία έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν παίζουμε με την επιβίωσή μας», ήταν η απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής των ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή, η απεργιακή κινητοποίηση είναι προειδοποιητική και θα ακολουθήσει κλιμάκωση, «για να προασπίσουμε την επιστημονική και επαγγελματική μας επιβίωση καθώς και το δικαίωμα του ασθενή για αξιόπιστες υπηρεσίες Υγείας», όπως αναφέρει.

Χθες, με νεότερη ανακοίνωσή της, εκφράζει την αγανάκτησή της για την «κατάπτυστη», όπως τη χαρακτηρίζει, ανακοίνωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, αναφέροντας ότι ο τελευταίος προσπαθεί να «απειλήσει τον ιατρικό κόσμο».

Τη στήριξή του στην τριήμερη αποχή εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) τονίζοντας, απευθυνόμενη προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας: «Κύριε Πολάκη, εσείς μας κλείνετε τα ιατρεία και τα εργαστήρια».

Οι φυσικοθεραπευτές

Τα διαγνωστικά κέντρα ακολουθούν και άλλοι επαγγελματίες Υγείας, επίσης διαμαρτυρόμενοι για τα «ληστρικά», όπως έχουν χαρακτηριστεί πολλές φορές, μέτρα του clawback και του rebate. Οι φυσικοθεραπευτές προκήρυξαν χθες και αυτοί αποχή από τα καθήκοντά τους σήμερα και αύριο. Οπως υποστηρίζουν με ανακοίνωσή τους, «από το 2013 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2018 δεν καταβλήθηκαν ποτέ στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές 125.000.000 ευρώ.

Η τιμή αποζημίωσης της συνεδρίας φυσικοθεραπείας των 15 ευρώ, που αναγράφεται στο παραπεμπτικό φυσικοθεραπείας, είναι εικονική.

Η πραγματική αμοιβή που θα μπει στην τσέπη του φυσικοθεραπευτή είναι 6 ευρώ. Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι τουλάχιστον 5 μήνες το χρόνο ο φυσικοθεραπευτής εργάζεται δωρεάν χωρίς αμοιβή», αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Περίεργα συμπτώματα. Μάθετε τι ασθένειες κρύβουν

Leonidas Kallidonis

Εγκαύματα δεν φέρνει μόνο ο ήλιος

Leonidas Kallidonis

Πιο υγιή νεφρά με αυτό το φυσικό ρόφημα!

Tinad

Αυτή είναι η νούμερο 1 αντικαρκινική τροφή!

Tinad

Αποκάλυψη – βόμβα από το Nordic Monitor: Ο Ερντογάν εγχειρίστηκε για καρκίνο, πάσχει και από επιληψία

Tinad

Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα προϋποθέτει υγιές ήπαρ

Tinad

«Βόμβα» από διεθνή Τύπο: Είναι σε κώμα ο Κιμ Γιονγκ Ουν; – Η Κίνα στέλνει ειδικούς στη Βόρεια Κορέα

Tinad

Γιατί ο διαβήτης «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες

Kon

Κορωνοϊός: Ανακοινώθηκε η άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς – Πώς και ποιοι θα την παίρνουν

Ανδρέας Ντίνης