Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγωγή στα ΑΕΙ: Στους 78.335 εκτινάσσεται ο αριθμός των εισακτέων… ελέω εκλογών

Πανελλαδικές 2019: Αυτό είναι το οριστικό μηχανογραφικό με τα νέα 38 τμήματα

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Το τελευταίο (;) προεκλογικό χαρτί παίζεται στο παρά πέντε των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών με τον αριθμό των εισακτέων από τις Πανελλαδικές 2019.

Οι δεσμεύσεις των προηγούμενων ετών για εξορθολογισμό του αριθμού εισακτέων εξανεμίστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να παραμένει πιστός σε «παιχνίδια» στις πλάτες φοιτητών και πανεπιστημίων. Στους 78.335 εκτίναξε φέτος το υπουργείο Παιδείας τον αριθμό εισακτέων, αυξημένο κατά 3.643 σε σχέση με πέρσι, με όλους τους επιτυχόντες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων να εισάγονται από τον Σεπτέμβρη του 2019 για πρώτη φορά αποκλειστικά σε πανεπιστήμια, μιας και τα ΤΕΙ έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη.

Οι δημοφιλείς σχολές, όπως οι ιατρικές, οι νομικές αλλά και οι υπάρχουσες πολυτεχνικές, παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, μόνο που στην τελευταία περίπτωση όλα τα πολυτεχνικά ΤΕΙ που καταργούνται επανέρχονται ως πανεπιστημιακά τμήματα, πολλαπλασιάζοντας τις επιλογές των υποψηφίων σε αυτόν τον τομέα.

Ο αριθμός εισακτέων υπήρξε ανέκαθεν ένα παιχνίδι στα χέρια των πολιτικών ηγεσιών του ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα σε τέσσερα χρόνια έχει φορτώσει περίπου 10.000 επιπλέον εισακτέους στα Ιδρύματα, χωρίς αυτό φυσικά να συνοδεύεται από τις ανάλογες υποδομές. Ενδεικτικά, το 2015 επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά, ο αριθμός εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ήταν 68.330, ενώ φέτος, 4 χρόνια μετά, εκτοξεύτηκε στους 78.335. Ακόμα και σε σχέση με πέρσι υπήρξε μια αύξηση του 5%, με 74.692 να μπαίνουν πέρσι.

Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο περίπου 100.000 μαθητές δηλώνουν συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί την «ελεύθερη πρόσβαση» μέσω της διόγκωσης του αριθμού εισακτέων. Ειδικότερα, φέτος 8 στους 10 περίπου αναμένεται να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα. Παράλληλα, το νέο -ενισχυμένο- κύμα που θα εισαχθεί από τον Σεπτέμβρη του 2019 θα εγκαινιάσει τον καινούργιο ακαδημαϊκό χάρτη του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου που προβλέπει την ίδρυση πάνω από 100 νέων τμημάτων, χωρίς να τους έχει δοθεί επαρκής χρόνος για τη μετάβασή τους (σ.σ. τα σχετικά νομοσχέδια για την πλειοψηφία των τμημάτων δεν έχουν κλείσει μήνα από την ψήφισή τους) και, το κυριότερο, δεν έχουν ακόμα θεσπιστεί επαγγελματικά δικαιώματα για τους φοιτητές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δεν είναι ο κατακερματισμένος χάρτης των πανεπιστημίων που δημιούργησε ο Κώστας Γαβρόγλου, αλλά το μπάχαλο που θα προκληθεί από τον Οκτώβρη, όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία των μετεγγραφών.

Μπορεί για το υπουργείο Παιδείας να είναι βολικό να «φορτώνει» τα περιφερειακά πανεπιστήμια με εκατοντάδες εισακτέους και να δημιουργεί εν μια νυκτί πολυτεχνικές, παραϊατρικές και γεωπονικές σχολές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όμως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των εισακτέων θα επιστρέψει στα κεντρικά Ιδρύματα, τα οποία θα δουν τον τελικό αριθμό πρωτοετών τους να πολλαπλασιάζεται.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Κεραμέως: Δεν χάνεται το εαρινό εξάμηνο στα ΑΕΙ – Μπορεί να καλυφθεί η ύλη μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Tinad

Υπεγράφη η εγκύκλιος για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στα ΑΕΙ

Μιχάλης Μάρδας

Δύο νεκροί και ένας τραυματίας μετά από πυροβολισμούς σε Πανεπιστήμιο του Τέξας

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης: Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο θα μπορέσει να ανοίξει τα φτερά του – Οι τρεις μεγάλες τομές

admin

Μητσοτάκης: Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο θα μπορέσει να ανοίξει τα φτερά του – Οι τρεις μεγάλες τομές

Ανδρέας Ντίνης

Κεραμέως: Νοικοκύρεμα στα οικονομικά και κριτήρια στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Δημήτρης Κατσάκος

Αυτό είναι το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια – Τι αλλάζει με την χρηματοδότηση

Δημήτρης Κατσάκος

Χάος στο Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία παγίδευσε διαδηλωτές στην πανεπιστημιούπολη [βίντεο]

Evanthia Karra

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει κατάργηση ασύλου και τήρηση νομιμότητας

Ανδρέας Ντίνης