Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα: Οι μαθητές ξέρουν πιο πολλά για την πολιτική απ ότι οι φοιτητές

Έρευνα: Οι μαθητές ξέρουν πιο πολλά για την πολιτική απ ότι οι φοιτητές

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Απρόβλεπτη αλλά συνειδητοποιημένη όσον αφορά τα εκλογικά της δικαιώματα φαίνεται η νέα γενιά και κυρίως οι 17άρηδες που για πρώτη φορά θα έχουν δικαίωμα ψήφου με απαρχή τις ευρωεκλογές.

Το εκλογικό σώμα ενισχύεται με περίπου 90.000 ψήφους από τη συγκεκριμένη ηλικία, κι αν η αποχή έχει θορυβήσει το σύνολο της Ευρώπης, φαίνεται ότι το φαινόμενο αυτό δεν αφορά τους Ελληνες μαθητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», οι κρυφές δημοσκοπήσεις και μετρήσεις που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση με παρότρυνση του Ευρωκοινοβουλίου για την απήχηση των εκλογών στους νέους, δείχνουν ότι το 70%-75% των μαθητών θα προσέλθουν στις κάλπες, ενώ σε συντριπτικό ποσοστό 86% θεωρούν ότι πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ανάμειξη στις αποφάσεις της Ευρώπης.

Πόσο ενημερωμένοι όμως είναι οι μαθητές; Σχεδόν καθόλου. Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι δεν γνωρίζουν τους υποψηφίους, έχουν συγκεχυμένες πληροφορίες όσον αφορά τις τάσεις και τα κόμματα, ενώ μέχρι και το τέλος του 2018 μόλις το 30% γνώριζε ότι έχει δικαίωμα ψήφου.

Τους τελευταίους μήνες, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αναλαμβάνοντας το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω social media έχει αναλάβει πιο εντατικά την ενημέρωσή τους και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το 75% γνωρίζει ότι έχει δικαίωμα να ψηφίσει.

Η καμπάνια αυτή τη φορά δεν ξεκίνησε από τους καθηγητές των σχολείων αλλά απευθείας από τα social media. Με μαθητές που αυτοβούλως εξελίχθηκαν σε influencers στο Instagram, η καμπάνια αποδείχτηκε, τουλάχιστον βάσει των στοιχείων που δίνει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ιδιαίτερα επιτυχημένη, ενώ τις επόμενες μέρες και λίγες μέρες πριν την έλευση της κάλπης διοργανώνονται κι άλλες δράσεις ενημέρωσης στα σημεία όπου εντοπίζονται κενά πληροφόρησης, όπως το ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές.

Δημοσκόπηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΑΠΘ, μόλις το 1% των μαθητών δήλωσε ότι δεν έχει δικαίωμα ψήφου, το 13% δήλωσε αποχή, ενώ το 72% ότι θα πάει να ψηφίσει.

Το 50% αυτών ανέφερε ότι θα πάει να ψηφίσει γιατί θεωρεί ότι έχει ευθύνη, ενώ ένα 43,2% ότι θέλει να ζήσει την εμπειρία συμμετοχής. Εντυπωσιακό πάντως είναι ότι από τους μαθητές που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν άκυρο ή θα απέχουν το 38,8% ανέφερε ότι θα το κάνει γιατί νιώθει πως δεν έχει τη δυνατότητα διαμόρφωσης άποψης, ενώ το 31,3% επειδή έχει ανεπαρκή πληροφόρηση.

Παρ’ όλα αυτά οι μαθητές τουλάχιστον στις έρευνες που έχουν γίνει έχουν βαθύτερες πολιτικές γνώσεις από τους φοιτητές. Σε ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν, περισσότεροι μαθητές απάντησαν σωστά αντί των φοιτητών με την ψαλίδα να είναι μεγάλη.

Η σύγκριση

Το φαινόμενο της αποχής είναι πιο έντονο στους φοιτητές, όπου μόνο το 50% δηλώνει με σιγουριά ότι θα πάει να ψηφίσει, με το 33% αυτών να μην έχουν αποφασίσει ακόμα ποιον κομματικό συνδυασμό θα επιλέξουν. Η αποχή αγγίζει το 36% ενώ το άκυρο/λευκό το 14%.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες φαίνεται να εμπιστεύονται την Ε.Ε. (31%) με ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό να μη δείχνει εμπιστοσύνη (28%), εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική (60%), πιστεύουν ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πρέπει να έχει μεγαλύτερη δύναμη (46%) και οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ανάμειξη στις αποφάσεις (76%). Αισθάνονται ότι δεν είναι πληροφορημένοι για τους θεσμούς και τις πολιτικές (52%) και εκτιμούν ότι η γνώμη της χώρας μας (59%) και η προσωπική τους γνώμη (68%) δεν μετρούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ενδιαφέρουσα διαφορά ανάμεσα στους 17άρηδες και τους φοιτητές είναι και οι πηγές από τις οποίες προσλαμβάνουν πληροφορίες για την πολιτική. Οι μαθητές ενημερώνονται περισσότερο από την οικογένεια και τους συγγενείς τους (είναι η δεύτερη πηγή ενημέρωσής τους μετά από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο), ενώ οι φοιτητές φαίνεται να ενημερώνονται πιο εντατικά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα social media, με την οικογένειά τους να αποτελεί πολύ μικρότερη πηγή ενημέρωσης.

Μπορεί οι μαθητές να παρουσιάζουν ένα συγκεχυμένο προφίλ όσον αφορά τις γνώσεις τους για τους υποψηφίους, τα κόμματα αλλά και τις πολιτικές τάσεις, όμως είναι πολύ πιο ενημερωμένοι για τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και για τις τελευταίες αλλαγές που έχουν γίνει στην εκλογική διαδικασία.

Ενδεικτικά το 73% των μαθητών γνωρίζει τον αριθμό των ευρωβουλευτών, ενώ μόλις το 41% των φοιτητών απάντησε σωστά σε αυτή την ερώτηση. Οι μαθητές ξεχωρίζουν και στην ερώτηση για το αν αναγνωρίζουν τον Ελληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, σε ποσοστό 62% έναντι του 58% των φοιτητών. Αντίστοιχα, μόλις το 30% των φοιτητών γνώριζε ότι έχει αλλάξει η ηλικία για το εκλογικό δικαίωμα, ενώ αντίθετα στους μαθητές που ερωτήθηκαν το 85,5% ήταν ενήμερο.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Κατά της ψήφου στα 16 η πλειοψηφία των Γερμανών

Μαρίνα Μπενέκου

ΑΠΘ: Φοιτητές δημιούργησαν διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γερμανία: Πιο πολλές γυναίκες και μέλη κάτω των 40 ετών στη νέα βουλή

Μαρίνα Μπενέκου

Self test: Νέα ημερομηνία και σχολική κάρτα σε όσα σχολεία έμειναν κλειστά λόγω κακοκαιρίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Παράταση έως την Πέμπτη για τη συλλογή υπογραφών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τραγικό ρεκόρ για την Ιαπωνία: Μεγάλη αύξηση στις αυτοκτονίες μαθητών

Μαρίνα Μπενέκου

ΑΣΟΕΕ: Τι ανακοίνωσαν οι πρυτανικές αρχές για τα φαινόμενα βίας – Τι είπε ο φοιτητής στον Ε.Τ. για την επίθεση που δέχθηκε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι νέες Ακαδημαϊκές Ταυτότητες για τους φοιτητές, τώρα και ψηφιακά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Self test: Πότε κάνουμε το δεύτερο τεστ της εβδομάδας για το σχολείο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom