Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Με… αστερίσκους οι νέες παρατάσεις στο Κτηματολόγιο

Κτηματολόγιο: Ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση - Βήμα-βήμα η υποβολή της αίτησης -

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Επιμέρους διευκρινίσεις για την έως και 6 μήνες παράταση στη συλλογή δηλώσεων έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς, μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της κυβέρνησης ερήμην του Κτηματολογίου.

Στη σχετική απάντηση που έδωσε ο κ. Δημαράς, στην ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Αθανάσιου Μπούρα, σημείωσε πως εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σε αρκετές περιπτώσεις οι πολίτες, ιδίως στην περιφέρεια, στη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών προκειμένου να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο, το ΥΠΕΝ έκανε δεκτή την τροπολογία.

Ωστόσο, όπως είπε, η παράταση με μέγιστο όριο τους έξι μήνες δεν είναι σε καμία περίπτωση μία γενική παράταση. «Αντίθετα, θα αφορά πολύ συγκεκριμένες περιοχές για τις οποίες ο υπουργός θα κρίνει κάθε φορά την ύπαρξη ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που θα καθιστούν την παροχή παράτασης, μέσω συγκεκριμένων Υπουργικών Αποφάσεων, επιβεβλημένη».

Οσα έγραψε χθες ο Ελεύθερος Τύπος για τις ανησυχίες που υπάρχουν ήδη στο εσωτερικό του Κτηματολογίου σχετικά με τα αποτελέσματα της τροπολογίας επιβεβαίωσε ο κ. Δημαράς. «Το υπουργείο δεν πρέπει να δώσει μία γενική παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, καθώς οι συμβάσεις με τα Γραφεία Κτηματογράφησης λήγουν σε συγκεκριμένο χρόνο και οι παρατάσεις επιφέρουν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση».
Παράλληλα ο υφυπουργός ΠΕΝ τόνισε πως «είναι επιβεβλημένο οι πολίτες να κάνουν τις δηλώσεις των ιδιοκτησιών τους μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, να υποβάλουν τη δήλωσή τους ακόμα και αν δεν έχουν καταρχήν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να πάρουν προθεσμία κατάθεσης των υπόλοιπων δικαιολογητικών σε συγκεκριμένο χρόνο».

Στο μεταξύ, το Κτηματολόγιο αναμένεται να ανακοινώσει ότι παρατείνονται μόνο για τους κατοίκους του εξωτερικού και το Δημόσιο μέχρι την 17 Σεπτεμβρίου η συλλογή δηλώσεων σε Αρκαδία και συγκεκριμένα στους δήμους Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας αλλά και Τρίπολης.

Αντίστοιχα, για την Εύβοια και συγκεκριμένα τους δήμους Ερέτριας, Διρφύων – Μεσσαπίων, Ιστιαίας – Αιδηψού, Καρύστου, Κύμης – Αλιβερίου, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας και Σκύρου η παράταση για τους κατοίκους του εξωτερικού και το Δημόσιο είναι μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2019.

Για τη Θάσο και τη Ροδόπη η παράταση ισχύει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ για περιοχές της Κορίνθου έως τις 12 Αυγούστου.

Τέλος, για Αρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα οι ιδιοκτήτες που ζουν στο εξωτερικό και το Δημόσιο έχουν παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου