Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Πετσίτη: Τι είπε και ΔΕΝ είπε στη Βουλή η επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος για την αποκάλυψη του Ε.Τ.

Υπόθεση Πετσίτη: Τι είπε και ΔΕΝ είπε στη Βουλή η επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος για την αποκάλυψη του Ε.Τ.

Newsroom eleftherostypos.gr

Τους μέχρι τώρα χειρισμούς της στην υπόθεση ΔΕΠΑ-Πετσίτη υπερασπίστηκε η επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος, Άννα Ζαϊρη, στην κατάθεση της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Υποστήριξε ότι ο υπάλληλος που μετακινήθηκε, δεν χειριζόταν μόνος του την υπόθεση Πετσίτη. Πρόσθεσε ότι ήταν ένας αστυνομικός κοντά στη σύνταξη που είχε ολοκληρώσει την πορεία του.

Πάντως απέφυγε να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια αν έχει στείλει στον εισαγγελέα στοιχεία για τον Μανώλη Πετσίτη, καθώς επικαλέστηκε το απόρρητο των ερευνών.

Μάλιστα, απέφυγε να απαντήσει επί τους θέματος παρά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών και όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι ο προκάτοχος της, αντιεισαγγελέας, Γιώργος Παντελής είχε αναφέρει επιστολές για το θέμα αυτό στις εισαγγελικές αρχές από τον Μάιο του 2017.

Για τον Μανώλη Πετσίτη ανέφερε:

Α. Ζαίρη: Δεν ξέραμε για τον Πετσίτη. Από την δημοσιότητα πήραμε το έναυσμα. Δεν είχαμε βρει κάτι αξιόλογο εμείς από την έρευνα

Ε. Βενιζέλος: Είπατε ότι δεν βρήκατε κάτι αξιόλογο. Εδώ κάνετε κρίση. Τελικά στείλατε στον εισαγγελέα ή όχι;

ΖΑΙΡΗ: Έχουμε στείλει στον εισαγγελέα. Ότι βρίσκουμε το στέλνουμε για ενημέρωση

Βενιζέλος: αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αξιόλογα στοιχεία

ΖΑΙΡΗ: έχουμε στείλει ενημερωτικά γενικότερα για την ΔΕΠΑ. Σας είπα ότι γενική αρχή είναι να στέλνουμε ότι βρίσκουμε

Ε Βενιζέλος: υπήρχε φάκελος στην Αρχή σας για τη ΔΕΠΑ;

ΖΑΙΡΗ: όχι

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: τότε γιατί λέτε ότι εκκρεμούσε επι 20 χρόνια;

ΖΑΙΡΗ: όχι σε εμάς. Μεταξύ τους. Σε αυτή την υπόθεση δεν ξέρω με ποια αφορμή ξεκίνησε το Μάιο 2017 ο κ. Παντελής προκάτοχός μου

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: γι αυτό έφυγε ο κ. Παντελής

ΖΑΙΡΗ: όχι δεν έφυγε γι αυτό.

Τ. Χριστοδουλοπούλου: πείτε κάτι να αξιοποιήσουν στις ομιλίες τους στην Βουλή

Κ. Τζαβάρας: τι είναι αυτά τα πράγματα; Είστε πρόεδρος ή αβανταδόρος.

ΤΑΣΙΑ: Έλα τα θεατρικά τώρα, τελειώνουμε

Βορίδης: για ποιο λόγο αισθάνεστε την ανάγκη να παρεμβαίνετε συνέχεια;

Τα Χριστοδουλοπούλου: κυρία Ζαίρη εγώ διευθύνω. Το καταλάβατε;

Α. Ζαίρη: μετά την υποβολή της μήνυσης και αφού επελήφθη η εισαγγελία εκεί εντείναμε και είχαμε κατι ποιο συγκεκριμένο και είχαμε περισσότερη προσοχή στην υπόθεση

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: πότε έγινε η μήνυση;

ΖΑΙΡΗ: προ 6μηνου… Ασχολούμεθα με ζητήματα που είναι περιφερειακά. Αν υπάρχει μαύρο χρήμα θα έπρεπε να το ψάξουμε σε αυτόν που το παρήγαγε και αυτή είναι η υποχρέωσή μου. Εδώ το πρόβλημα είναι ότι ξέφυγε η υπόθεση στις λεπτομέρειες που είναι παρακλάδι. Αυτό είναι πρόβλημα. Απαντώ σε όλους. Δεν μπορούσα ούτε όφειλα να ψάξω αν οι καταβολές των ΕΛΦΕ προς ΔΕΠΑ ήταν ή όχι σωστές. Αν ήταν ορθές. Ερχόντουσαν στο γραφείο μου οι δικηγόροι ΔΕΠΑ και προσπαθούσαν κάτι να πετύχουν. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τέτοιο έλεγχο. Άλλωστε είχε γίνει ήδη αγωγή ή αίτηση ασφαλιστικών που εξεδόθη και αυτή προσφάτως. Δεν είναι σκοπός της Αρχής αυτός.

Βενιζέλος: Εχω μια επιστολή. Ο κ. Παντελής, ο προκάτοχός σας, στις 2 Μαίου 2017 απευθύνεται στον Κιτσάκο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ και τον ρωτά αν έχει επαφές με την ΕΛΦΕ. Γιατί το κάνει αυτό;

ΖΑΙΡΗ: δεν μπορώ να απαντήσω.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: δεν υπάρχει θεσμική μνήμη

ΖΑΙΡΗ: η ροή των εγγράφων που ξεκίνησε από αυτή την επιστολή συνεχίστηκε και τα παίρναμε . Δεν είμαστε εμείς σε θέση να ελέγξουμε κάτι που εκκρεμεί στα δικαστήρια. Δεν υποκαθιστούμε όλες τις αρχές.

Βενιζέλος: Ο κ. Παντελής έχει μια ενδιαφέρουσα παράγραφο. Κάτι ξέρει ο κ. Παντελής και ζητά στοιχεία

Α Ζαίρη: με αυτό το θέμα τελειώσαμε. Δεν μπορώ να τελέσω αξιόποινη πράξη και να αναφερθώ στην Βουλή ακόμα και με κλειστά μικρόφωνα. Δεν μπορεί κανείς να με υποχρεώσει. Δεν είμαστε ανεξέλεγκτοι. Λειτουργούμε με μια επιτροπή που εσείς την ορίσατε. Είναι εντυπωσιακό πόσα απόρρητα έγγραφα βρίσκονται τα χέρια σας.

Χριστοδουλοπούλου: λύεται η συνεδρίαση λόγο χλεύης. Ο εισαγγελέας Βενζιέλος επιμένει. Τελειώσαμε

Η αποκάλυψη της υπόθεσης

Θυμίζουμε ότι  εκρηκτικές διαστάσεις πήρε  η έρευνα της σκανδαλώδους υπόθεσης ELFE-ΔΕΠΑ, στην οποία έχει εμπλακεί ο Μανόλης Πετσίτης, στενός φίλος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, μετά την παραίτηση-βόμβα ανώτατου στελέχους της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρόμικου Χρήματος με σοβαρότατες αιχμές για ολιγωρία και καθυστερήσεις στην προώθηση των υπηρεσιακών πορισμάτων του.

Στην επιστολή με τίτλο «Εξώθηση σε παραίτηση», την οποία αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος», ο προϊστάμενος του τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καταγγέλλει την επικεφαλής της Αρχής κ. Αννα Ζαΐρη-Αρκουλή ότι εν μέσω διερεύνησης σημαντικότατων υποθέσεων όπως αυτή των χρεών της ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ, τον μετέθεσε αναιτιολόγητα στη Β’ Μονάδα και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου.

Συγκεκριμένα, ο παραιτηθείς πλέον προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών επισημαίνει ότι η αιφνίδια απομάκρυνσή του από την κ. Ζαΐρη και η τοποθέτησή του σε εντελώς αναντίστοιχη θέση «λαμβάνει χώρα σε μία στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεσης ELFE-Λαυρεντιάδη, υπόθεση πορίσματος Τραπέζης της Ελλάδος για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αγοραπωλησίες ακινήτων και εισροή χρημάτων από την αλλοδαπή κ.ά.), επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα.

Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α’ Μονάδας της Αρχής στις πρόσφατες συνεδριάσεις της και τυγχάνει, όπως γνωρίζετε, να απασχολούν και την ποινική δικαιοσύνη, τις ανακριτικές αρχές της χώρας και την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία κάλεσε για τις ενέργειες της Αρχής.

Εσείς ωστόσο κρίνατε ότι εν μέσω αυτής της συγκυρίας έπρεπε να με απομακρύνετε. Οπως ασφαλώς αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά με εξωθούν να σας υποβάλω με την παρούσα την παραίτησή μου και παρακαλώ όπως προβείτε σε όλες τις ενέργειες για τη διακοπή της απόσπασής μου από την Αρχή».

Από το απόσπασμα αυτό της επιστολής προκύπτει ότι το ανώτατο στέλεχος της Αρχής έχει ήδη παραδώσει στην επικεφαλής του φορέα κ. Ζαΐρη το πόρισμα για την ELFE, το οποίο όμως δεν έχει διαβιβαστεί στην ολομέλεια προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διερεύνησης για όλους τους εμπλεκόμενους.

Δηλαδή για τα στελέχη της εταιρίας ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη, την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ και βέβαια τον κ. Πετσίτη, ο οποίος είχε ενδιάμεσο ρόλο και σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία δεν διαψεύσθηκαν ποτέ, επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος του Μαξίμου.

Πρόσωπα που μετέχουν στα συλλογικά όργανα λήψης αποφάσεων της Αρχής δεν έκρυβαν την απορία τους για τη μετακίνηση του προϊσταμένου του τμήματος Ερευνών, ο οποίος είναι αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και έχει διακριθεί για την αποτελεσματικότητά του, ενώ επισήμαιναν πως αιφνιδιάστηκαν από τον χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης από την κ. Αννα Ζαΐρη, που είναι και αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αν και δεν υιοθετούν ανοικτά τις καταγγελίες πως αυτό έγινε προκειμένου να καθυστερήσουν οι έρευνες, ωστόσο αναγνωρίζουν πως αναπόφευκτα η αλλαγή χειριστή στις εν λόγω υποθέσεις θα καθυστερήσει τη διερεύνησή τους.

Στην ίδια επιστολή προς την κ. Ζαΐρη, το στέλεχος της Αρχής, τα πλήρη στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση του «Ε.Τ.», αναφέρει το χρονικό της μετάθεσης και υποβάθμισής του, που προκάλεσε και την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας:

«Με κατάπληξη πληροφορήθηκα, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, την αιφνίδια απόφασή σας να με απομακρύνετε από προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής, στο οποίο επί πολλά έτη υπηρετώ και να με τοποθετήσετε στη Β’ Μονάδα της Αρχής (Χρηματοοικονομικών Κυρώσεων) και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου.

Οπως καλώς γνωρίζετε και έχετε δημόσια αναγνωρίσει, υπηρετώ ευδοκίμως την Αρχή με αφοσίωση από θεσπίσεώς της. Εχω χειριστεί με επιτυχία, εχεμύθεια και αποτελεσματικότητα σημαντικές και ευαίσθητες υποθέσεις.

Αλλωστε, εσείς η ίδια αναγνωρίσατε τούτο προσφάτως, στις αρχές του έτους, κατά την αξιολόγησή μου, η οποία υπήρξε Αριστη (10). Τούτο επίσης έχει αναγνωριστεί από όλους τους προκατόχους σας προέδρους της Αρχής αλλά και τους συναδέλφους μου στην Αρχή, με τους οποίους είχαμε άριστη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια χάριν της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, τηρώντας την αρχή της νομιμότητας και προστατεύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έννομα συμφέροντα του Δημοσίου».

Προτεινόμενα για εσάς

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» χτύπησε και τη Βουλή: Εισροή νερού και πτώση μαρμάρων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Τσίπρας έμεινε μόνος με τις προφάσεις του

Kon

Βουλή – Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Οι δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Μητσοτάκης για Μπογδάνο: Οποιος ξεπεράσει τα όρια, δεν έχει θέση στην ΚΟ της ΝΔ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άμεση αντίδραση Παναγιωτόπουλου στα fake news Τσίπρα για υπερκοστολόγηση του Κέντρου της Καλαμάτας

Γεννηματά στη Βουλή: Ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια

Δείτε live από τη Βουλή τη συζήτηση για την ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης στη Βουλή: Για πρώτη φορά προβλέπεται στρατιωτική συνδρομή – «Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες» είπε στον Τσίπρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κύρωση Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας: Με ένσταση ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ – Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom