Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτά είναι τα καμένα στο Μάτι στα οποία έβαλαν πρόστιμο [εικόνες]

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στα όρια των Δήμων Ραφήνας και Μαραθώνα, πάνω από την ταβέρνα «Αργυρά Ακτή» όπου δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες στις 23 Ιουλίου 2018 και οι επιβαίνοντες βρήκαν τραγικό θάνατο, βρίσκεται το περίφημο ρέμα Παππά, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος «δεν είναι πυρόπληκτη περιοχή».

Στην οδό Αργυράς Ακτής όμως, ο φωτογραφικός φακός του Ελεύθερου Τύπου καταγράφει τα καμένα σπίτια που στέκονται στην ανατολική πλευρά του ρέματος. Από τη δυτική πλευρά που βρίσκεται η οδός Πανορμιτών Τηνου, συνεχόμενα κουφάρια σπιτιών μαρτυρούν ότι η φονική φωτιά σάρωσε και αυτή τη γειτονιά. Ανάμεσά τους κάποια άλλα σπίτια έχουν σωθεί από καθαρή τύχη καθώς ο άνεμος άλλαζε συνεχώς κατευθύνσεις το μοιραίο βράδυ.

«Εδώ υπήρχε και ένας νεκρός από τη φωτιά αλλά η Πολεοδομία έστειλε πρόστιμο και στο δικό του σπίτι, στο σπίτι του ανθρώπου που κάηκε!», λέει κάτοικος της περιοχής και δεν κρύβει την οργή του που ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι το ρέμα Παππά δεν αφορά πυρόπληκτους. «Είναι απαράδεκτο να λέει ο υπουργός ότι δεν πρόκειται για πυρόπληκτη περιοχή. Προφανώς μετά το σάλο που προκλήθηκε, οι συνεργάτες του δεν τον πληροφόρησαν σωστά», επισημαίνει.

Αναστολή

Μετά την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής ότι αντί για βοήθεια «βρέχει» πρόστιμα-μαμούθ στο Μάτι και τη θύελλα αντιδράσεων που ακολούθησε, ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε την ακύρωση των προστίμων με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση. Αργότερα εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο, που επιμένει ότι δεν κάηκαν σπίτια στο ρέμα Παππά όπου έχουν σταλεί τα πρόστιμα .«Σε σχετική ερώτηση ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα πρόστιμα αφορούν αποκλειστικά σε κατοικίες που βρίσκονται στο ρέμα Παππά και όχι στην πυρόπληκτη περιοχή και ανακοίνωσε ότι η επιβολή τους θα ανασταλεί με τροπολογία», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και συνεχίζει: «Το ρέμα Παππά έχει εξαιρεθεί από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για το Μάτι. Το άρθρο, το οποίο αναφέρεται στο ρέμα Παππά, ορίζει ρητά ότι αναστέλλεται οποιαδήποτε δραστηριότητα δόμησης 20 μέτρα δεξιά και αριστερά από τη βαθιά γραμμή του ρέματος, η χάραξη της οποίας θα ολοκληρωθεί από τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος σε λίγες εβδομάδες». Παρ’ όλα αυτά, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν δεν βρίσκουν σύμφωνο τον υπουργό, που προανήγγειλε τη διαγραφή τους: «Η επιβολή των προστίμων, που έγινε από τις Πολεοδομίες, ήταν μια πράξη η οποία κατά τη γνώμη μου δεν χρειαζόταν αυτή τη στιγμή. Αυτό αναγνώρισε και το ΣΥΠΟΘΑ και ουσιαστικά πάγωσε τα πρόστιμα έως ότου χαραχθεί η βαθιά γραμμή του ρέματος.

Πρόθεσή μας είναι στο άρθρο που αναφέρεται στο ρέμα Παππά να προσθέσουμε τροπολογία για την αναστολή των προστίμων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η χάραξη του ρέματος πάντως εκκρεμεί περισσότερο από 10 χρόνια ενώ το 2012 το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους «για την κατασκευή και λειτουργία υδραυλικών έργων στο ρέμα Παππά», όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο. Μετά τη φωτιά και συγκεκριμένα τον περασμένο Αύγουστο, η Περιφέρεια Αττικής έστειλε στο Δήμο Μαραθώνα έγγραφο με θέμα «Αίτημα ολοκλήρωσης οριοθέτησης ρέματος Παππά», στο οποίο επισημαίνεται ότι η επικαιροποίηση υδραυλικής μελέτης, η τοπογραφική αποτύπωση και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την οριστική οριοθέτηση του ρέματος Παππά Δήμων Νέας Μάκρης και Ραφήνας «βρίσκεται στη διαδικασία εκχώρησης αρμοδιότητας στην αντίστοιχη υπηρεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ» . Η οριοθέτηση του ρέματος θα ξεκαθαρίσει το οικοδομικό τοπίο στην περιοχή και θα βγάλει τους κατοίκους από την ιδιότυπη ομηρία στην οποία βρίσκονται. «Εχει γίνει τόση καταστροφή, ήρθαν μετά τα πρόστιμα και ο κόσμος δεν τολμάει να μιλήσει γιατί φοβάται ότι στο τέλος θα του γκρεμίσουν στα σπίτια», λέει κάτοικος της περιοχής.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Από βεγγαλικά σε πάρτι ξεκίνησε η φωτιά στο Πέραμα – Συνελήφθη ένας 20χρονος

Μιχάλης Μάρδας

Τραγωδία στη Βάρη: Νεκρή ηλικιωμένη σε πυρκαγιά

Evanthia Karra

Συναγερμός για φωτιά τώρα στο Λουτράκι

Μιχάλης Μάρδας

Φωτιά στην Βάρη: Απομακρύνθηκαν ηλικιωμένοι από γηροκομείο – Εκκενώθηκαν τα χωριά SOS

Ανδρέας Ντίνης

Συναγερμός για φωτιά στη Βάρη – Εκκενώνονται τα χωριά SOS

Μιχάλης Μάρδας

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Ροδόπη – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Tinad

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στη Ροδόπη – Εντολή εκκένωσης οικισμού

Tinad

Φωτιά στην Κάτω Αχαΐα – Στο σημείο ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Tinad

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν [χάρτης]

Ανδρέας Ντίνης