Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεοπτικές άδειες: Με απόφαση του Προέδρου ματαιώθηκε η Ολομέλεια του ΣτΕ

Η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν και ποιοι όχι - Τι λέει το υπ. Εργασίας

Με απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ματαιώθηκε η συνεδρίαση της ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες που ξεκίνησε σήμερα το πρωί και κράτησε μόλις μια ώρα. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο κ. Νίκος Σακελλαρίου, «ενόψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα από 13 -9- 2016 για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Η διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ τελείωσε …πριν καν αρχίσει για να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αμέσως μετά την πρόταση του Προέδρου του ΣτΕ για ματαίωση της διάσκεψης, υπήρξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ενστάσεις και εντάσεις απο Συμβούλους της Επικρατείας και εκφράστηκαν διαφωνίες, ωστόσο τελικώς η συνεδρίαση κρίθηκε ως ματαιωθείσα.

Άγνωστο παραμένει πότε θα οριστεί η νέα διευρυμένη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα των αδειών, προκειμένου να υπάρξει απόφαση επί των προσφυγών που έχουν συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016. Αν και η εκδίκαση έγινε δηλαδή περίπου 2 μήνες πριν από την δημοπρασία, δεν ορίστηκε νωρίτερα – στο ενδιάμεσο η σύνοδος της Ολομέλειας του ΣτΕ για να λάβει απόφαση, ενώ σύμφωνα με πηγές, η ανακοίνωση της ημερομηνίας που θα γίνει η νέα σύσκεψη των Συμβούλων της Επικρατείας θα γίνει μόλις μία ημέρα πριν από την συνεδρίαση.

Τι …θα έκρινε το ΣτΕ

H Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα έκρινε σήμερα τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, με τις οποίες στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, λόγω και της παρλάκαμψης του ΕΣΡ αλλά και του περιορισμού των χορηγούμενων αδειών σε μόλις “4”, ενώ ζήτημα αιχμής αποτελούσε και ο προσδιορισμός στα 3 εκατομμύρια ευρώ του τιμήματος εκκίνησης για την δημοπρασία κάθε άδειες μετάδοσης υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Λαζαράτος: Φαρσοκωμωδία η διαδικασία

Εν τω μεταξύ, φαρσοκωμωδία χαρακτήρισε τον διαγωνισμό, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και νομικός σύμβουλος των τηλεοπτικών σταθμών ALPHA και STAR , Πάνος Λαζαράτος, βάσει και των καταγραφών, όπως ανέφερε, από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στην διάρκεια της δημοπρασίας.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, έγιναν πολλές παρατυπίες, όπως ο μη σωματικός έλεγχος δεκάδων συμμετεχόντων στην διαδικασία για τυχόν μεταφορά κινητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας που είχαν απαγορευθεί, αλλά και η παρουσία και η παραμονή επί μακρόν ορισμένων αστυνομικών επί ώρα σε μέρη της ΓΓΕΕ όπου δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση, καθώς σε αυτά μετέβαιναν και εκπρόσωποι συγκεκριμένων διεκδικητών των αδειών.

Ο κ. Λαζαράτος έκανε έκκληση στις εισαγγελικές αρχές να παρέμβουν, άμεσα και αυτεπάγγελτα, ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στον Πρωθυπουργό, τον κάλεσε να ελέγξει τις παρατυπίες και να δώσει εντολή διακοπής του διαγωνισμού για τις άδειες και επομένως ακύρωσης του.

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείς Ενημέρωσης 

Απάντηση στα όσα είπε ο κ Λαζαράτος στην συνέντευξη τύπου έδωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης λέγοντας πως: «Η σημερινή συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου του Star και του Alpha, καθώς και οι υποτιθέμενες «αποκαλύψεις – βόμβα» που εντέλει ήταν αστειότητες, ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την απουσία σοβαρών επιχειρημάτων κατά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η διαγωνιστική διαδικασία χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια. Η δημοπρασία ολοκληρώθηκε με εντελώς αδιάβλητο και επιτυχημένο τρόπο. Τα όσα ακούστηκαν σήμερα προκαλούν θυμηδία, αλλά και εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό παραπλάνησης της κοινής γνώμης, ο οποίος θα πέσει στο κενό»

Ποτάμι: βαθύτατη ανησυχία για την λειτουργία των θεσμών στην χώρα

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, σε ανακοίνωση του Το Ποτάμι αναφέρει «η εικόνα που εκπέμπεται από τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργεί βαθύτατη ανησυχία για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας. Όταν διακόπτεται η συνεδρίαση ενός ανώτατου δικαστηρίου της χώρας εν μέσω αντεγκλήσεων και καταγγελιών για προσπάθεια υπαγόρευσης αποφάσεων, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα. Πιστεύουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δικαστών θα ορθώσει το ανάστημά της σε κάθε προσπάθεια κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο της και θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση ζειτουργεί με νοοτροπία καθεστώτος και η αντίσταση στα σχέδια της είναι πράξη δημοκρατίας».

 

Προτεινόμενα για εσάς

Φώφη Γεννηματά: Παραμένει και το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο – Παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

«Το Κορίτσι με το Μπαλόνι»: Τιμή-ρεκόρ για το μισοκατεστραμμένο έργο του Banksy

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης για ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας η πενταετής συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι ζυμώσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. αποκτούν ευρύτερο ενδιαφέρον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης για κόστος θέρμανσης: Σύστημα ρυθμίσεων για να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom