Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς έκτακτα χειρουργεία το Παίδων Πεντέλης λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου

Χωρίς έκτακτα χειρουργεία το Παίδων Πεντέλης λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Σε… ελεύθερη πτώση βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς, λοιπό προσωπικό αλλά και εξοπλισμό, αφήνουν χωρίς δωρεάν περίθαλψη τους πολίτες.

Τα πολλαπλά προβλήματα δε μοιάζουν καθόλου τυχαία από τη στιγμή που η δημόσια χρηματοδότηση για την Υγεία διαρκώς «ψαλιδίζεται». Πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) δείχνουν για το 2017 και άλλη …. κατρακύλα στη χρηματοδότηση νοσοκομείων και δομών Υγείας από το κράτος.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από το Σύστημα Λογαριασμών Υγείας της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η συνολική δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες Υγείας το 2017 κατέγραψε μείωση της τάξης του 1,2% σε σχέση με το 2016. Το ποσό της χρηματοδότησης ανήλθε στα 8.815 εκατ. ευρώ έναντι 8.924 εκατ. ευρώ το 2016. Μάλιστα, βάσει των στοιχείων, οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία υποχώρησαν περαιτέρω το 2017 και ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 4,9%, σε σχέση με 5,05% το 2016. Το κενό της Πολιτείας καλύπτουν όπως φαίνεται ο ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) και οι πολίτες με ιδιωτικές πληρωμές. Οι πληρωμές των πολιτών ήταν οριακά μειωμένες το 2017 σε σχέση με το 2016, δηλαδή 5,03 δισ. ευρώ έναντι 5,05 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μέσω χρημάτων που δίνει ο ΕΟΠΥΥ, η επιβάρυνση επιστρέφει στον πολίτη μέσω των ασφαλιστικών εισφορών.

Η «πετσοκομμένη» χρηματοδότηση έχει άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες που βρίσκονται στο έλεος σοβαρότατων ελλείψεων των νοσοκομείων. Μετά το μοναδικό αναισθησιολόγο του νοσοκομείου Λήμνου, ο οποίος εφημερεύει συνεχόμενα 60 ημέρες, η έλλειψη, επίσης, αναισθησιολόγων στο Παίδων Πεντέλης οδήγησε σε αναστολή των χειρουργείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τους τέσσερις αναισθησιολόγους έχουν μείνει δύο, με αποτέλεσμα ο χειρουργικός τομέας να αποφασίσει σε συνέλευση που πραγματοποίησε όλα τα επείγοντα περιστατικά, τα χρήζοντα χειρουργείου, κατά τα πρωινά των ημερών Τρίτης-Τετάρτης-Παρασκευής (μη 24ωρη γενική εφημερία) να διακομίζονται στα άλλα εφημερεύοντα παιδιατρικά νοσοκομεία. Επίσης, για τα τακτικά χειρουργεία υπάρχει μειωμένη λίστα, τόσο ως προς τον αριθμό χειρουργικών τραπεζιών όσο και των περιστατικών κάθε τμήματος, ενώ όλα τα δρομολογημένα τακτικά περιστατικά προς χειρουργείο που αναβάλλονται θα ρυθμίζονται από το Γραφείο Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, η «οδύσσεια» για τους καρκινοπαθείς που χρειάζεται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία συνεχίζεται. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καταγγέλλει την πολύμηνη αναμονή για ακτινοθεραπεία, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τους τρεις μήνες θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΣΑ, στη χώρα μας λειτουργούν 48 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα (31 κρατικά και 17 ιδιωτικά) ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 20 μηχανήματα. «Το πρόβλημα θα είχε περιοριστεί σημαντικά εάν το υπουργείο Υγείας μεριμνούσε να ενταχθούν τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Προσθέτει, δε, ότι όπως προκύπτει από εκτιμήσεις, προκειμένου να λειτουργήσουν τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων σε διπλές βάρδιες, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα το υπάρχον προσωπικό και παράλληλα να προσληφθούν άλλοι 25 τεχνολόγοι σε όλη την Ελλάδα.

Διαμαρτυρία για τα σοβαρά προβλήματα στη δημόσια Υγεία πραγματοποίησαν χθες οι κάτοικοι Κιλκίς. Οπως καταγγέλλουν, το γενικό νοσοκομείο Κιλκίς αλλά και το γενικό νοσοκομείο Γουμένισσας είναι αποδεκατισμένα. Η μοναδική παιδίατρος του νοσοκομείου Γουμένισσας μετακινείται για εφημερίες στο Κιλκίς όποτε κριθεί απαραίτητο από τη διοίκηση των δύο διασυνδεόμενων νοσοκομείων, αφήνοντας ακάλυπτα τα 3.500 παιδιά της περιοχής, όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του Γ.Ν. Γουμένισσας. «Ακτινολόγος υπάρχει μόνο ένας κι έτσι πολλές μέρες από το μεσημέρι κι έπειτα δεν καλύπτεται το νοσοκομείο από ακτινολογικό έλεγχο. Δεν υπάρχει φαρμακοποιός και το φαρμακείο λειτουργεί καθοδηγούμενο εξ αποστάσεως από το φαρμακείο του Γ.Ν. Κιλκίς. Λόγω ελλείψεων προσωπικού δεν υπάρχει θυρωρός για την είσοδο και το τηλεφωνικό κέντρο, ενώ η νοσηλευτική υπηρεσία προσπαθεί ταυτόχρονα με τα καθήκοντά της να καλύπτει κι αυτές τις ανάγκες, οδηγούμενη έτσι στο γνωστό για τους νοσηλευτές burn-out», προσθέτει το Σωματείο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ανεμβολίαστη αναισθησιολόγος με κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη – «Πάγωσαν» τα χειρουργεία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Υπόθεση Μελίνας: «Γιατί τους πήρε 5 χρόνια να το πουν…» – Το μήνυμα – καταπέλτης του παππού μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπόθεση Μελίνας: «Ντροπή σας, δεν έχετε παιδιά;» – Το ξέσπασμα του πατέρα στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπόθεση Μελίνας: Αθώα η αναισθησιολόγος για τον θάνατο της 4χρονης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ανατροπή στη δίκη για τον θάνατο της μικρής Μελίνας – Η απόφαση-μυστήριο του δικαστηρίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή της αναισθησιολόγου για τον θάνατο της μικρής Μελίνας

Evanthia Karra

Σήμερα η δίκη της αναισθησιολόγου για τον θάνατο της μικρής Μελίνας

admin

Αναβλήθηκε η δίκη της αναισθησιολόγου για το θάνατο της 4χρονης Μελίνας

admin

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει τραγικές ελλείψεις αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Γρεβενών: Κατέληξε ασθενής που ενδέχεται να ζούσε

Evanthia Karra