Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2019: Το πρόγραμμα και οι… «γκρίζες» ζώνες του μηχανογραφικού

Απίστευτη καταγγελία: Εργοδότες δεν επέτρεψαν σε μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων να δώσουν Πανελλαδικές

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το υπουργείο Παιδείας για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις με τα… μισά υλικά. Χθες ανακοίνωσε το πρόγραμμα των φετινών εξετάσεων, ενώ ο υπουργός Παιδείας έχει ήδη προαναγγείλει ότι αρχές Απριλίου θα ανακοινώσει την εξεταστέα ύλη για τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις, του 2020.

Οι υποψήφιοι, μαθητές της φετινής Γ’ Λυκείου, βέβαια, μέχρι σήμερα υποβάλλουν τις αιτήσεις για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2019, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το φετινό μηχανογραφικό.

Ο λόγος, φυσικά, είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει κατατεθεί, ώστε να ψηφιστεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο που προβλέπει και τις τελευταίες συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που έχουν απομείνει σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, από τον Σεπτέμβριο του 2019 όλα τα ΤΕΙ θα καταργηθούν και στη θέση τους θα ιδρυθούν πανεπιστημιακά τμήματα. Αγνωστο είναι πόσα και ποια από αυτά θα εισαχθούν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2019 και πόσα το 2020. Σε επόμενο στάδιο, βέβαια, τίθεται και το ερώτημα πόσο γρήγορα μπορεί να ιδρυθεί ένα τμήμα μέσα σε λίγους μήνες (και μάλιστα καλοκαιρινούς) διατηρώντας παράλληλα την ακαδημαϊκότητά τους. Ενα επιπλέον ζήτημα που έχει προκύψει με τις φετινές δηλώσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές είναι τα ειδικά μαθήματα, με τους μαθητές σε ορισμένες περιπτώσεις να συμπληρώνουν στα τυφλά.

Μία μέρα νωρίτερα σε σχέση με πέρσι ξεκινάνε οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, με τη σειρά εξέτασης των μαθημάτων να παραμένει η ίδια. Την Παρασκευή 7 Ιουνίου ανοίγει η αυλαία με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, μάθημα Γενικής Παιδείας, και η διαδικασία ολοκληρώνεται την Τρίτη 18 Ιουνίου με το μάθημα της Βιολογίας για τους υποψηφίους των Θετικών Σπουδών. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, πρόκειται για την τελευταία χρονιά που θα εφαρμοστεί το παρόν εισαγωγικό σύστημα. Οι υποψήφιοι φέτος θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και ένα πέμπτο μάθημα που θα τους ανοίξει ένα επιπλέον επιστημονικό πεδίο, ενώ δύο από τα εξεταζόμενα μαθήματα έχουν συντελεστή βαρύτητας 1,3 και 0,7 αντίστοιχα.

Από την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει δημοσιοποιήσει ο υπουργός Παιδείας και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Απρίλιο, οι μαθητές θα εξετάζονται και πάλι σε τέσσερα μαθήματα, καταργείται η δυνατότητα λήψης πέμπτου μαθήματος, όπως και οι συντελεστές βαρύτητας, με το μέσο όρο των επιδόσεων να διαμορφώνεται πλέον ισόβαθμα για όλους. Στο νέο εισαγωγικό σύστημα που θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2020, εισάγεται και ένας νέος «θεσμός»: αυτός των «πράσινων» τμημάτων, η εισαγωγή στα οποία θα γίνεται αποκλειστικά με τη λήψη απολυτηρίου (60% οι βαθμοί τετραμήνων και 40% οι ενδοσχολικές εξετάσεις που γίνονται σε τοπικό και όχι σε σχολικό επίπεδο), καθώς και με τη συμπλήρωση ειδικού μηχανογραφικού που θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση της Β’ Λυκείου (κατ’ εξαίρεση για την επόμενη χρονιά οι μαθητές θα συμπληρώσουν το μίνι μηχανογραφικό τον Οκτώβριο του 2019).

Εξετάσεις ΕΠΑΛ

Στις 6 Ιουνίου ξεκινάνε φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 20 Ιουνίου.

Αλλαγές στο Λιμενικό

Χθες το υπουργείο Παιδείας έδωσε διευκρινιστικές οδηγίες και για τη σχολή των Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, στους οποίους εισάγονται από φέτος οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Οι μαθητές της Γ’ τάξης θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Λιμενικό, βάσει σχετικής προκήρυξης, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Η εισαγωγή για τα ΕΠΑΛ στη λιμενική σχολή ισχύει και στην περίπτωση του 10%, που αφορά υποψηφίους παλαιότερων ετών, και δεν προβλέπει νέα εξέταση.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Πανελλήνιες 2020: Τελευταία ευκαιρία για την υποβολή μηχανογραφικού – Κλείνει τα μεσάνυχτα η εφαρμογή

Tinad

Πανελλήνιες 2020: Σήμερα το μεσημέρι οι βαθμολογίες – Πού θα αναρτηθούν – Οδηγίες για το μηχανογραφικό

Μιχάλης Μάρδας

Πανελλήνιες 2020: Την Παρασκευή οι βαθμολογίες – Πού θα αναρτηθούν – Οδηγίες για το μηχανογραφικό

Tinad

Πανελλήνιες 2020: Οδηγός «έξυπνου» μηχανογραφικού – Σε ποιες σχολές πέφτουν οι βάσεις

Μιχάλης Μάρδας

Πανελλαδικές 2019: Ξεκινούν αύριο οι επαναληπτικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια

Μιχάλης Μάρδας

Ξεκινούν από αύριο, οι Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ

Ανδρέας Ντίνης

Πανελλαδικές 2019: Μαύρισαν τα νέα τμήματα «Γαβρόγλου»

Δημήτρης Κατσάκος

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον αριστούχο των Πανελληνίων: «Έπαθα σοκ»

Δημήτρης Κατσάκος

Πανελλαδικές 2019: Καθολική πτώση των βάσεων στις δημοφιλείς σχολές

Δημήτρης Κατσάκος