Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

«Εγκαίνια» την Τετάρτη για το κτηματολογικό γραφείο στο Γαλάτσι

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Με καθυστέρηση περίπου τριών μηνών ανοίγει και επίσημα σήμερα τις πύλες του το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, που βρίσκεται στο Γαλάτσι.

Η χθεσινή πάντως μέρα, που ήταν η πιλοτική, έδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ περισσότερα από 800 άτομα βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις, ζητώντας από τους αρμόδιους χρηστικές πληροφορίες τόσο για τη συλλογή δηλώσεων όσο και για το πρακτικό κομμάτι της διαδικασίας.

Παράλληλα, φάνηκε και στην πράξη πόσο ανέτοιμο ήταν το Κτηματολόγιο, καθώς ο τελικός προγραμματισμός προέβλεπε να ανοίξει στις 20 Μαρτίου, που ούτε οι σχετικές πινακίδες δεν είχαν τοποθετηθεί. Από τα παράλογα, βέβαια, δεν μπορούσε να λείπει ότι το συγκεκριμένο γραφείο μπορεί να εξυπηρετεί μια Περιφερειακή Ενότητα αλλά όχι όλους τους προκαποδιστριακούς της ΟΤΑ, ενώ κάποιες περιοχές έχουν προγραμματιστεί για τώρα αντίθετα με άλλες που θα ξεκινήσουν αργότερα.

Στο διά ταύτα, πάντως, πρόκειται να εξυπηρετήσει 32 Περιφερειακές Ενότητες και περισσότερους από 3.000 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ της χώρας.

Το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, που στεγάζεται στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (λεωφόρος Βεΐκου 137, Γαλάτσι), θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της συλλογής δηλώσεων, και οι πολίτες, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, θα μπορούν να πληροφορηθούν για ό,τι αφορά τη διαδικασία δήλωσης της ακίνητης περιουσίας τους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις προθεσμίες ανά περιοχή, τους τρόπους εντοπισμού του ακινήτου τους μέσω των εφαρμογών, τα τέλη κτηματογράφησης, τον εντοπισμό των ακινήτων στους ψηφιακούς χάρτες και ό,τι άλλο χρειαστεί για την ορθή υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας τους.

Οπως σημειώνει το Κτηματολόγιο, το Κεντρικό Γραφείο είναι στελεχωμένο με δικηγόρους και τοπογράφους-μηχανικούς, οι οποίοι θα παρέχουν διαρκώς και δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.

Περιοχές που εξυπηρετούνται

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:

Περιφερειακές Ενότητες: Βοιωτίας, Φωκίδος, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:

Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:

Περιφερειακές Ενότητες: Σάμου, Ικαρίας και Χίου

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:

Περιφερειακές Ενότητες: Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας:

Περιφερειακές Ενότητες: Θάσου, Ροδόπης, Δράμας και Ξάνθης

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

Περιφερειακές Ενότητες: Χαλκιδικής και Πιερίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης εξυπηρετούνται από το Γραφείο Κτηματογράφησης Θεσσαλονίκης (26ης Οκτωβρίου 90 – Porto Center).

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:

Περιφερειακές Ενότητες: Καστοριάς και Φλώρινας.
Σημειώνεται ότι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών εξυπηρετούνται από το Γραφείο Κτηματογράφησης Θεσσαλονίκης (26ης Οκτωβρίου 90 – Porto Center)

Περιφέρεια Ηπείρου:

Περιφερειακές Ενότητες: Ιωαννίνων, Αρτας και Πρέβεζας

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιρούνται οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ:
Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (Γραφείο Κτηματογράφησης Ελεούσας): Αγίου Ιωάννου, Ανω Λαψίστης, Ασφακάς, Βουνοπλαγιάς, Ελεούσης, Ζωοδόχου, Καρύων, Κάτω Λαψίστης, Μεγάλου Γαρδικίου, Πετσαλιού, Ροδοτοπίου, Αμπελείας, Αμφιθέας, Βασιλικής, Καστρίτσης, Κουτσελίου, Κρανούλας, Κρύας, Λογγαδών, Μαρμάρων, Μπαφράς, Μπιζανίου, Νεοκεισαρείας, Νεοχωροπούλου, Νήσου Ιωαννίνων, Πεδίνης, Περάματος και Περιβλέπτου.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος:

Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.
Σημειώνεται ότι εξαιρούνται οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (Γραφείο Κτηματογράφησης Αγρινίου – κέντρο), ΟΤΑ: Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Νικολάου, Αγρινίου, Δοκίμιου, Θεστίεων, Καμαρούλας, Νεάπολης, Νέας Αβοράνης, Παναιτώλιου, και Παραβόλας.

Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (Γραφείο Κτηματογράφησης Αιγίου). ΟΤΑ: Αγίου Κωνσταντίνου, Αίγιου, Βαλιμιτικών, Δημητρόπουλου, Διγελιώτικων, Ερινέου, Κουλούρας, Λόγγου, Ροδόδαφνης, Σελιανίτικων, Σελινούντος και Τεμένης.

Περιφέρεια Πελοποννήσου:

Περιφερειακές Ενότητες: Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Σημειώνεται ότι εξαιρούνται οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Γραφεία Κτηματογράφησης Λουτρακίου και Εξαμιλίων).

ΟΤΑ: Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων, Ξυλοκερίζης, Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας, Λουτρακίου – Περαχώρας.

Επισημαίνεται ότι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, μετά τις 22 Μαρτίου θα εξυπηρετούνται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 24 στην Αθήνα.

Περιφέρεια Κρήτης:

Περιφερειακή Ενότητα: Ηρακλείου
Νότιο Ηράκλειο μόνο οι ΟΤΑ: Αχαρνών – Αστερουσίων, Βιάννου, Γορτύνας, Μίνωα Πεδιάδας και Φαιστού.
Σημειώνεται ότι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, μετά τις 22 Μαρτίου θα εξυπηρετούνται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 24 στην Αθήνα.

Τέλος, αναμένεται προσεχώς η εξυπηρέτηση μέσω του Κεντρικού Γραφείου Κτηματογράφησης Γαλατσίου στις Περιφερειακές Ενότητες:

– Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης (Περιφέρειας Ιονίων Νήσων)
– Λήμνου και Λέσβου (Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου)
– Μαγνησίας και Σποράδων (Περιφέρειας Θεσσαλίας)

Το ωράριο λειτουργίας του Κεντρικού Γραφείου Κτηματογράφησης είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 16:00 και την Τετάρτη από τις 8 το πρωί μέχρι τις 20:00.

Πρόσβαση: Από τα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου περνούν δύο λεωφορειακές γραμμές:

– Η γραμμή 444 (Χαλάνδρι – Γαλάτσι – Ανω Πατήσια), η οποία συνδέεται με τον ηλεκτρικό σταθμό Πατήσια και με τη στάση μετρό Χαλάνδρι.
– Η γραμμή 608, η οποία ξεκινά από τα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου και μέσω του κέντρου (Πατησίων – Ακαδημίας – Βασιλίσσης Σοφίας) καταλήγει στου Ζωγράφου.

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Κτηματολόγιο συνιστά στους πολίτες να έχουν μαζί τους απλά φωτοαντίγραφα του τίτλου τους (π.χ. συμβόλαιο), του πιστοποιητικού μεταγραφής, του τοπογραφικού (εάν υπάρχει), του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου τους, καθώς και εγγράφου με τον ΑΦΜ τους (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ).

Γενικές πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή από 8:30 έως 15:30 στο τηλέφωνο 2106505600 και στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ανάλυση «Ε.Τ.»: Σε αχαρτογράφητα νερά η κρίση Αθήνας-Aγκυρας – Όλα είναι ανοιχτά

Kon

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Tinad

Δόθηκε παράταση στην διαδικασία Ανάρτησης για το Κτηματολόγιο στην Αθήνα

Ανδρέας Ντίνης

Κτηματολόγιο: Για πρώτη φορά ψηφιακά ξεκίνησε η ανάρτηση του σε εννέα περιοχές

Ανδρέας Ντίνης

Στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας – Στην ατζέντα τουρκική προκλητικότητα και Αν. Μεσόγειος

Tinad

Η πρώτη πισίνα με θαλασσινό νερό στην Αθήνα – Πού ήταν, ποιος την έφτιαξε και το άδοξο τέλος της [εικόνες]

Μιχάλης Μάρδας

«Θύμα» του κορωνοϊού και ο ξενοδοχειακός κλάδος: Απώλειες 350 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

Tinad

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή ανοίξτε τζαμί στην Αθήνα

Ανδρέας Ντίνης

Η ιστορία των φοινικοειδών φυτών στην Αθήνα: Από τους φοίνικες της Ομόνοιας του 19ου αιν. στις ουασιγκτόνιες της Πανεπιστημίου!

Tinad