Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Οι 111 νεκροί από τη γρίπη διαψεύδουν τα «fake news» του Πολάκη

Ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ «αδειάζει» Πολάκη: Χυδαίες οι δηλώσεις του

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Επελαύνει η γρίπη, η οποία έχει φτάσει ήδη τους 111 νεκρούς. Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν 20 θύματα, ενώ συνολικά μέχρι και τις 3 Μαρτίου τα συνολικά σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ανέρχονταν σε 337, με τα 325 να νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο αριθμός των θανάτων διαψεύδει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο οποίος στα μέσα του Φεβρουαρίου σε τηλεοπτική του συνέντευξη χαρακτήρισε ως «fake news» τα όσα γράφονται για τη γρίπη και εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει και καμιά καταστροφή». Μάλιστα, για να απομειώσει την πορεία που έχει η εφετινή γρίπη και να δείξει ότι δεν έχει καμία σημαντική διαφορά με άλλες χρονιές άρχισε να παραθέτει στοιχεία, εντελώς… λανθασμένα.

Ανακρίβειες

Σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη την περίοδο 2010-2011 οι νεκροί ανήλθαν σε 101, ενώ βάσει των επίσημων στοιχείων ήταν 180!

Επίσης οι πληροφορίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τα θανατηφόρα κρούσματα της χρονιάς 2015-2016 είναι ότι ανήλθαν σε 123, ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία ανήλθαν σε… 197. Αντίστοιχα, εντελώς κυνικά ο Παύλος Πολάκης εμφάνισε για την περυσινή περίοδο 14 θύματα, ενώ ήταν 42.

Στο μόνο που είχε εν μέρει δίκιο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι στο ότι υπήρχαν και άλλες χρονιές με πολύ υψηλό αριθμό θανάτων. Μετά το 2009 (χρονιά-«σταθμός», καθώς ήταν η χρονιά που εμφανίστηκε η πανδημία, κυκλοφόρησε δηλαδή με μεγάλη ένταση ο Η1Ν1), υπήρχαν αρκετοί δύσκολοι χειμώνες. Ενδεικτικά, την περίοδο 2015- 2016 καταγράφηκαν 197 θύματα, την περίοδο 2010-2011 τα θύματα ανήλθαν σε 180 και την περίοδο 2013-2014 σε 145. Ουδείς γνωρίζει, όμως, ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των θυμάτων φέτος, δεδομένου ότι επικρατών τύπος όπως και στις παραπάνω περιπτώσεις είναι ο Α (Η1Ν1), που είναι ιδιαίτερα διεισδυτικός και με υψηλά φορτία νοσηρότητας.

Σε ύφεση

Για πρώτη φορά οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανέφεραν στη χθεσινή τους εβδομαδιαία έκθεση ότι η δραστηριότητα της γρίπης ξεκινά να παρουσιάζει μείωση. Ωστόσο, έχουν τονίσει ότι ακόμη και όταν μπαίνει σε περίοδο ύφεσης η γρίπη εξακολουθούν να εκδηλώνονται αρκετά περιστατικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις μία εβδομάδα (25 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου) καταγράφηκαν επιπλέον 20 θανατηφόρα κρούσματα. Οπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 337 και 325 περιστατικά νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.
Από το σύνολο των θανάτων, οι 99 αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 12 σε ασθενείς που δε νοσηλεύτηκαν σε εντατικές. Δεν αποσαφηνίζεται εάν δεν πρόλαβαν διαθέσιμο κρεβάτι εξαιτίας των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ και της μεγάλης λίστας αναμονής που υπάρχει, ή δε νοσηλεύτηκαν για άλλους λόγους. Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 325 κρουσμάτων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ μόλις οι 49 ήταν εμβολιασμένοι (15%).

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Πάνω από 4,5 εκατ. κρούσματα στις ΗΠΑ

Evanthia Karra

Και άλλος νεκρός από κορωνοϊό στην Ελλάδα – Στα 207 ανέβηκαν τα θύματα

Μιχάλης Μάρδας

Απίστευτη καταγγελία: Έθαψαν μέλη νεκρών της πυρκαγιάς στο Μάτι σε λάκκο – Η αντίδραση του δημάρχου

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Στα 202 τα θύματα του ιού στην Ελλάδα – Κατέληξε 57χρονος στο «Σωτηρία»

Μιχάλης Μάρδας

«Παρατηρητήριο» ΝΔ: Τα fake news για τη Σύνοδο Κορυφής και τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου

Tinad

Πυρκαγιά στο Μάτι: Συγκλονίζει το μνημείο για τους 102 νεκρούς – Έγιναν τα αποκαλυπτήρια [εικόνα]

Evanthia Karra

Γεωργιάδης: Είστε η χειρότερη συμμορία που πέρασε ποτέ – Άγρια κόντρα με Πολάκη

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Στους 200 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξε γυναίκα στο ΑΧΕΠΑ

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Στους 195 οι νεκροί στην Ελλάδα – Πέθανε άνδρας στην Πάτρα

Ανδρέας Ντίνης