Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα στην Αθήνα η Γαλάζια Πατρίδα – Τι λέει ο «νονός» της άσκησης

Ανάλυση - Ελληνοτουρκικά: Γιατί πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι για… ήρεμα νερά το καλοκαίρι

Newsroom eleftherostypos.gr

Ως μήνυμα προς την Ελλάδα εκλαμβάνει την τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» ο απόστρατος ναύαρχος Τσεμ Γκουρντενίζ, θεωρηθείς ο άνθρωπος που «βάπτισε» την άσκηση.

Ο Γκουρντενίζ, μιλώντας στην Hurriyet τόνισε πως «Η Γαλάζια Πατρίδα έχει γίνει το ναυτικό δόγμα της Τουρκίας, και δείχνει ότι η Τουρκία γίνεται ναυτική δύναμη. Κανονικά, οι Έλληνες πίστευαν ότι οι Τούρκοι είναι άνθρωποι της γης και ότι η θάλασσα ανήκε σε αυτούς. Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, οι Τούρκοι λένε, ’είμαστε τώρα στη θάλασσα και έχουμε ένα ισχυρό ναυτικό’».

Η Τουρκία, εξηγεί ο απόστρατος ναύαρχος, ήταν ήδη ναυτική δύναμη, αλλά τώρα κατασκευάζει τα δικά της πολεμικά πλοία. Έχουμε, προσθέτει, τη δική μας εγχώρια αμυντική βιομηχανία ικανοποιώντας τις περισσότερες αμυντικές μας ανάγκες.

Στην συνέχεια μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα σημειώνει: «Αν μια χώρα στοχεύει στα θαλάσσια σας συμφέροντα, εάν στοχεύει στα δικαιώματα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, τα δικαιώματα αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) σας και προσπαθεί να αρπάξει ένα κομμάτι των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας σας, βεβαίως δεν μπορείτε να στοχεύσετε ξεκάθαρα σε αυτές τις χώρες, αλλά μπορείτε να κάνετε μια δήλωση με τη στάση σας».

«Έχει ανακηρυχθεί η μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Περίπου 103 πολεμικά πλοία συμμετείχαν, (…) με τη συμμετοχή της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και του τουρκικού στρατού. (Η άσκηση) έλαβε χώρα ως εκδήλωση ενάντια στις διευρυνόμενα μπλοκ κατά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο» ξεκαθαρίζει.

«Στα χρόνια που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος των Γκιουλενιστών, η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις από την Ελλάδα και την ‘’Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’’, καθώς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν σχηματίσει σχεδόν ένα αντιτιθέμενο μπλοκ κατά της Τουρκίας. Αυτό το μπλοκ προσπαθεί να επιβάλει οριοθέτηση στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία καταλαμβάνει σχεδόν πάνω από 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την Τουρκία» υποστηρίζει ο απόστρατος ναύαρχος.

Προτεινόμενα για εσάς

«Μπαρούτι» το Αιγαίο – Σκηνικό έντασης από τον Ερντογάν με 3 πολεμικά πλοία [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Απίστευτη πρόκληση από τον θρασύδειλο Ακάρ: Εμείς θα προστατέψουμε την Κύπρο – Να μην εξοπλίζεται η Ελλάδα

Λάμπρος Κατσαρός

«Γαλάζια Πατρίδα»: Ποιος είναι ο εμπνευστής του δόγματος που συνελήφθη και οι φόβοι του Ερντογάν για πραξικόπημα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ευκαιρία για κατασκοπεία η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανασκόπηση 2020 – Ελληνοτουρκικά: Οι πολεμικές κραυγές της Τουρκίας και οι νίκες της Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ελληνοτουρκικά: Γελάει ο κόσμος με το νέο προκλητικό βίντεο από την Τουρκία με πειρατές και ναυμαχίες για την «Γαλάζια Πατρίδα»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ερντογάν απάλλαξε από τα καθήκοντα του τον «πατέρα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τώρα η «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν γίνεται και βιβλίο!

George Michaelides

Πάιατ: Δεν θα προβληματιζόμουν ιδιαίτερα για τους χάρτες της Τουρκίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom