Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Με πλαστό πιστοποιητικό αποφυλακίστηκε ο Ναστούλης

Νεκρός ο ένας κρατούμενος μετά την αιματηρή συμπλοκή στις Φυλακές Αγιάς

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ

Ο δεύτερος που παίρνει το δρόμο για τη φυλακή, μετά τον Αριστείδη Φλώρο, είναι ο Δημήτρης Ναστούλης, η περίπτωση του οποίου είχε μπει στο δικαστικό μικροσκόπιο μετά την αποκάλυψη κυκλώματος πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας.

Ο γνωστός ισοβίτης βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Ιανουάριο του 2018, ωστόσο το βούλευμα για την υφ’ όρων απόλυσή του ανακλήθηκε καθώς φέρεται να χρησιμοποίησε απόφαση του ΚΕΠΑ άλλης ασθενούς.

Αφορμή για τη σύλληψή του ήταν η προ ημερών άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Δημήτρη Ναστούλη, του Αρη Φλώρου και ακόμα 15 εμπλεκομένων (γιατρών και υπαλλήλων ΚΕΠΑ) για τα πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά. Σύμφωνα με το πόρισμα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, το πιστοποιητικό αποφυλάκισης του συγκεκριμένου κρατουμένου ήταν «προβληματικό».

Ετσι τα στοιχεία της δικογραφίας διαβιβάστηκαν από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελενη Τουλουπάκη, στον εισαγγελέα της Λαμίας για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες. Το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας με βούλευμά του ανακάλεσε την αποφυλάκιση του ισοβίτη και διέταξε τον εγκλεισμό του στη φυλακή, καθώς βάσει της νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο, ακόμα κι αν έχει παρέλθει η προθεσμία για την ανάκληση ενός βουλεύματος, αυτό μπορεί να γίνει εάν έχουν προκύψει νέα στοιχεία. Η σύλληψη του Δημήτρη Ναστούλη έγινε από αστυνομικούς στο σπίτι του.

Ωστόσο η συνήγορος του Δ. Ναστούλη, Βάσω Πανταζή, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για υπαρκτό πρόβλημα υγείας και προαναγγέλλει προσφυγή κατά του βουλεύματος και νέα ιατρική πραγματογνωμοσύνη.

«Πληροφορηθήκαμε την ανάκληση του βουλεύματος που ανακάλεσε την αποφυλάκιση του εντολέα μου. Η ανάκληση οφείλεται σε νομοθετική παρέμβαση που έγινε πρόσφατα ακριβώς, πιστεύουμε, για τη συγκεκριμένη περίπτωση», σημειώνει στην ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι «ο εντολέας μου δεν ήταν ποτέ ελεύθερος.

Αντιθέτως βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό εκτίοντας με αυτό τον τρόπο το υπόλοιπο της ποινής του χωρίς όλο αυτό το διάστημα να έχει απασχολήσει ποτέ τις Αρχές και το γεγονός ότι έχει αποκτήσει μια όμορφη οικογένεια καθιστά μονόδρομο να βρούμε μία νομική λύση. Το πρόβλημα υγείας είναι υπαρκτό και αποδεδειγμένο. Θα ζητήσουμε με νέα στοιχεία, με ιατρική πραγματογνωμοσύνη, την ανάκληση αυτού του βουλεύματος».

Ποινικές διώξεις

Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η άσκηση ποινικών διώξεων κατά 17 προσώπων, ανάμεσά τους και ο καταδικασμένος για το σκάνδαλο Energa, Αρ. Φλώρος. Συνολικά έντεκα αδικήματα βαρύνουν κατά περίσταση τους εμπλεκόμενους, ανάμεσα στους οποίους είναι κρατούμενοι, γιατροί, υπάλληλοι του ΚΕΠΑ, και ένας δικηγόρος.

Συγκεκριμένα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί άσκησαν ποινικές διώξεις για τις εξής αξιόποινες πράξεις:

– Εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα με όφελος μεγαλύτερο από 30.000 ευρώ, δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου για τη διενέργεια ή παράλειψη που αντίκειται στα καθήκοντά του, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, χρήση πλαστού εγγράφου, έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού, χρήση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού και ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου