Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κτηματολόγιο: Ξεκινούν οι δηλώσεις για Φωκίδα και Μεσσηνία

Κτηματολόγιο: Ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση - Βήμα-βήμα η υποβολή της αίτησης -

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Ξεκίνησε χθες η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο για τη Μεσσηνία, ενώ τη σκυτάλη στις 28 Φεβρουαρίου πρόκειται να πάρει η Φωκίδα. Μέσα στον Μάρτιο αναμένονται κτηματογραφήσεις για τις περιοχές Λήμνος, Λέσβος, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Κύθηρα, Πόρος, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Τροιζηνία – Μέθανα και Υδρα.

Για τη Μεσσηνία, η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων, που ξεκίνησε στις 25-2-2019, λήγει στις 25-5-2019 για τους κατοίκους της Ελλάδας και στις 25-8-2019 για τους κατοίκους του εξωτερικού και το Δημόσιο.

Για τη Φωκίδα, η συλλογή δηλώσεων αρχίζει στις 28-2-2019 και λήγει στις 28-5-2019 για τους κατοίκους της Ελλάδας και στις 28-8-2019 για τους κατοίκους του εξωτερικού και το Δημόσιο.

Για την ενημέρωση των πολιτών στη Μεσσηνία έχει αρχίσει ήδη η λειτουργία του Γραφείου Κτηματογράφησης, στο οποίο θα υποβάλλονται οι δηλώσεις ιδιοκτησίας, στη λεωφόρο Αθηνών στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας (έναντι Καρέλια).

Σταδιακά από τις 18-2-2019 άρχισε και η λειτουργία έντεκα Μονάδων Ενημέρωσης πολιτών στις κωμοπόλεις Αρφαρά, Κάμπος, Εύα, Αριστομένης, Πεταλίδι, Σουληνάρι, Γαργαλιάνοι, Φιλιατρά, Κυπαρισσία, Δώριο, Μελιγαλάς, όπου επίσης οι πολίτες θα ενημερώνονται αλλά θα μπορούν να υποβάλλουν και τη δήλωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» περιέρχονται στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Σημειώνεται ότι για τις αστικές περιοχές καταβάλλεται για κάθε δικαίωμα πάγιο τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ και για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες 20 ευρώ. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν περισσότερα από δύο δικαιώματα εντός του ίδιου προκαποδιστριακού ΟΤΑ καταβάλλουν πάγιο τέλος για 2 δικαιώματα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση της Αθήνας – Βήμα-Βήμα η διαδικασία

Μιχάλης Μάρδας

Κτηματολόγιο: Ξεκινά τη Δευτέρα η ανάρτηση της Αθήνας

Μιχάλης Μάρδας

Κτηματολόγιο: Ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση – Βήμα-βήμα η υποβολή της αίτησης –

Μιχάλης Μάρδας

Κτηματολόγιο: Αυτές είναι οι απαντήσεις σε 35 «καυτές» απορίες

Μιχάλης Μάρδας

Κτηματολόγιο: Από Δευτέρα ο έλεγχος για τα ακίνητα της Αθήνας

Μιχάλης Μάρδας

Κτηματολόγιο: Τη Δευτέρα 1η Ιουνίου ξεκινά η ανάρτηση στην Αθήνα

Ανδρέας Ντίνης

Προς παράταση για αυθαίρετα και Kτηματολόγιο – Τι ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Μιχάλης Μάρδας

Σοκ στη Φωκίδα: Έκανε δουλειές στο σπίτι, έπεσε από το μπαλκόνι και σκοτώθηκε

Evanthia Karra

Κτηματολόγιο: Με τηλεδιασκέψεις οι Επιτροπές Ενστάσεων

Ανδρέας Ντίνης