Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η επέλαση της γρίπης – Στους 74 οι νεκροί, 18 σε μία βδομάδα

Στους 90 οι νεκροί από την εποχική γρίπη – Έξι θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Ανοδική εξακολουθεί να είναι η πορεία της γρίπης. Σε μια εβδομάδα καταγράφηκαν επιπλέον 18 θάνατοι, με τον αριθμό των θυμάτων από την εποχική γρίπη να ανέρχεται (μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου) σε 74. Συνολικά, τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ανέρχονται σε 274, με 264 εξ αυτών να χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο αφορά σε στοιχεία μέχρι και την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, η δραστηριότητα της γρίπης εξακολουθεί να παραμένει σε αυξημένα επίπεδα και επικρατών τύπος παραμένει ο Α (Η1Ν1), ο οποίος έχει υψηλά φορτία νοσηρότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ. Για αυτό και φέτος η εξέλιξη της γρίπης είναι ραγδαία και έχει αυξημένο αριθμό θανάτων. Πέρυσι, για παράδειγμα, επικρατούσα ήταν η γρίπη Β και ο αριθμός των θανάτων έφτασε στο τέλος της περιόδου τους 42.

Από το σύνολο των θανάτων, δέκα δεν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία και αναδεικνύει τις απρόβλεπτες επιπλοκές που μπορεί να έχει η γρίπη, ακόμη και σε υγιείς οργανισμούς, χωρίς συνοδά νοσήματα και επιβαρυμένο ιστορικό υγείας. Τα 64 από τα 74 θύματα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται αντιγριπικός εμβολιασμός, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο, μόλις 36 κρούσματα, δηλαδή το 14%, από τον συνολικό αριθμό των 274 περιστατικών ήταν εμβολιασμένα κατά της εποχικής γρίπης.

Οπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα 200 εκ των 264 περιστατικών που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ερωτήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι δέκα ασθενείς που τελικά κατέληξαν εξαιτίας της γρίπης δεν είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο για ποιο λόγο δεν εισήχθησαν σε εντατική. Δεν πρόλαβαν; Δεν κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ; Ή δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι; Καθημερινά άλλωστε οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία τονίζουν τις σημαντικές ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ, με τη λίστα αναμονής να ανέρχεται σε δεκάδες άτομα, σταθερά πάνω από 30 την εποχή αυτή που είναι σε έξαρση και η γρίπη και άλλες λοιμώξεις.

Αναφορικά με τα κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 149 άνδρες και 115 γυναίκες με το εύρος των ηλικιών να κυμαίνεται από 0 έως 90 έτη. Από τα 224 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν τα 191 (85,3%) ανήκαν στον υπότυπο Η1Ν1 και τα 33 στον υπότυπο Η3Ν2.

Συνολικά την εβδομάδα 11 με 17 Φεβρουαρίου ελέγχθηκαν στα δύο εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και στο Μικροβιολογικό εργαστήριο του ΕΚΠΑ 398 κλινικά δείγματα, όλα προερχόμενα από νοσοκομεία. Τα 145 εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και όλα ήταν τύπου Α.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Σοβαρά μυοσκελετικά, αναπνευστικά και νευρολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι βγήκαν από τις ΜΕΘ

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Στη ΜΕΘ του «Παίδων» βρέφος οκτώ μηνών

Μιχάλης Μάρδας

Στους 163 οι νεκροί – Κατέληξε γυναίκα στη Θεσσαλονίκη

Μιχάλης Μάρδας

Θρίλερ στο Λουτράκι με τους τέσσερις νεκρούς σε σπηλιά: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να έψαχναν θησαυρό

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: 157 οι νεκροί, κατέληξε 89χρονος στο ΝΙΜΤΣ

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: 207 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στην Ισπανία – 27.321 συνολικά

Evanthia Karra

Στους 152 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα – Κατέληξε 80χρονος στο «Σωτηρία»

Μιχάλης Μάρδας

Όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλούσε για τον Η1Ν1 και την χρήση μάσκας 11 χρόνια πριν

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: 143 νεκροί στην Ελλάδα – Εξέπνευσαν τρεις άνδρες στην Αθήνα

Evanthia Karra