Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

«Βούλιαξε» η εισαγωγή στις ΑΕΝ μόνο μέσω πανελλαδικών

«Βούλιαξε» η εισαγωγή στις ΑΕΝ μόνο μέσω πανελλαδικών

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Στα μέσα της σχολικής χρονιάς το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι η ένταξη στις ΑΕΝ αποκλειστικά μέσω πανελλαδικών εξετάσεων αναβάλλεται για την επόμενη σχολική χρονιά.

Πέρσι είχε ανακοινωθεί ότι από το σχολικό έτος 2018-2019 η εισαγωγή στις ΑΕΝ θα γίνεται μόνο μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και όχι μέσω άλλων ποσοστώσεων που δίνονταν μέχρι σήμερα.

Μόλις χθες κατατέθηκε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την οποία δίνεται ακόμα μια χρονιά παράταση. Φέτος οι ενδιαφερόμενοι για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού θα εισάγονται κατά 70% μέσω πανελλαδικών, ενώ κατά 30% με κατάθεση απολυτηρίου τίτλου λυκείου ή αποδεικτικού απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αν και η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας αναφέρει πως θα ισχύσει ό,τι ακριβώς ίσχυσε και στην προκήρυξη εισαγωγής του 2017-2018 (ποσοστά 70%-30%, όπως αναφέρεται παραπάνω), η σχετική προκήρυξη από το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται τον Μάιο του 2019. Υπενθυμίζεται ότι για ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ο αριθμός εισακτέων ορίστηκε στους 1.119, εκ των οποίων 634 πλοίαρχοι και 485 μηχανικοί. Τον Μάιο αναμένεται και η σχετική προκήρυξη για τον αριθμό εισακτέων που θα ισχύσει για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ήταν αίτημα των φετινών υποψηφίων να δοθεί ακόμη μία χρονιά παράταση, ώστε να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα. Παράλληλα, η ίδια τροπολογία δίνει δυνατότητα στους μαθητές του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων των ΕΠΑΛ, οι οποίοι ναυτολογούνται, να αποκτούν εγχειρίδιο κατευθυνόμενης εκπαίδευσης σε πλοίο (ΚΕΠ) και πριν από την απόκτηση του τίτλου σπουδών. Στόχος της ρύθμισης είναι η σύντμηση του χρόνου απόκτησης αποδεικτικού ναυτικής ικανότητας και ταυτόχρονα διασφαλίζεται η επαρκής φοίτησή τους.

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε ακόμα μία τροπολογία που θεσπίζει το δικαίωμα λήψης άδειας με αποδοχές, διάρκειας έως τριών μηνών και 15 ημερών, στη φυσική, θετή ή ανάδοχη μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικό ή μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού που χορηγείται για την ανατροφή του τέκνου της, εφόσον δεν κάνει χρήση του ισχύοντος μειωμένου ωραρίου (δύο ώρες εβδομαδιαίως για τα δύο πρώτα χρόνια από την ημέρα γέννησης του τέκνου και εφόσον βρίσκεται σε ζωή). Οι αναπληρώτριες καθηγήτριες δεν είχαν μέχρι σήμερα αυτό το δικαίωμα. Το χρονικό διάστημα της χορηγούμενης άδειας λογίζεται ως χρόνος διδακτικής υπηρεσίας και ως χρόνος ασφάλισης στους οικείους κλάδους κύριας σύνταξης, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Πανελλαδικές 2020: Οριστικό – Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

Ανδρέας Ντίνης

Πανελλαδικές 2020: Δείτε εδώ τις απαντήσεις στην Βιολογία και την Κοινωνιολογία

Ανδρέας Ντίνης

Πανελλαδικές 2020: Σε Κοινωνιολογία και Βιολογία θα εξεταστούν την Παρασκευή οι υποψήφιοι

Ανδρέας Ντίνης

Πανελλαδικές 2020: «Το διαδίκτυο δεν αναπληρώνει το βιβλίο» – Τίτος Πατρίκιος και Θεόδωρος Γρηγοριάδης μιλούν για το διάβασμα

Evanthia Karra

Πανελλαδικές 2020: Αυτές είναι οι απαντήσεις των θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Ανδρέας Ντίνης

Πανελλαδικές 2020: «Πρεμιέρα» με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Ανδρέας Ντίνης

Πανελλαδικές 2020: Αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ανδρέας Ντίνης

Νομοσχέδιο για την Παιδεία: Τι αλλάζει σε Πανελλαδικές, Λύκειο – Επιστρέφουν λατινικά

Ανδρέας Ντίνης

Αποκάλυψη «Ε.Τ.» για τις Πανελλαδικές: Αλλάζει ο τρόπος βαθμολόγησης στην Έκθεση

Ανδρέας Ντίνης