Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Έμφραγμα στα ΕΛΤΑ από τα φέσια του Δημοσίου – Στα «κάγκελα» οι εργαζόμενοι

Τέλος η ταλαιπωρία για τους καταναλωτές - Τα βρήκαν ΕΛΤΑ και ΔΕΗ

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Σε ευθεία σύγκρουση με τη διοίκηση του Οργανισμού η οποία ουσιαστικά καλείται να εφαρμόσει το πλάνο σωτηρίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων που υπαγορεύει το Υπερταμείο βρίσκονται οι εργαζόμενοι.

Η αποκάλυψη του σχεδίου βιωσιμότητας των ΕΛΤΑ της PWC από τον «Ε.Τ.» της Κυριακής αποτέλεσε θρυαλλίδα για την έναρξη κινητοποιήσεων από πλευράς των εργαζομένων.

Ειδικότερα με πορεία των ταχυδρομικών προς το υπουργείο Οικονομικών και ψήφισμα που κατέθεσε αντιπροσωπεία της ΠΟΣΤ σε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου ολοκληρώθηκε χθες η 24ωρη πανελλαδική απεργία που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν το σχέδιο «βιωσιμότητας» του Οργανισμού, το οποίο περιλαμβάνει το κλείσιμο 2.300 θέσεων εργασίας, 220 καταστημάτων και την περαιτέρω μείωση μισθών.

Βολές…

Η ταμειακή ρευστότητα των ΕΛΤΑ θα ήταν σε αρκετά καλύτερο επίπεδο, εάν το Ελληνικό Δημόσιο αποπλήρωνε, ως όφειλε, την αποζημίωση της Καθολικής Υπηρεσίας και την παροχή υπηρεσιών, ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ, από το 2013. Αυτό αναφέρει η διοίκηση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων (ΠΟΣΤ), στους συγκεντρωμένους σε συγκέντρωση σε θέατρο της Αθήνας πριν την πορεία.

Από το 2010 και έπειτα, όπως υποστηρίζουν, έχουν υποστεί μειώσεις αποδοχών που ξεπερνούν το 40%, ενώ σημειώνουν ότι καλούνται να επωμιστούν, μέσω της δραματικής συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας, το μεγαλύτερο μέρος της «εξυγίανσης» του Οργανισμού.

Στον αντίποδα, όπως αναφέρουν, όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις των τελευταίων διοικήσεων για την άντληση ικανοποιητικών εσόδων από εναλλακτικές πηγές (δέμα, εκτελωνισμός, ενέργεια), αλλά ολοένα και διολισθαίνει ο κύκλος εργασιών και συνεχίζονται οι ολιγωρίες με την απώλεια μεγάλων πελατών όπως η Cosmote.

Οφειλές…

Για την Καθολική Υπηρεσία τα ΕΛΤΑ έχουν λάβει 45 εκατ. για τα έτη 2013 – 15, ωστόσο οι αξιώσεις τους είναι μεγαλύτερες, καθώς η ΕΕΤΤ επαλήθευσε το καθαρό κόστος της Καθολικής Υπηρεσίας για την περίοδο αυτή στα 127,9 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν άλλα 82,9 εκατ. για την περίοδο 2013 – 2015. Παρά τις εξαγγελίες, μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού το σχετικό αίτημα για την έγκριση του παραπάνω ποσού.

Αντίστοιχα, πρόσφατα ψηφίστηκε τροπολογία στη Βουλή, η οποία ενέκρινε 30 εκατ. ευρώ ως μέρος της Καθολικής Υπηρεσίας για τα έτη 2016 και 2017, χαρακτηρίζοντάς τα ως «Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος» (ΥΓΟΣ).

Από αυτά 15 εκατ. ευρώ που αφορούσαν το 2016 εκταμιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες και αναμένονται άλλα 15 εκατ. για το 2017. Ωστόσο, η αξίωση των ΕΛΤΑ από την Καθολική Υπηρεσία φτάνει τα 40 με 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ταυτόχρονα ασκούνται πιέσεις, ώστε η ετήσια αποζημίωση από την Καθολική Υπηρεσία να «παγιωθεί» στα 15 εκατ. ευρώ και να εκταμιεύεται ως «Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Ενδιαφέροντος».

Το τεφτέρι

Οι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου για την Καθολική Υπηρεσία είναι: 82,9 εκατ. ευρώ για την τριετία 2013 – 2015, 23 εκατ. οι τόκοι για την τριετία 2013 – 2015, 24,5 εκατ. για το 2016, 54 εκατ. για το 2017 και 45 εκατ. για το 2018.

Επίσης, οι σωρευμένες οφειλές φορέων και οργανισμών του Δημοσίου προς τα ΕΛΤΑ, πέραν της Καθολικής Υπηρεσίας, για υπηρεσίες αλληλογραφίας κυμαίνονται κοντά στα 26 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν έχουν αποπληρωθεί.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Συναγερμός στην Θεσσαλονίκη: 21 κρούσματα σε μονάδα διανομής των ΕΛΤΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΕΛΤΑ: Προσοχή με απάτη μέσω sms και email – Ζητούν στοιχεία από λογαριασμό ή πιστωτική κάρτα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΛΤΑ: Kατάργηση της απαλλαγής ΦΠΑ σε αντικείμενα μέχρι 22 ευρώ

ΕΛΤΑ: Ερχεται ο «ψηφιακός ταχυδρόμος»

Kon

Ληστεία στα ΕΛΤΑ Χαλάστρας: Τσιλιαδόρος-ληστής περίμενε με την καραμπίνα τους συνεργούς του «κόβοντας» την κίνηση!

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΕΛΤΑ: Συνωστισμός στην έξοδο για… εθελουσία – 1.968 οι αιτήσεις – Το πακέτο αποζημίωσης

Δημήτρης Ντόγκας

Έκτακτη ανακοίνωση από τα ΕΛΤΑ – «Παγώνουν» τις παραδόσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ανακοίνωση-«βόμβα» από τα ΕΛΤΑ – Ποια νέα υπηρεσία θα προσφέρουν που την περίμεναν αρκετοί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αλλάζουν σελίδα τα ΕΛΤΑ – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο μετασχηματισμού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom