ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωπαϊκός μηχανισμός για τις φυσικές καταστροφές

Μεγάλη πυρκαγιά στο Νεοχώρι Πλωμαρίου στη Λέσβο

Newsroom eleftherostypos.gr

Την προώθηση ενός μηχανισμού για τη συλλογική αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί) σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβλέπουν οι νέοι κανόνες που υιοθέτησαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών, σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής.

Οι ισχύοντες σήμερα κανόνες πολιτικής προστασίας προβλέπουν εθελοντική δεξαμενή για την παροχή αμοιβαίας στήριξης στην Ευρώπη. Πέρα από το γεγονός ότι θα ενισχυθούν οι υφιστάμενες ικανότητες, με τους νέους κανόνες θα συσταθεί το rescEU, ένα σύστημα που θα χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση όταν οι εθνικές ικανότητες και η δεξαμενή θα αποδεικνύονται ανεπαρκείς.

Μέσω αυτού του συστήματος η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να στηρίζει τα κράτη- μέλη συγχρηματοδοτώντας συμφωνίες χρηματοδοτικής μίσθωσης ή ενοικίασης, καθώς και την απόκτηση ικανοτήτων οι οποίες άλλως θα έλειπαν. Οι ικανότητες rescEU θα φιλοξενούνται από το κράτος- μέλος το οποίο προβαίνει στην απόκτηση, τη χρηματοδοτική μίσθωση ή την ενοικίαση και είναι διαθέσιμες για επιχειρήσεις αντιμετώπισης καταστροφών στο πλαίσιο του μηχανισμού της Ενωσης.

Εκτός από την ενίσχυση των μέσων, η συμφωνία ρίχνει μεγάλο βάρος και στην πρόληψη τόσο για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών όσο και για τον περιορισμό των επιπτώσεών τους. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν περαιτέρω τις εκτιμήσεις κινδύνων, το σχεδιασμό της διαχείρισης κινδύνων και την ικανότητά για τη διαχείρισή τους.

Εάν ένα κράτος-μέλος ζητήσει το ίδιο είδος βοήθειας για τον ίδιο τύπο καταστροφής τρεις φορές μέσα σε μια τριετία, θα πρέπει να παράσχει στην Επιτροπή πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας που εφαρμόζει σε σχέση με αυτόν τον κίνδυνο. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσον έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας.

Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, θα πρέπει να είναι σε θέση να καθιερώσει μηχανισμούς διαβούλευσης για τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και του συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών που είναι επιρρεπή σε καταστροφές παρόμοιου τύπου.

Οι νέοι κανόνες βελτιώνουν επίσης την κατάρτιση και ανταλλαγή γνώσεων. Η Επιτροπή θα αναλάβει τη δημιουργία ενός δικτύου γνώσεων της Ε.Ε. για την πολιτική προστασία, στο οποίο θα συμμετέχουν όσοι ασχολούνται με την πολιτική προστασία και τη διαχείριση των καταστροφών. Το δίκτυο αυτό θα είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση διάφορων καθηκόντων στον τομέα της κατάρτισης, των ασκήσεων και της διάδοσης γνώσεων.

Δεδομένου ότι η συμφωνία έχει πλέον επιβεβαιωθεί από τους πρέσβεις στην Ε.Ε. εξ ονόματος του Συμβουλίου, η απόφαση θα υποβληθεί για έγκριση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής (τυπική διαδικασία) και στη συνέχεια η νέα νομοθεσία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. και θα τεθεί σε ισχύ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Αποκάλυψη «Ε.Τ.» – Φονικές πλημμύρες στην Εύβοια: Από το 2014 προειδοποιούσαν για τους κινδύνους στην περιοχή

Tinad

Θεομηνία στην Εύβοια: Δέσμη εννέα μέτρων για τους πληγέντες – Οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ

Tinad

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που «χτύπησε» η κακοκαιρία σε Εύβοια και Λαγκαδά

Tinad

Μητσοτάκης από Εύβοια: Δίπλα σε αυτούς που έχασαν περιουσίες και νοικοκυριά – Ταχύτατα οι εκταμιεύσεις

Tinad

Ευρωπαϊκή έγκριση για τη θεραπεία των στοματικών ελκών που σχετίζονται με τη Νόσο Behçet

Tinad

Εκατόμβη νεκρών στη Μιανμάρ: Η στιγμή που τόνοι λάσπης «σκεπάζουν» ορυχείο

Tinad

Φονικές πλημμύρες στην Κίνα – Τουλάχιστον 12 νεκροί

Tinad

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στην τελική ευθεία το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Kon