Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ύποπτος φάκελος και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παραλήπτης ο αντιπρύτανης

Ύποπτος φάκελος και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παραλήπτης ο αντιπρύτανης

Newsroom eleftherostypos.gr

Στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έφτασε με τα ΕΛΤΑ, στις 08:15 σήμερα, ένας ακόμη ύποπτος φάκελος από την Ινδία. Ο φάκελος έγραφε στα αγγλικά αντιπρύτανης, χωρίς να κατονομάζεται ο παραλήπτης.

Αμέσως, ενημερώθηκε η αστυνομία και σε λίγη ώρα αναμένεται να παραλάβει την ύποπτη αλληλογραφία η ΕΜΑΚ, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Για προληπτικούς λόγους τρεις υπάλληλοι που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο θα υποβληθούν σε εξετάσεις στο Νοσοκομείο, ενώ ο φάκελος θα αποσταλεί στον «Δημόκριτο».

Υπενθυμίζεται ότι χθες έφτασε ακόμη ένας φάκελος στα πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα.

Συναγερμός σήμανε σε Αστυνομία και Πυροσβεστική για την ύπαρξη ύποπτων πακέτων στο ΤΕΙ Στερεάς στη Λαμία.

Το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Στερεάς ήταν και αυτό μέσα στους παραλήπτες των ύποπτων δεμάτων από Ινδία και μάλιστα με δύο πακέτα, τα οποία άνοιξαν οι υπάλληλοι του Ιδρύματος.

Οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν το περιεχόμενο των φακέλων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν περιείχαν κάτι επικίνδυνο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έρχονται από το Ίδρυμα οι υπάλληλοι μόλις συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για τα πακέτα που σε άλλα ιδρύματα περιείχαν σκόνη, ειδοποίησαν τις Αρχές και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις χημικού κινδύνου.

Συνολικά 15 ύποπτοι φάκελοι με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως τον άγνωστο αποστολέα από την Ινδία και τα φυλλάδια, εστάλησαν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές σε όλη τη χώρα.

Αυτά προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις Αρχές καθώς ορισμένοι από αυτούς περιείχαν σκόνη με… ερεθιστικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται για επικίνδυνες ουσίες αλλά εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία όπως σε κάθε περίπτωση έκθεσης ατόμου σε κάποια χημική ουσία. Ορισμένοι από αυτούς είχαν σταλεί το προηγούμενο διάστημα και οι Αρχές ενημερώθηκαν από τους παραλήπτες τους χθες το μεσημέρι.

Παραλήπτες…

Ειδικότερα, έφτασαν φάκελοι, μετά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στην Πρυτανεία Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κέρκυρας και στην ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην σχολή ΣΕΛΈΤΕ) στην Καλογρέζα, αλλά και σε σχολές στο Αργοστόλι, στην Αρτα, στην Κοζάνη, και στο Αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» για καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Ολοι οι φάκελοι περιείχαν φυλλάδια και κάποιοι από αυτούς είχαν και σκόνη, με αρχικά άγνωστη χημική περιεκτικότητα. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς είχαν σφραγιστεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στους παραλήπτες τους με μεγάλη καθυστέρηση.

«Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης. Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο, παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε χθεσινή της ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη.

Το χρονικό

Ο πρώτος φάκελος, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη το μεσημέρι της Τετάρτης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέσω ΕΛΤΑ με τουλάχιστον επτά υπαλλήλους να έρχονται σε επαφή μαζί τους αλλά και με τη συγκεκριμένη σκόνη. Σύμφωνα με πληροφορίες τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις και διαδικασίες, όπως ακριβώς προβλέπονται στην 116η εγκύκλιο, για την ασφαλή μεταφορά ραδιοχημικών υλικών, καθώς χθες το πρωί έφτασε στη Μυτιλήνη το C130 με την πρώτη ΕΜΑΚ να μεταφέρει το φάκελο στο Γενικό Χημείο Κράτους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο φάκελος και η άγνωστη σκόνη τοποθετήθηκαν σε τρεις διαφορετικές συσκευασίες, σφραγίστηκαν και στη συνέχεια ο δράστης τις έβαλε μέσα σε σακούλες απορριμμάτων και από εκεί σε ειδικό κιβώτιο.

«Η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους», έγραφαν στην αγγλική γλώσσα τα φυλλάδια του φακέλου με την ύποπτη σκόνη, προκαλώντας την έντονη κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπρόσθετα, ο φάκελος είχε Ινδό αποστολέων και αποδέκτη την Πρυτανεία. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, κάποιοι από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με το φάκελο αισθάνθηκαν έντονο κάψιμο στο λαιμό και τα μάτια.

Η κινητοποίηση του νοσοκομείου του νησιού ήταν άμεση καθώς διαμορφώθηκε άμεσα ειδικός θάλαμος προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς καραντίνας τα άτομα που βρίσκονταν στο χώρο και ήρθαν σε επαφή με το φάκελο και τη σκόνη, έως ότου ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός και ιατρικός έλεγχος. Ταυτόχρονα οι αστυνομικοί απέκλεισαν το χώρο όπου ανοίχθηκε ο φάκελος, μέχρι οι εξειδικευμένοι πυροσβέστες με τις ειδικές στολές να περισυλλέξουν το φάκελο και να απολυμάνουν το χώρο.

Εν συνεχεία, χθες διαπιστώθηκε πως ακόμη ένας φάκελος εστάλη στην Πρυτανεία της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, έχοντας ως παραλήπτη τον αντιπρύτανη. Ο συγκεκριμένος φάκελος είχε ως ημερομηνία αποστολής τον Νοέμβριο και ανοίχτηκε την Τετάρτη από δύο γυναίκες οι οποίες δεν έδωσαν σημασία, τον έκλεισαν και τον άφησαν πάνω στο γραφείο του.

Οι δύο γυναίκες δεν παρουσίασαν κάποια συμπτώματα, με τον αντιπρύτανη του Ιδρύματος να ενημερώνει άμεσα την ΕΛ.ΑΣ. Ακόμη ένας φάκελος εστάλη στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας, έχοντας ως παραλήπτη το πανεπιστήμιο του νησιού. Οι Αρχές απέκλεισαν το χώρο του ταχυδρομείου ενώ όσοι βρίσκονταν μέσα σε αυτό μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών, Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ. Φάκελος εστάλη και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Αιγάλεω με τον πρύτανη του Ιδρύματος, που τον παρέλαβε να τον πετάει στα σκουπίδια.

Ντόμινο…

Αντίστοιχοι φάκελοι εστάλησαν σε Ιδρύματα στο Αργοστόλι, στην Αρτα, στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο τελευταίος φάκελος είχε παραλήπτη έναν καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του. Παράλληλα, στην Κοζάνη ένας καθηγητής άνοιξε τον ύποπτο φάκελο στο δεύτερο δεκαήμερο, τον έσκισε και κράτησε μόνο τα γραμματόσημα, ενημερώνοντας χθες τις Αρχές όταν είδε πως είχε πάρει διαστάσεις το θέμα. Επιπλέον, χθες εστάλη και δεύτερος φάκελος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη και ένας επιπλέον στο Πανεπιστήμιο Σπάρτης και στο ΑΠΘ.

Από την έως τώρα έρευνα έχει προκύψει πως ο φάκελος που εστάλη στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου είχε σφραγίδα των ΕΛΤΑ από τον Νοέμβριο και αυτός που εστάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε σφραγιστεί τον Δεκέμβριο. Οι διωκτικές Αρχές πρόκειται να διερευνήσουν αν όντως υπάρχει κάποιος Ινδός αποστολέας, ενώ όλοι οι φάκελοι θα σταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.. Ενημέρωση για την υπόθεση έλαβε από την πρώτη στιγμή η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Σάλος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Καθηγητής πουλούσε σημειώσεις έναντι 8 ευρώ!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σάλος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Καθηγητής πουλούσε σημειώσεις έναντι 8 ευρώ!

admin

Κατέρρευσε ταβάνι σε φοιτητική εστία στα Ιωάννινα την ώρα που φοιτήτρια έκανε μπάνιο [εικόνες]

Νέος ύποπτος φάκελος σε ιδιωτικό κολέγιο στην Θεσσαλονίκη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Συναγερμός στην Κόρινθο: Ύποπτος φάκελος και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Δημήτρης Κατσάκος