ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκάλυψη-σοκ για τον έλεγχο στα πόθεν έσχες των καναλαρχών

Πώς θα γίνει η δημοπρασία για τις 4 τηλεοπτικές άδειες - Σήμερα η πρόβα τζενεράλε

Ηχηρές αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα για τις διαδικασίες-εξπρές που ακολούθησε η Γενική Γραμματεία του Nίκου Παππά, στον έλεγχο Πόθεν Έσχες των νέων καναλαρχών, που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Όπως αποκάλυψε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, ο έλεγχος δεν έγινε από ειδικούς και από την εταιρεία που είχε προσληφθεί ως σύμβουλος…

Η εταιρεία Grant Thornton που είχε προσληφθεί έναντι αμοιβής ως σύμβουλος για ελεγκτικά ζητήματα, όταν ερωτήθηκε αν μπορεί να κάνει τον έλεγχο, σύμφωνα με πληροφορίες του Star, απέκλεισε την δυνατότητα πραγματοποίησης ουσιαστικού ελέγχου σε λίγα 24ωρα όπως ήθελε η κυβέρνηση!

Όπως βεβαίωσε στην κάμερα του Star ο πρόεδρος της επιτροπής διενέργειας του κανονισμού, καθηγητής Πληροφορικής κ. Δουλγέρης, η εταιρεία λειτούργησε τελικά ως το… πρωτόκολλο της επιτροπής, παρέλαβε δηλαδή υπεύθυνες δηλώσεις. Η εταιρεία των ορκωτών λογιστών, ουδέποτε έδωσε πιστοποιητικό που να βεβαιώνει έλεγχο πόθεν έσχες, άρα δεν ευθύνεται.

«Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου στις ειδήσεις του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.

«Για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να πω ότι η εγκύκλιος που έβγαλε στις 5 Σεπτεμβρίου η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ο έλεγχος της προέλευσης των περιουσιακών μέσων γίνεται με ευθύνη των συμμετεχόντων, με υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105, αλλά ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες λέει άλλα πράγματα: “Η αίτηση για τη χορήγηση άδειας συνοδεύεται από στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν τον τρόπο απόκτησης των οικονομικών μέσων, που διατέθηκαν η προγραμματίζονται να διατεθούν για την λειτουργία του καναλιού. Την ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου έχει η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού”» τόνισε ο κ. Τέλλογλου.

Τελικά η κυβέρνηση ενέδωσε στην πίεση υπερθεματιστών,  αλλά και όσων εταιρειών έμειναν χωρίς άδεια και επιτρέπει αύριο το πρωί σε εκπροσώπους τους να ελέγξουν έστω και φευγαλέα τα στοιχεία του πόθεν έσχες  εκείνων που πρόσφεραν τα 247 εκατομμύρια ευρώ  για την απόκτηση των τηλεοπτικών αδειών.

Για το αν θα είναι ουσιαστική αύριο η ενημέρωση όσων πήραν μέρος στον διαγωνισμό, ο γνωστός δημοσιογράφος απάντησε στη σχετική ερώτηση της κ. Ζαχαρέα, για το αν μπορεί να είναι ουσιαστικός ο έλεγχος κάτω από αυτές τις συνθήκες ή αν αποσκοπεί στο αντίθετο:

«‘Εχουν 7 ,5 λεπτά ο καθένας και όποιος πρόλαβε τον κύριο οίδε! Αλλά ποιόν κύριο; Αν εγώ έχω απέναντί μου 3 υπερθεματιστές που προσφέρουν 50 εκ. ευρώ σε απτά περιουσιακά στοιχεία ο καθένας και εγώ προσφέρω 5. 000 στρέμματα που μου χάρισε στα Επτάνησα ένας φίλος μου, που εκτιμώνται από τράπεζα στα 100 εκ. ευρώ, τότε βεβαίως ο έλεγχος των άλλων μπορεί να έχει νόημα για μένα, αλλά ο έλεγχος των άλλων στα στοιχεία που εγώ δηλώνω, είναι δύσκολο να έχει νόημα, γιατί ουδείς γνωρίζει πόσο κάνουν αυτά που διατείνομαι ότι έχω».

«Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να χαρίζεις οικόπεδο, σε μας δεν έχει τύχει, αλλά μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου αυτός που το επικαλέσθηκε ως περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει να το πουλήσει και μάλιστα σε καλή τιμή» σχολίασε η Μάρα Ζαχαρέα, για ένα ακόμη παράδοξο της διαδικασίας δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Προανακριτική: Τρεις «βόμβες» κατά Παππά για την επιχείρηση «ΣΥΡΙΖΑ Channel»

Μιχάλης Μάρδας

Προανακριτική: «Γνώρισα τον Παππά σε γιορτή στο σπίτι του Καλογρίτσα», είπε ο Νικολάου

Μιχάλης Μάρδας

Τόμπρας στην Προανακριτική: Καλογρίτσας και Χούρι είχαν μετατρέψει το «White House» σε «χαρέμι»

Μιχάλης Μάρδας

Προανακριτική για Παππά: Αρνείται να προσέλθει ο Καλογρίτσας

Evanthia Karra

Ο,τι βαρύτερο έχει καταγγελθεί

Kon

Ο Τόμπρας έριξε «βόμβες» για Παππά-Καλογρίτσα και ΣΥΡΙΖΑ Channel

Μιχάλης Μάρδας

Προανακριτική για Παππά: Πρώτος μάρτυρας ο Τόμπρας – «Το Μαξίμου ήταν το White House»

Tinad

Εξώδικο Καλογρίτσα στην Προανακριτική για τον Παππά – Δείτε τι ζητάει

Μιχάλης Μάρδας

Προανακριτική Παππά: Στις 15 Απριλίου η πρώτη εξέταση μάρτυρα

Ανδρέας Ντίνης