Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Μπάχαλο στον ΕΟΠΥΥ για την παροχή γυαλιών οράσεως

Μπάχαλο στον ΕΟΠΥΥ για την παροχή γυαλιών οράσεως

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Σε μεγάλη ταλαιπωρία μπαίνουν από σήμερα οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) όσον αφορά στην παροχή γυαλιών οράσεως καθώς για να μην τα πληρώσουν θα πρέπει να αναζητήσουν τα μόλις… έξι καταστήματα οπτικών ειδών σε όλη την Ελλάδα (!) που θα τους τα παρέχει δωρεάν.

Η επιμονή από τη μία του υπουργείου Υγείας ως προς το νέο τρόπο χορήγησης γυαλιών οράσεως και οπτικών ειδών μέσω voucher και από την άλλη των οπτικών, οι οποίοι διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δέχονται τα voucher, έχουν αντίκτυπο στους ασφαλισμένους, οι οποίοι εάν δεν βρεθεί μια λύση θα υποχρεωθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τα γυαλιά τους.

Μέχρι και την περασμένη Δευτέρα (31/12) υπήρχε άτυπα η δυνατότητα, παρότι ήταν σε ισχύ από το καλοκαίρι η διαδικασία με το voucher, οι ασφαλισμένοι να συνεχίζουν να εξυπηρετούνται με το παλιό σύστημα, δηλαδή να προπληρώνουν τα γυαλιά τους και να προσκομίζουν στον ΕΟΠΥΥ την απόδειξη για να λάβουν πίσω τα 100 ευρώ που ο Οργανισμός παρέχει. Αυτό όμως σταμάτησε και από την 1/1 ισχύει ως αποκλειστικός τρόπος αποζημίωσης το voucher.

Οι ασφαλισμένοι δηλαδή δεν θα προπληρώνουν τίποτα και θα πληρώνονται απευθείας οι οπτικοί από τον ΕΟΠΥΥ. Εκτός από τα καταστήματα που έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, για τα οποία δεν απαιτείται voucher. Αυτά όμως ανέρχονται σε μόλις … έξι πανελλαδικά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος.

Οι οπτικοί δηλώνουν ανυποχώρητοι και εξακολουθούν να αρνούνται τα voucher. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος (ΟΣΟΟΕ) αναφέρει ότι η νέα διαδικασία αποζημίωσης καθιερώθηκε μονομερώς, χωρίς να έχει προηγηθεί τελική συμφωνία με τους οπτικούς και τους οπτομέτρες.

Οι οπτικοί εναντιώνονται στο υπουργείο Υγείας, καθώς υποστηρίζουν ότι θα αποπληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ «θεωρείται δεδομένο ότι όποιος οπτικός συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ θα βρεθεί αντιμέτωπος με διπλό υποχρεωτικό “κούρεμα” των χρημάτων του, μέσω της εφαρμογής του clawback και rebate, χωρίς να ξέρει καν το ποσό που θα εισπράξει από τα 100 ευρώ της κάθε συνταγής, όπως συμβαίνει διαρκώς σε όλες τις κατηγορίες ιατρικών επαγγελμάτων που δέχθηκαν ανάλογες συμβάσεις».

Μάλιστα, αναφέρουν ότι με το νέο τρόπο πληρωμής πολλά καταστήματα οπτικών θα οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο, τη στιγμή που ήδη έχουν δεχθεί πλήγμα στους τζίρους τους τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όπως λένε.

«Η Ομοσπονδία ενημερώνει ότι οι οπτικοί – οπτομέτρες δεν θα εκτελούν συνταγές με voucher, ενώ υπενθυμίζει πως θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει τα συμφέροντα των μελών της, αλλά και των ασφαλισμένων, απέναντι σε ένα κράτος που αντί να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών εκτελεί μνημονιακές εντολές, αναζητώντας κάθε μέσο περικοπής κοινωνικών παροχών και επιχειρεί να διχάσει τους καταναλωτές και τους οπτικούς – οπτομέτρες», προσθέτει σε ανακοίνωσή της η ΟΣΟΟΕ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο ΕΟΠΥΥ να δώσει μια μικρή παράταση λίγων ημερών για όσους ασφαλισμένους αγόρασαν γυαλιά τις ημέρες των γιορτών, να ισχύσει το παλιό σύστημα, δηλαδή με την απόδειξη πληρωμής να λάβουν πίσω τα χρήματά τους από τον Οργανισμό.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Ευχάριστα νέα για την Μυρτώ: Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα έξοδα για την θεραπεία της στη Γερμανία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΕΟΠΥΥ: Με SMS θα ενημερώνεται ο ασφαλισμένος για κάθε πράξη που εκτελείται στο ΑΜΚΑ του

Αποκλειστικό: Οι διάλογοι της σπείρας που προκάλεσε ζημία 5 εκατ. Ευρώ στον ΕΟΠΥΥ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ελεύθεροι οι 13 κατηγορούμενοι για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τεράστια απάτη 5 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: Έγιναν 13 συλλήψεις, εκ των οποίων 2 γιατροί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΕΟΠΥΥ: Ηλεκτρονική υποβολή ατομικών αιτημάτων – Βήμα – βήμα η διαδικασία

ΕΟΠΥΥ: Με 215 κλίνες συμμετέχουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία στη στήριξη του ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΓΕΜΗ: Οι τρεις διαδικτυακές υπηρεσίες για αυτόματη μεταβίβαση στοιχείων στους φορείς του Δημοσίου

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Την κατάργηση του clawback ζητεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος