Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Novartis: Ο προστατευόμενος μάρτυρας που έγινε… κατηγορούμενος

Μέχρι τέλους η έρευνα για Novartis - Ανοιχτό το θέμα και για Αλέξη Τσίπρα

ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Ανατροπή στην υπόθεση Novartis προκαλεί η άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος ενός προσώπου, ο οποίος φέρεται να είναι ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες.

Τόσο το σκεπτικό -σύμφωνα με δικαστικές πηγές- που οδήγησε στο να μετατραπεί ο μάρτυρας σε κατηγορούμενο όσο και οι διαρροές από το περιβάλλον του αναδεικνύουν έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις, ενώ προκαλούν και ερωτηματικά.

Τι λέει η Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται δικαστικές πηγές, το πρόσωπο αυτό επιχείρησε να φύγει εν κρυπτώ μαζί με την οικογένειά του από την Ελλάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά του απαγορεύθηκε η έξοδος στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Ο μάρτυρας που έγινε κατηγορούμενος φέρεται να είχε διατελέσει σύμβουλος τριών πρώην υπουργών Υγείας, που επίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών για την ίδια υπόθεση και είχε καταθέσει δυο φορές με ψευδώνυμο (θεωρητικά και ισχνά στοιχεία) για χρηματισμούς υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Πιθανόν να έχει καταθέσει και άλλες φορές και μάλιστα, όπως τονίζεται, ήταν αδιαλείπτως στη διάθεση των Αρχών. Είχε καταθέσει, επίσης, προφανώς για λόγους αυτοπροστασίας και με το όνομά του στις Αρχές. Πρόκειται για πανεπιστημιακό, τον οποίο το FBI είχε εμφανίσει ως πρόσωπο με υψηλή εμπλοκή στην υπόθεση. Παράλληλα ήταν ένα από τα πρόσωπα με τα οποία η τρόικα είχε συζητήσεις για την αγορά φαρμάκου στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή εκλήθη από το FBI και συνομίλησε με αξιωματούχους του, ενώ πηγές που γνωρίζουν την πορεία των ερευνών αναφέρουν ότι πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε συνάντηση σε ευρωπαϊκή χώρα μεταξύ Ελλήνων εισαγγελέων και στελεχών του FBI με αντικείμενο το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Τι λέει το περιβάλλον του

Οπως αποκάλυψε το «dikastiko.gr», πηγές από το περιβάλλον του κατηγορουμένου ισχυρίζονται πως διαφυγή στο εξωτερικό μαζί με όλη την οικογένεια και την οικοσκευή όχι μόνο δεν υφίσταται αλλά είναι… ανέκδοτο. Και τονίζουν πως το αιτιολογικό είναι απολύτως σαθρό, καθώς ήταν γνωστό πως εδώ και μήνες εργαζόταν στο εξωτερικό και ταυτόχρονα είχε ενημερώσει -ακόμα και την περασμένη Παρασκευή- την Εισαγγελία ότι για επαγγελματικούς λόγους μετακομίζει στο εξωτερικό.

Εφτασε οικογενειακώς στο αεροδρόμιο, για να πετάξει προς Μαδρίτη, στις 8 το πρωί της 31ης Δεκεμβρίου. Εκεί του αναφέρθηκε πως ο ίδιος δεν μπορεί να φύγει. Από εκείνη την ώρα μαζί με τον δικηγόρο του Θόδωρο Μαντά περίμενε μέχρι τις 2 το μεσημέρι, επί έξι ώρες δηλαδή, χωρίς να του έχει κοινοποιηθεί ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να πετάξει. Τότε του επιδόθηκε η διάταξη με την οποία του ασκείτο ποινική δίωξη για κακούργημα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Αυτό από μόνο του (εξάωρη κράτηση χωρίς αιτιολογία) αποτελεί νομικό ζήτημα, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές. Ομως υπάρχει κι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: Πριν από ένα χρόνο εκδόθηκε διάταξη των Αρχών ώστε να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα και να του χορηγηθεί πλήρης ασυλία. Για να μετατραπεί από μάρτυρας σε κατηγορούμενο θα έπρεπε να ανακληθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Οπως λέγεται, αυτό μέχρι τη στιγμή που του ασκήθηκε η δίωξη δεν είχε γίνει.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Oταν ταΐζεις το θηρίο…

Kon

Το διπλό σκάνδαλο της Novartis: Σκευωρία και απώλεια εκατομμυρίων για το Δημόσιο

Μιχάλης Μάρδας

Σαμαράς για Novartis: Θα μιλήσω στη Βουλή για όλους και για όλα

Evanthia Karra

«Εις υγείαν των κορόιδων»

Kon

Πέτσας για Novartis: Η κυβέρνηση διερευνά τρόπο αποζημίωσης του ελληνικού Δημοσίου

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ για υπόθεση Novartis: Κατέρρευσε η σκευωρία – «Πυρά» για τους «μαγαζάτορες» του ΣΥΡΙΖΑ

Tinad

Novartis: Έκλεισε η υπόθεση στις ΗΠΑ με εξωδικαστικό συμβιβασμό – Δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικού προσώπου στην Ελλάδα

Tinad

Ο λογαριασμός του πλεονεκτήματος

Kon

«Τους πήρε το ποτάμι» της Novartis

Kon