Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Αφιέρωμα στους παπαγάλους που κατέκλυσαν την Αθήνα κάνει ο Guardian [εικόνα]

Αφιέρωμα στους παπαγάλους που κατέκλυσαν την Αθήνα κάνει ο Guardian

Newsroom eleftherostypos.gr

Αφιέρωμα στους παπαγάλους της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων έκανε ο Guardian, με αφορμή καινούρια έρευνα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

«Αν έλεγε κανείς στους Έλληνες, όχι πολύ παλιά, ότι οι ουρανοί τους θα συντηρούσαν παπαγάλους με δακτυλιοειδή λαιμό, η απάντηση μάλλον θα διακατεχόταν από δυσπιστία», έτσι ξεκινάει ο Guardian το αφιέφωμά του για τους παπαγάλους στην Ελλάδα.

Αυτό, ωστόσο, ήταν πριν τα πάρκα και οι κήποι των Αθηνών και άλλων πόλεων γίνουν το σπίτι πράσινων και κόκκινων παπαγάλων. Το πλήθος των εξωτικών πτηνών μάλιστα είναι τόσο μεγάλο, που η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ξεκίνησε μια φιλόδοξη έρευνα εν μέσω Χριστουγέννων, προσπαθώντας να καταγράψει το συνολικό μέγεθος του.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απογραφή που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε αστικές περιοχές σε νησιά, όπως η Ρόδος και η Κρήτη», δήλωσε στον Guardian ο Παναγιώτης Λουτσήδης, επικεφαλής της Εταιρείας. «Στην Κρήτη πιστεύουμε ότι ο αριθμός των παπαγάλων έχει αυξηθεί ραγδαία σε όλες τις μεγάλες πόλεις».

Εδώ και πολλά χρόνια ο Λουτσήδης, καθηγητής στο επάγγελμα, επισκέπτεται πάρκα ανά την Ελλάδα, συνήθως το ηλιοβασίλεμα και κάνει καταμέτρηση.

Τα αποτελέσματα των εργασιών του δεν του έχουν αφήσει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε βιότοπο άγριων παπαγάλων, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με την Ινδία, την Ασία, την λατινική Αμερική και την Αφρική.

Αφιέρωμα στους παπαγάλους που κατέκλυσαν την Αθήνα κάνει ο Guardian

Παρ’ όλα αυτά η ελληνική πρωτεύουσα διαφέρει ελάχιστα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπου τα πτηνά πολλαπλασιάζονται κατά ανησυχητικούς ποσοστά. Τα πάρκα στις Βρυξέλλες έχουν πλέον γεμίσει παπαγάλους και εκτιμάται πως το είδος αποκτά χωροκατακτητικό χαρακτήρα που απειλεί τα περιστέρια και τα σπουργίτια.

Οι κλιματολογικές συνθήκες εδώ είναι ιδανικές για την επιβίωσή τους», δήλωσε ο Λατσούδης σημειώνοντας πως τα πάρκα μας είναι τόσο γεμάτα εξωτικά φυτά και δέντρα με φρούτα που το κάνουν πολύ πιο εύκολο για τα πουλιά να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν στη χώρα μας.

Όπως τονίζει ο Guardian, όμως, παραμένει μυστήριο το πώς τα πουλιά αυτά από την Αφρική και τις μακρινές Ινδίες έφτασαν στην Ελλάδα.

Οι ορνιθολόγοι λένε ότι οι παπαγάλοι δεν μεταναστεύουν και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να πετάξουν τεράστιες αποστάσεις μέσω παραδοσιακών μεταναστευτικών οδών. Αντ’ αυτού οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι παπαγάλοι είναι στην πραγματικότητα δραπέτες, κατά τον ίδιο τρόπο, όπως συνέβη και τον 19ο αι. στη Βρετανία.

«Αν και αποτελεί αστικό μύθο, θεωρούμε ότι [οι παπαγάλοι] κατέφτασαν σε κλουβιά στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας και εκεί δραπέτευσαν από τα κλουβιά», είπε η Ρούλα Τίγρου στην Ορνιθολογική εταιρεία.

Τον περασμένο μήνα, οι αρχές έλαβαν επειγόντως μέτρα για να αφαιρέσουν φωλιές παπαγάλων από δέντρα στους εθνικούς κήπους της Αθήνας καθώς κάποιες φωλιές είχαν τόσο μεγάλο μέγεθος που υπήρχε φόβος πτώσης τους σε πεζούς.

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν φόβοι ότι τα πουλιά θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική βιοποικιλότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει τους παπαγάλους στον κατάλογο διεισδυτικών ξένων ειδών. Όπως όμως τονίζει ο Παναγιώτης Λατσούδης, στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμιά καταγγελία ή κάποιο στοιχείο πως έχει προκληθεί ζημιά.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Guardian «υποκλίνεται» στην Ύδρα: Το νησί των ονειροπόλων!

Tinad

Αποκλειστικό: Tούρκος πρέσβης στην Αθηνά για Έβρο: Είναι τεχνικό ζήτημα, δεν είναι συνοριακή διαφωνία

Ανδρέας Ντίνης

Τουρκία: Τους ενοχλεί ο φράχτης στον Έβρο και απειλούν με νέα «εισβολή» μεταναστών

Ανδρέας Ντίνης

Fake news τα περί τουρκικής εισβολής στον Έβρο – Δεν κατελήφθη ούτε σπιθαμή εδάφους

Ανδρέας Ντίνης

Τσαβούσογλου: Mετά την πανδημία θα υπάρξει νέο προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Πανεπιστήμιο MIT: Αισιόδοξη πρόβλεψη για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Και δεύτερος νεκρός το τελευταίο 24ωρο – Κατέληξε 89χρονος στο «Αττικόν» – Στα 171 τα θύματα

Tinad

Κορωνοϊός: Ακόμη ένας θάνατος στην Ελλάδα – Κατέληξε μία 91χρονη – Στους 170 οι νεκροί

Tinad

Παναγιωτόπουλος: Κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο – Έχουν γίνει διαβήματα στο ΝΑΤΟ

Tinad