Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

«Ξεχνιέμαι από τη μιζέρια της αρρώστιας»-Η συμβολή του «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ» στους καρκινοπαθείς

«Ξεχνιέμαι από τη μιζέρια της αρρώστιας»-Η συμβολή του «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ» στους καρκινοπαθείς

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

«Ξεχνάω ότι είμαι ασθενής». «Ευχαριστώ για αυτό το ταξίδι προς τη γαλήνη, μου δώσατε ζωή». «Νιώθω να ζω έστω για λίγο… και να ξεχνιέμαι από τη μιζέρια της αρρώστιας». Τα σχόλια αυτά είναι μόνο ορισμένα από όσα γράφουν ογκολογικοί ασθενείς βγαίνοντας από έναν… πολύχρωμο χώρο στο ισόγειο του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς (ΓΟΝΚ).

Μόλις έχουν ολοκληρώσει κάποιο εικαστικό πρόγραμμα, ζωγραφική, δημιουργική γραφή, χειροτεχνία, ή όταν στο θάλαμο νοσηλείας τους έχουν παρακολουθήσει γιόγκα, χοροκινητική ψυχοθεραπεία, μουσικοθεραπεία. Ολα αυτά εν αναμονή χημειοθεραπειών, ακτινοθεραπειών, αποκατάστασης μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ή ως διάλειμμα τις βασανιστικές ημέρες νοσηλείας.

Οι δημιουργικές αυτές ώρες προσφέρονται από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ». Μπορεί να μετρά μόλις ένα χρόνο λειτουργίας αλλά αποτελεί ήδη αναπόσπαστο κομμάτι του ογκολογικού νοσοκομείου και της καθημερινότητας ασθενών και συγγενών ή συνοδών.

Το «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ» ιδρύθηκε από την οικογένεια της Εμμας Βερνίκου, η οποία έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το 2016 σε ηλικία 24 ετών, εκπληρώνοντας ένα όνειρό της: Την παροχή ψυχαγωγίας αλλά και ψυχικής ενδυνάμωσης παράλληλα με τη φαρμακευτική θεραπεία για την ασθένεια.

«Για έναν ογκολογικό ασθενή το νοσοκομείο γίνεται το σπίτι του. Εκεί ζει. Έτσι φτιάξαμε μια ζώνη δημιουργικής απασχόλησης, προσφέροντας ψυχαγωγία και ψυχοκοινωνική στήριξη», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η Ελένη Τζαβάρα, μητέρα της Έμμας. Μαζί με την άλλη κόρη της, Αναστασία Βερνίκου, και εθελοντές τόσο ψυχοθεραπευτές όσο και άλλους επαγγελματίες τρέχουν καθημερινά πρωτότυπες δραστηριότητες δίνοντας ζωή σε πολλούς καρκινοπαθείς.

Το «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ» προσφέρει 30 – 35 ώρες δραστηριοτήτων μηνιαίως. Κάθε δραστηριότητα διαρκεί μία ή δύο ώρες και έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής τόσο οι ίδιοι οι ασθενείς όσο και οι οικογένειές τους, οι οποίες επίσης περνούν με τον άνθρωπό τους πολλές ώρες στο νοσοκομείο και μπορούν να ξεφύγουν έστω για λίγο με το να απασχοληθούν δημιουργικά.

«Συνοδός, που συμμετείχε σε ανοιχτή ομάδα εικαστικής ψυχοθεραπείας μαζί με ασθενή, μας είπε πως, εκτός από τον ποιοτικό χρόνο, αντιλήφθηκε, μέσα από την έκφραση των συναισθημάτων και το διάλογο, τι περνά ο δικός του άνθρωπος», λέει χαρακτηριστικά η κ. Τζαβάρα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Η Μόρια, ο Ερντογάν και οι δικαιωματιστές

Kon

Τρώτε πολύ αλάτι; Δείτε τι μπορείτε να πάθετε

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

 «Νυστέρι» στον διαβήτη της νοσογόνου παχυσαρκίας

Leonidas Kallidonis

Καρκίνος προστάτη: δεν χρειάζεται πάντα “νυστέρι”

Leonidas Kallidonis

Ζώδια: Είστε Καρκίνος; Τι να περιμένετε από τον Ιούλιο και τι από όλο τον χρόνο

Μιχάλης Μάρδας

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη εφήβων με καρκίνο

Μιχάλης Μάρδας

Συγκλόνισε αλλά και έστειλε μήνυμα η Φώφη Γεννηματά μιλώντας για τον καρκίνο

Μιχάλης Μάρδας

Εξαφανίστηκε λευχαιμία σε γυναίκα στη Θεσσαλονίκη μετά από εξατομικευμένη κυτταρική ανοσοθεραπεία!

Evanthia Karra

Αλλες τρεις ΜΚΟ σε Λέσβο και Θεσσαλονίκη στο μικροσκόπιο

Μιχάλης Μάρδας