Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Οι γκρίζες ζώνες και τα παζάρια των καναλαρχών

Σε πυρετό ζυμώσεων βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των υπαρχόντων σταθμών αλλά και εκείνοι που κατάφεραν να διεκδικήσουν τις πολυπόθητες τηλεοπτικές άδειες. Ο πρωταγωνιστής στο παρασκήνιο, των τελευταίων ημερών, είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς, που έχει στρέψει τα βέλη του κατά του Ιβάν Σαββίδη, εκπροσώπου της εταιρίας ΝΤΙΜΕΡΑ, επικαλούμενος την ανάρμοστη συμπεριφορά του επιχειρηματία κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας.

Στη μεταξύ τους κόντρα, προστέθηκε και η ανάκληση της εισαγγελικής παραγγελίας για τη χορήγηση, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, αντιγράφου του υλικού που είχε καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας στη ΓΓΕ, αλλά και η προσφυγή του στην Κομισιόν.

Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις μεταξύ Δημήτρη Κοντομηνά και Χρήστου Καλογρίτσα φαίνεται να έχουν «παγώσει», παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε πολύ καλό επίπεδο. Οι λόγοι είναι, αφενός, ότι ο πρώτος επιθυμεί να ξεκαθαρίσει πρώτα το τοπίο και να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες για τα νέα κανάλια, αφετέρου, έχει προγραμματίσει ένα ταξίδι στο εξωτερικό, το οποίο θα διαρκέσει 15 ημέρες.

Πάντως, τα στελέχη του Alpha και οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, με τους περισσότερους να θεωρούν ότι όχι μόνο δεν πρέπει να γίνεται λόγος για «μαύρο» αλλά και ότι γρήγορα θα δοθεί λύση στο σταθμό τους, που συνεχίζει να είναι το πρώτο κανάλι στους πίνακες της Nielsen.

Οι δύο που έμειναν, επίσης, εκτός από τη σκακιέρα των τηλεοπτικών αδειών, Star και Epsilon, δεν αναβάλλουν την έναρξη της σεζόν τους. Το κανάλι της Κηφισιάς «παγώνει», μεν, τις εξωτερικές του παραγωγές, όπως το «Voice» και το «Shopping Stars», επιθυμώντας να στηρίξει τους «εσωτερικούς» και άμεσους συνεργάτες του, ενώ συνεχίζει να πιστεύει ότι κανείς δεν θα αφήσει «ανεκμετάλλευτο» ένα σταθμό με σημαντικό αρχείο σε ταινίες και εξοπλισμό. Ο σταθμός του Περιστερίου, από την άλλη, συνεχίζει το σερί ανακοινώσεων, διαμηνύοντας ότι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί για πολλά χρόνια απρόσκοπτα.

Στα υπόλοιπα στρατόπεδα, των «νικητών», τηρείται σιγή ιχθύος για τις επόμενες κινήσεις τους, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να βρίσκεται σε συζητήσεις με πρόσωπα – δημοσιογράφους από το Star και το Mega για να δημιουργήσει το δυναμικό του νέου του καναλιού, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση αρχειακού υλικού του πάλαι πότε Μεγάλου Καναλιού, όπως σειρές -ξένες και ελληνικές.

Οσον αφορά στον Νίκο Χατζηνικολάου και τις φήμες που τον ήθελαν να συζητά με τον ισχυρό άντρα του Ολυμπιακού, φαίνεται να μην ισχύουν, αφού ο πρώην παρουσιαστής του καναλιού της Κηφισιάς δήλωσε: «Μην ακούτε τα όσα γράφτηκαν». Ο Θοδωρής Κυριακού και ο Γιάννης Αλαφούζος, από την πλευρά τους, προχωρούν κανονικά τις διαδικασίες για την πρώτη επίσημη της νέας τους σεζόν, ενώ έχουν αποφασίσει μέχρι την ανακοίνωση του ΣτΕ, την ερχόμενη εβδομάδα, να μην προβούν σε δηλώσεις.

Σε κλίμα ανησυχίας, τέλος, παραμένουν οι εργαζόμενοι του Mega, με τον έναν μετά τον άλλον να μαζεύουν τα πράγματά τους και να αποχωρούν από τις εγκαταστάσεις. Το προσωπικό προχωρά σε επίσχεση εργασίας, καθώς από τη διοίκηση και τους μετόχους δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση να τους αποδοθούν τα δεδουλευμένα, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η επιστολή τους, που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κύριε Βαρδινογιάννη, κύριε Μπόμπολα, κύριε Ψυχάρη. Γιατί; Γιατί δεν δίνετε ένα τέλος στην αγωνία μας; Γιατί παίζετε με τις ζωές μας; Γιατί σας είναι τόσο δύσκολο να σταθείτε εντάξει στις υποχρεώσεις σας απέναντι στους εργαζομένους σας όπως σταθήκαμε εμείς και με το παραπάνω απέναντι στην εταιρία σας;»…

«Πόθεν έσχες» και αλλαγές

Με ταχύτητα φωτός αλλάζουν οι δηλώσεις των κυβερνητικών, ακόμα και για το ζήτημα του «πόθεν έσχες». Αρχικά, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ανέφερε ότι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των προσωρινών υπερθεματιστών γίνεται μόνο για το ποσό που αφορά στην πρώτη δόση, η οποία πρέπει να καταβληθεί σε 15 ημέρες, και όχι για το συνολικό τίμημα της άδειας. Σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή πρέπει να βεβαιώσουν ότι μπορούν να καταβάλουν την πρώτη δόση. Από εκεί και ύστερα θα το δούμε και θα πράξουμε τα ανάλογα». Φράσεις που διαφοροποιήθηκαν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, όταν το βράδυ της Πέμπτης δημοσιοποιήθηκε ότι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» έγινε επί του συνολικού ποσού που θα διαθέσουν οι νέοι καναλάρχες για να αποκτήσουν άδεια. Στο συγκεκριμένο θέμα, υπήρξαν κι άλλες «μαύρες τρύπες», όπως κατά πόσο είναι εφικτό η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού να ασκεί έλεγχο για την προέλευση και τον τρόπο απόκτησης των χρημάτων που δόθηκαν για την απόκτηση των τηλεοπτικών αδειών, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.

Για το ίδιο θέμα, να σημειωθεί ότι είχε τοποθετηθεί και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που μέσα από ανακοίνωση της εταιρίας Alter Ego είχε σημειώσει ερωτήματα για το ενδεχόμενο χορήγησης άδειας σε πρόσωπο που δεν κατέχει το σύνολο του τιμήματος για το οποίο έχει δεσμευτεί προκειμένου να το αποκτήσει. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει: «Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού οφείλει να πραγματοποιήσει έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης του συνόλου των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση των αδειών οι προσωρινοί υπερθεματιστές και το οποίο αντιστοιχεί στην τελική-υψηλότερη προσφορά που υπέβαλε έκαστος από αυτούς κατά τη δημοπρασία, και όχι μόνο σε τμήμα αυτής, που ενδεχομένως αντιστοιχεί στην πρώτη προκαθορισμένη δόση».

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

[email protected]

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

«Το Κορίτσι με το Μπαλόνι»: Τιμή-ρεκόρ για το μισοκατεστραμμένο έργο του Banksy

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Δεν χάνει ούτε μία στο εκατομμύριο»

Kon

ΑΝΤ1: Ετοιμος για «Εκατομμυριούχος» ο Γρηγόρης Αρναούτογλου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα γκάλοπ και η απόγνωση

Kon

Η «γαλοπούλα» που βάζει και αυτογκόλ

Kon

Μέμνησο βοσκοτοπίων…

Kon