Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Καταπατούν τις περιουσίες και τα δικαιώματα των ομογενών στην Αλβανία

Καταπατούν τις περιουσίες και τα δικαιώματα των ομογενών στην Αλβανία

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

«Εκρήξεις» οργής στην ελληνική ομογένεια «πυροδοτεί» η απόφαση των Τιράνων να παραχωρηθούν αυθαίρετα προς αξιοποίηση στο αλβανικό υπουργείο Τουρισμού, εκτάσεις-φιλέτα στα νότια παράλια της χώρας που οι ίδιοι οι ομογενείς έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους.

Οι ομογενείς καταγγέλλουν προσπάθειες εκδίωξής τους από τη γείτονα χώρα και διαμηνύουν ότι θα χρησιμοποιήσουν κάθε ένδικο μέσο για να μην εφαρμοστεί η απόφαση, έχοντας στο πλευρό τους τον συντοπίτη τους και ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση του Εντι Ράμα συνεχίζει τη προκλητική της ρητορική, εμμένει ότι πρόκειται για κρατικές περιουσίες και μάλιστα κάνει … μάθημα στην Αθήνα περί «αντικειμενικής ανάγνωσης των γεγονότων και της πραγματικότητας».

Ο Πύρρος Δήμας εξαπέλυσε επίθεση κατά της αλβανικής κυβέρνησης για τις «συστηματικές και μεθοδευμένες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε έννοιας δικαίου από πλευράς του αλβανικού κράτους εναντίον των δίκαιων, των συμφερόντων και των περιουσιών των συμπατριωτών και συντοπιτών μου στην ιδιαίτερή μου πατρίδα, τη Χειμάρρα».

Με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα δέοντα μέτρα «ώστε να καταστήσει σαφές προς την αλβανική πλευρά ότι παρόμοιες πρακτικές και πολιτικές εις βάρος Ελλήνων της γηγενούς μειονότητας στη γείτονα δεν θα γίνουν ανεκτές».

Oπως χαρακτηριστικά έγραψε ο μεγάλος αθλητής: «Ενώνω τη φωνή μου με εκείνες των απανταχού Βορειοηπειρωτών και καλούμε την κυβέρνηση της Αλβανίας να ανακαλέσει έστω την ύστατη στιγμή την εν λόγω υπουργική απόφαση και να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο, που στην ουσία απαλλοτριώνουν περιουσίες που αποδεδειγμένα βάσει χαρτών ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες.

Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην Αθήνα (την περασμένη Τρίτη ζήτησε από τα Τίρανα να ανακαλέσουν την απόφαση) με ένα ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος, ανέφερε ότι η Αλβανία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ως προς τη συνύπαρξη με τη μειονότητα. Μάλιστα κάλεσε όλους όσοι νομίζουν ότι θίγονται να προσφύγουν στα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Και αφού κάνει λόγο για «διαστρέβλωση των γεγονότων», το αλβανικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι εφαρμόζει αποφάσεις του δικαστηρίου του Στρασβούργου, εκφράζοντας και έκπληξη για τη δήλωση της Αθήνας.

«Η εν λόγω υπουργική απόφαση έχει ως στόχο την καταγραφή περιοχών με προοπτική τουριστικής ανάπτυξης οι οποίες υπάγονται σε καθεστώς “κρατικής ιδιοκτησίας”», σημειώνουν τα Τίρανα.

Και προσθέτουν: «…απευθύνοντας έκκληση προς την ελληνική πλευρά για αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων και της πραγματικότητας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το ευρύ νομικό πλαίσιο, εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή πρακτική, καθώς η μεγάλη παράδοση της κοινωνικής συνύπαρξης στην Αλβανία αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα προς μίμηση στην περιοχή».

Η υπουργική απόφαση που άναψε «φωτιές» στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας υπογράφηκε από τον Αλβανό πρωθυπουργό Eντι Ράμα και ορίζει ότι 46 τεμάχια στα νότια παράλια της χώρας περνάνε στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση.

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος αναφέρεται σε κρατικές ιδιοκτησίες, από τους χάρτες είναι ξεκάθαρη η καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών. Σε σύνολο 46 τεμαχίων έκτασης 1.614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια (1.377 εκταρίων) βρίσκονται στο Δήμο Χειμάρρας και μόνο 5 τεμάχια (237 εκταρίων) βρίσκονται στην Αυλώνα και τα Εξαμήλια. Οι εκτάσεις που οικειοποιείται το υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την παραχώρησή τους έναντι ενός ευρώ ανήκουν σε Ελληνες χριστιανούς ορθόδοξους του Δήμου Χειμάρρας.

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια που στόχο έχει τον ανθελληνισμό της περιοχής», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», Φρέντυ Μπελέρης. Προσθέτει δε ότι η ενέργεια αυτή στην ουσία είναι «η κορύφωση της στρατηγικής που χρόνια τώρα ακολουθεί η Αλβανία για να φύγουν οι Ελληνες ομογενείς. Ομως, δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Θα ασκήσουμε κάθε ένδικο μέσο».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Οργή Ρωσίας για την δήλωση του Έντι Ράμα για ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γελάει ο κόσμος: «Οι Αλβανοί είναι οι μόνοι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων», λέει Αλβανίδα ιστορικός

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αλβανία: Ένας νεκρός από τις δασικές πυρκαγιές στο Αργυρόκαστρο

Μίνι «ζώνη Σένγκεν» φτιάχνουν, Βελιγράδι, Τίρανα, Σκόπια

Ενισχύεται και προβληματίζει η σχέση Άγκυρας – Τιράνων

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σε αγορά τουρκικών drones προχωρά η Αλβανία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η «σκακιέρα» Ράμα που έφερε νίκη στις εκλογές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αλβανία: Αυτοδυναμία Έντι Ράμα στις βουλευτικές εκλογές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αλβανός «Μπρους Λι» πηδάει μέσα σε αυτοκίνητο από το παράθυρο και σταματάει οδηγό που σκορπάει τον τρόμο!

Evanthia Karra