Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθερος με 200.000 ευρώ ο Ριχάρδος

Ελεύθερος με 200.000 ευρώ ο Ριχάρδος

Αντωνία Ξυνού

Σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τους κατηγορούμενους του αποκαλούμενου «κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού» βλέπει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο αποφάσισε την αποφυλάκιση των οκτώ προσωρινά κρατούμενων, μεταξύ των οποίων και του γνωστού ενεχυροδανειστή Ριχάρδου.

Σήμερα αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι και οι οκτώ, ύστερα από την έκδοση βουλεύματος, με το οποίο αντικαθίσταται η προσωρινή κράτηση με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, τόσο ο τηλεενεχυροδανειστής όσο και ο φερόμενος συνδιευθυντής της οργάνωσης, τουρκικής υπηκοότητας, καλούνται να καταβάλουν ως εγγύηση του ποσό των 200.000 ευρώ έκαστος, ενώ τους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και υποχρεούνται μία φορά το μήνα να εμφανίζονται σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Αντίστοιχοι όροι, εκτός της εγγυοδοσίας, ορίστηκαν και για τους υπόλοιπους προφυλακιστέους.

Στο σκεπτικό του υπ’ αριθμ. 5706/2018 βουλεύματος, αναφέρουν πως για το χρυσό και το ασήμι που κατασχέθηκε δεν προσκομίστηκαν παραστατικά για την προέλευσή τους και την καταβολή φόρων «με αποτέλεσμα να νοούνται ως λαθρεμπορεύματα». Ούτε τα έγγραφα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποτέλεσαν τροχοπέδη για το συμβούλιο, αφού -όπως επισημαίνεται- οι ενδείξεις ενοχής δεν αναιρούνται από κανένα στοιχείο. «Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων δεν αναφέρεται στην εξαγωγή λαθρεμπορευμάτων από τη χώρα που αποτελεί εν προκειμένω το κρινόμενο ζήτημα. Δεν κλονίζονται δηλαδή από το περιεχόμενο των εγγράφων ούτε από κανένα άλλο αποδεικτικό μέσο» κρίνει χαρακτηριστικά στο βούλευμα.

Οσο για τους λόγους που θα πρέπει να αποφυλακιστούν, το δικαστικό συμβούλιο αναφέρει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι. «Απαντες οι προσφεύγοντες διαθέτουν μόνιμη και σταθερή διαμονή στην Ελλάδα, δεν έχουν κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνουν τη φυγή τους από τη χώρα, ούτε υπήρξαν κατά το παρελθόν φυγόποινου ή φυγόδικοι, ούτε έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις», αναφέρεται.

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας Αικατερίνη Τσιρώνη, που νωρίτερα είχε προτείνει την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης και για τους οκτώ εμπλεκόμενους, μιλά για μια δομημένη ομάδα με διακριτούς λόγους. «Γίνεται αντιληπτό ότι στις ημέρες της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων που βιώνει η Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία βρήκαν ευχερές πεδίο δράσεως άνθρωποι οι οποίοι δεν διαθέτουν το ηθικό έρεισμα και υπόβαθρο και χαρακτηριζόμενοι από πλεονεξία και διάθεση ευκαιριακού πλουτισμού μέσω παρανόμων τεχνασμάτων και ενεργειών και υπό την προνομιακή θέση που κατέχουν αναζητούν τρόπους οικονομικής εκμετάλλευσης των συνανθρώπων μας. Επ’ αφορμήν αυτής ακριβώς της δράσεως, η οποία τείνει να αποτελέσει κοινωνική μάστιγα η οποία βασανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, ο νομοθέτης επεδίωξε να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο εισάγοντας με το νόμο 4557/2018 “Περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης τρομοκρατίας”» αναφέρει στην τοποθέτηση της.

Αναφορικά με το κακούργημα της λαθρεμπορίας, η εισαγγελική λειτουργός υποστηρίζει πως το ζήτημα θα λυθεί στο πλαίσιο της ανάκρισης. Οπως εκτιμά, «τα προκύψαντα θέματα, οι προβληματισμοί και οι αμφιβολίες που ανέκυψαν σχετικώς με τις διαδικασίες και τη νομιμότητα της εξαγωγής του χρυσού από τη χώρα και ειδικότερα αναφορικώς με το εριζόμενο ζήτημα, εάν η εξαγωγή χρυσού, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, αποτελεί τελωνειακή παράβαση και όχι το αδίκημα της λαθρεμπορίας, επιδέχονται επιλύσεως μόνον κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης και ως εκ τούτου φρονώ ότι θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι προσφυγές των κατηγορουμένων».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Οργισμένη αντίδραση από την οικογένεια Φύσσα για την αποφυλάκιση Πατέλη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μιανμάρ: Απελευθερώνονται 5.000 κρατούμενοι του πραξικοπήματος

Μαρίνα Μπενέκου

Αποφυλακίστηκε μετά από 7 χρόνια ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σααντί

Μαρίνα Μπενέκου

Ποιος είναι ο σκληρός κακοποιός στον οποίο αναφέρθηκε ο Χρυσοχοΐδης – Η αποφυλάκιση και η… επιστροφή στο έγκλημα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΗΠΑ: Άδικη θεωρεί την αποζημίωση των 750.000 δολαρίων άνδρας που κρίθηκε αθώος μετά από 44 χρόνια στη φυλακή

Μαρίνα Μπενέκου

Απίστευτο: Άνδρας έκλεψε το αυτοκίνητο 16χρονης, 20 λεπτά μετά την αποφυλάκισή του

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Αποφυλακίστηκε η γυναίκα που είχε κοροϊδέψει δεκάδες τράπεζες, παριστάνοντας την εκατομμυριούχο κληρονόμο

Μαρίνα Μπενέκου

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει την αποφυλάκιση Κορκονέα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αποφυλακίστηκε ο παιδεραστής του Ρεθύμνου, Νίκος Σειραγάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom