Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Χάος με τους οικογενειακούς γιατρούς – Άκαρπη η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

Newsroom eleftherostypos.gr

Ακαρπη απέβη η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, εκπροσώπων γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια Νοσοκομεία, με αιτήματα , να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, να μονιμοποιηθεί το προσωπικό που υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης και να αυξηθούν οι μισθοί.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο στάσης εργασίας απο τις 11π.μ. έως τις 3μ.μ., που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

«Η συζήτηση με τον υπουργό έγινε σε πολιτισμένο κλίμα. Ο κ. Ξανθός, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά λύση δεν βρέθηκε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.

Η ομοσπονδία αναφέρει ότι «το μόνιμο προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας, συνταξιοδοτούνται κατά χιλιάδες και στη θέση τους προσλαμβάνεται ελάχιστο προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Η δαπάνη μισθοδοσίας επιβαρύνει τους ήδη ελλειμματικούς κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Η εν λόγω επιβάρυνση είναι ένας από τους λόγους που τα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες ζωτικής σημασίας». Η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όλου του προσωπικού που υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα του πρώην εργολαβικού προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις εργασίας, αύξηση των κονδυλίων των νοσοκομείων και να μην επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί τους με τα έξοδα μισθοδοσίας του συμβασιούχου προσωπικού, αλλά ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας, αύξηση στους μισθούς, ένταξη στα “Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα”. Ο κ. Γιαννακός ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν τοπικά σε κάθε νοσοκομείο.

Αναφορικά με τους επικουρικούς γιατρούς, ο Ηλίας Σιώρας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραι (ΕΙΝΑΠ), δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η λύση που δόθηκε είναι «μεσοβέζικη». Για τους 600 που πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ και η σύμβασή τους λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2019, θα δοθεί παράταση εννέα μηνών, ενώ για τους 500 που η σύμβασή τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, «η επαναπροσληψή τους εξαρτάται από την διοίκηση του νοσοκομείου και την βεβαίωση ότι καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες. Η λύση που βρέθηκε νομιμοποιεί και μονιμοποιεί την υποταγή», ανέφερε ο Ηλίας Σιώρας.

Διαβάστε επίσης: Με κότες και κόκορες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το υπ. Υγείας οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ [εικόνες & βίντεο]

Η διαμαρτυρία της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το υπουργείο Υγείας, περιελάμβανε και χριστουγεννιάτικο δέντρο, στο οποίο είχαν κρεμάσει κάρτες που αναγράφονται τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγεία. Μάλιστα κάτω απο το δέντρο ειχαν βάλει κλουβιά με κότες.

Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας: Η υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ναυαγεί

Την αντίθεση του «στην υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό στους εξειδικευμένους γιατρούς (gatekeeping)», εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι «το νέο σύστημα βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του ασθενή στην περίθαλψή του καταστρατηγώντας την ελεύθερη επιλογή γιατρού, αποστερώντας τελικά τον ασθενή από τις υπηρεσίες του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, συγκαλεί ευρεία σύσκεψη της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας του ΙΣΑ και των συλλόγων ασθενών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου με θέμα «την πραγματική αδυναμία υλοποίησης του θεσμού του οικογενειακού γιατρού».

«Σήμερα αποδεικνύεται στην πράξη ότι η υλοποίηση ακόμη ενός εγχειρήματος που αφορά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και στον ιδιαίτερα σημαντικό για τον πολίτη τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας φαίνεται να ναυαγεί», αναφέρει ο ΙΣΑ. Προσθέτει ότι «τομές αυτού του διαμετρήματος δεν μπορούν παρά να έχουν έρεισμα έναν σωστό σχεδιασμό προσανατολισμένο στις ανάγκες του ασθενή, το υφιστάμενο ιατρικό δυναμικό, αλλά και τον σεβασμό του γιατρού και του έργου του ως πυλώνα του συστήματος. Αλλιώς είναι δυστυχώς καταδικασμένες να αποτύχουν».

Συνιστά στα μέλη του «να μην υποκύπτουν σε εκβιαστικά διλήμματα δεδομένης της κατοχυρωμένης συνταγογράφησης από όλους τους γιατρούς συμβεβλημένους και πιστοποιημένους».

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

«Έσκασε» στάση εργασίας από τον ΠΟΕΔΗΝ

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – ΠΟΕΔΗΝ: 20χρονος από δομή φιλοξενίας στην Γλυφάδα θετικός στον ιό

Ανδρέας Ντίνης

Η Μαρίνα Πατούλη έβαλε κόκκινο φόρεμα και «άναψε φωτιές» [εικόνα]

Evanthia Karra

Περιφέρεια Αττικής: Παραλαβή 4.000 ανθόφυτων για τις πυρόπληκτες περιοχές και το Πεδίο του Άρεως

Kon

Εις υγείαν

Kon

Ξανθός στον «Ε.Τ.»: Να συμμορφωθούμε όλοι με τα μέτρα περιορισμού για να μη γίνουμε Ιταλία

Μιχάλης Μάρδας

Πατούλης για κορωνοϊό: Να κλείσουν τώρα όλα τα σχολεία

Συνελήφθησαν αφισοκολλητές του ΣΥΡΙΖΑ – Πατούλης: Τέρμα η ανοχή

Δημήτρης Κατσάκος

Παναττική στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία την Πέμπτη από την ΠΟΕΔΗΝ

Δημήτρης Κατσάκος