Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

«Ξηλώθηκαν» 14 άτομα από τη διεύθυνση επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ. για τους χάρτες με «Μακεδονία», «Βόρεια Κύπρο»

«Ξηλώθηκαν» 14 άτομα από τη διεύθυνση επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ. για τους χάρτες με «Μακεδονία», «Βόρεια Κύπρο»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ενδεχόμενο δόλο εξετάζει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για το ιστορικό φιάσκο της Ελληνικής Αστυνομίας με τους χάρτες του ημερολογίου της για το 2019, που αναγράφουν τη FYROM ως «Μακεδονία» και το ψευδοκράτος ως «Βόρεια Κύπρο», ξηλώνοντας όλο το Τμήμα Εκδόσεων της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Αρχηγείου του Σώματος.

Το συγκεκριμένο τμήμα, η επιτροπή που υπέγραψε για την παραλαβή των «ανιστόρητων» ημερολογίων και η εταιρία η οποία ανέλαβε με απευθείας ανάθεση την έκδοσή τους φέρουν την ευθύνη της δημοσιοποίησης του παγκόσμιου χάρτη που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις στελεχών της Αστυνομίας και όχι μόνο.

Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., 14 άτομα που υπηρετούν στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, της οποίας προϊστάμενος με Προεδρικό Διάταγμα είναι… πολιτικός υπάλληλος, πήραν φύλλο πορείας για άλλες υπηρεσίες.

Πρόκειται για αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό που ασχολήθηκαν με την έκδοση του ημερολογίου του 2019, είχαν μάλιστα συστήσει και επιτροπή που θα εξέταζε τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές του, και υπέγραψε μάλιστα και την παραλαβή τους. Παράλληλα, διενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενου δόλου όσων ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Μετά το σάλο που ξέσπασε όταν τα πρώτα ημερολόγια έφθασαν στη Θεσσαλονίκη και άλλες κεντρικές υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διέταξε τη διενέργεια διοικητικής έρευνας για την απόδοση ευθυνών. Στην αστυνομική ανακοίνωση γινόταν λόγος πως «σε χάρτες που εμπεριέχονται σε αυτά, εκ παραδρομής έχουν αποτυπωθεί εσφαλμένα ονομασίες γειτονικών μας χωρών». Επιπλέον, ανακλήθηκαν άμεσα όσα από τα ημερολόγια είχαν διατεθεί σε αστυνομικές υπηρεσίες.

Συνδικαλιστές της Αστυνομίας σημείωναν πως η ζημιά ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων τόνιζε πως η απόδοση ευθυνών πρέπει «να μην περιοριστεί στα χαμηλά κλιμάκια», ενώ αστυνομικοί δήλωναν πως δεν θα παραλάβουν τις επίσημες ατζέντες της ΕΛ.ΑΣ., ακόμη και διορθωμένες. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τυπώθηκαν τουλάχιστον 40.000 ατζέντες με τους συγκεκριμένους χάρτες και ήταν να τυπωθούν επιπλέον 20.000.

Ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ Θεόφιλος Παπαδάκης δήλωσε: «Ειδικά εμάς τους αστυνομικούς που καταγόμαστε και υπηρετούμε στη Βόρεια Ελλάδα μας ενόχλησε. Είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό θέμα που δεν έπρεπε να προκύψει στην Αστυνομία που πρεσβεύει τη νομιμότητα, λειτουργεί για την ασφάλεια των Ελλήνων και υπηρετεί το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το κόστος επανέκδοσης των ημερολογίων ενώ πρέπει αυτή τη φορά στην ΕΔΕ η απόδοση ευθυνών να μην περιοριστεί στα χαμηλά κλιμάκια».

Πιο καυστικός, ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας είπε χαρακτηριστικά: «Απαράδεκτο και ανιστόρητο φιάσκο να αποσύρεται μια αστυνομική ατζέντα ενώ θα έπρεπε να “αποσυρθούν” οι επικίνδυνοι υπεύθυνοι για την έκδοσή της. Οταν εκατομμύρια Ελληνες αυτή τη χρονική περίοδο ασχολούνται με το μακεδονικό και το κυπριακό ζήτημα, αποτελεί προσβολή κάποιοι άλλοι να γελοιοποιούν την Αστυνομία και την Πολιτεία»…

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Σχεδόν 2.000 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις σε 24 ώρες

Tinad

Από ύψος 50 μέτρων έπεσε η 20χρονη που βρέθηκε νεκρή στο Παλαιόκαστρο

Tinad

Αυτό είναι το κείμενο–απάτη που φτάνει στο email ως δήθεν επιστολή της ΕΛΑΣ

Μιχάλης Μάρδας

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.400 παραβάσεις και 7 συλλήψεις σε ένα 24ωρο

Tinad

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Βεβαιώθηκαν 556 παραβάσεις μέσα σε εννέα ώρες

Tinad

ΕΛ.ΑΣ: Ψάχνουν… ύποπτες επαφές στο δρόμο – Ελέγχονται καθημερινά 10 με 20 περιπτώσεις

Ανδρέας Ντίνης

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Βεβαιώθηκαν 389 παραβάσεις την Παρασκευή

Tinad

Απάτες και κορωνοϊός: Πώς θα τις καταλάβετε, τι πρέπει να κάνετε

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Η Κίνα έστειλε 20.000 μάσκες για τους αστυνομικούς

Tinad