Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μπιλιάρδο στις πλάτες των κληρικών τα περί 10.000 προσλήψεων

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μπιλιάρδο στις πλάτες των κληρικών τα περί 10.000 προσλήψεων

Newsroom eleftherostypos.gr

Στην εκτίμηση ότι οι δηλώσεις Τζανακόπουλου περί πρόσληψης 10.000 δημοσίων υπαλλήλων, με την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους , παραπέμπουν σε «παιχνίδι μπιλιάρδου» που μοιάζουν να παίζουν ο Αρχιεπίσκοπος, η Κυβέρνηση κι οι Ιεράρχες στις πλάτες των Κληρικών, προέβη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, εξέφρασε την άποψη του ότι αποτελεί αναγκαιότητα αφενός να «ακουστούν κι οι κληρικοί, αφετέρου να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, άμεσα, όχι για να αποφασιστεί το αν η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή ή όχι αλλά για να τεθούν «κόκκινες γραμμές» και να ξεκινήσει διάλογος από τον οποίο θα προκύψει το αν θα υπάρξει υλοποίηση ή όχι.

«Κόκκινη γραμμή είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσει η μισθοδοσία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συνταξιοδοτική δυνατότητα και οι υπάρχοντες συνταξιούχοι κληρικοί.  Το βασικό μέχρι στιγμής είναι ότι παύουν να έχουν την ιδιότητα των δημοσίων υπαλλήλων οι κληρικοί, και το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι όλοι αυτή η οικονομική ενίσχυση που φαίνεται να παίρνει ο κλήρος είναι με την μορφή επιδότησης ενώ μέχρι τώρα ήταν συμβατική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας απέναντι στην εκκλησία για ό,τι είχε προσφέρει.

Κάθε τι που έχει μορφή επιδοματική δεν φέρει στοιχεία σταθερού και προκαλεί αβεβαιότητα αντίθετα με ό,τι είναι νομικά θεσμοθετημένο ως συμβατική υποχρέωση. Το πλαίσιο θα με βρει θετικό όταν αποσαφηνιστούν τα 30 και πλέον στοιχειά που πρέπει να διαλευκανθούν».

Βενιζέλος: Δεν έγινε διαχωρισμός Εκκλησίας–Κράτους

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο «Θέμα FM» σχολίασε τη πρόθεση συμφωνίας μεταξύ του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι αυτό που δεν έγινε, είναι ένα βήμα για το διαχωρισμό των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι είναι προβληματικό νομικά και ιστορικά το μέρος της συμφωνίας που αφορά την εκκλησιαστική περιουσία δηλώνοντας σαφώς: «Συμφωνία δεν υπάρχει, είναι μια δήλωση προθέσεων και από ανθρώπους που δεν έχουν αρμοδιότητα. Πρέπει να αποφασίσει η Σύνοδος της Ιεραρχίας και η Βουλή».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η συμφωνία προθέσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο δεν έχει πρακτικά, δημοσιονομικά κανένα αποτέλεσμα.

«Είναι εύλογη η αναταραχή και η ανασφάλεια που υπάρχει στις τάξεις του κλήρου», σημείωσε.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν συντρέχουν οι λόγοι για να γίνει». «Η αναθεώρηση έχει χρησιμοποιηθεί από τον κ. Τσίπρα ως ένα μικρό καρότο, όταν το χρειάζεται. Τώρα ρίχνεται αυτό ως κάρβουνο καθ’ οδόν προς τις εκλογές. Δεν υπάρχει ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού που χρειάζεται για να προχωρήσει», ανέφερε.

Ειδικότερα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε: «Η αποσύνδεση με τη διάλυση της Βουλής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια τώρα. Είμαι υπέρ της λύσης, της έμμεσης εκλογής, είτε με απλή πλειοψηφία, είτε με τη συμμετοχή, για παράδειγμα, δημάρχων στη διαδικασία».

Με «αγκάθια» η έξοδος των κληρικών από το Δημόσιο

Προβλήματα με τους δανειστές, τη Eurostat και την ίδια την Εκκλησία αναμένεται να δημιουργήσει η «έξοδος» των κληρικών από το Δημόσιο με προοπτική, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, να μείνει χώρος για 10.000 νέες προσλήψεις, έστω και αν τις τοποθέτησε χρονικά από το 2020.

Σε πρώτη ανάγνωση η Ελλάδα ως το 2022 θα πρέπει για το Δημόσιο να τηρεί τον κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση. Θεωρητικά λοιπόν η αποχώρηση 9.500 των υπηρετούντων σήμερα κληρικών (έναντι 10.400 οργανικών θέσεων) μπορεί να δώσει το περιθώριο 10.000 προσλήψεων σε ένα ή περισσότερα χρόνια ανάλογα με τις ανάγκες του Δημοσίου.

Φυσικά και δεν θα διαφύγει την προσοχή των θεσμών ότι η θεωρητική αποχώρηση των κληρικών από το μισθολόγιο του Δημοσίου δεν θα οδηγήσει σε κέρδος αλλά σε επιπλέον δαπάνη τους προϋπολογισμούς.

Το δημοσιονομικό

Τούτο διότι αν τελικά η πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης περάσει και ισχύσει, το πρώτο πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί είναι το δημοσιονομικό. Τυπικά το κονδύλι μισθοδοσίας – συντάξεων του Δημοσίου θα μειωθεί κατά 200 εκατ. ευρώ, αλλά αν γίνουν οι 10.000 προσλήψεις έστω και από το 2020, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, το Δημόσιο θα πληρώνει τα ίδια ή και λίγο λιγότερα χρήματα για τους νεοπροσληφθέντες. Παράλληλα βέβαια με τη «διευθέτηση» για τους κληρικούς, θα αυξάνει τις συνολικές δαπάνες της μέσω της επιχορήγησης προς την Εκκλησία της Ελλάδας, η οποία θα καταβάλλει -με κάποιον τρόπο- τους μισθούς και τις συντάξεις στους κληρικούς .

Το θέμα που θα τεθεί από τους δανειστές είναι ότι στο συνολικό «λογαριασμό» των δαπανών της Ελλάδας το κονδύλι -τελικά- θα εγγράψει 200 εκατ. ευρώ παραπάνω, τα οποία θα πρέπει να είναι διασφαλισμένα να δίνονται από το υπερπλεόνασμα.

Στατιστικός κώδικας

Ενα δεύτερο θέμα, περισσότερο τεχνικό, είναι αν έχει το δικαίωμα επιχορήγησης το Ελληνικό Δημόσιο στην Εκκλησία της Ελλάδος. Με βάση το στατιστικό κώδικα της Ε.Ε. (ESA 2010) που ακολουθεί και η χώρα μας, ένα κράτος-μέλος μπορεί να επιχορηγεί ΝΠΔΔ (όπως είναι η Εκκλησία), στα οποία έχει και τη διοίκηση. Με άλλα λόγια, μπορεί, εκτός από το να πληρώνει, να διορίζει και να απολύει διοικήσεις και υπαλλήλους, κάτι που όπως είναι προφανές δεν ισχύει με την Εκκλησία της Ελλάδος. Επίσης, για τους κληρικούς, παρότι μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, δεν ισχύει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση, αφού γενικά η Εκκλησία της Ελλάδος έχει θεσμοθετήσει το «αυτοδιοίκητο» που έχει κυρωθεί και με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αυτοί είναι οι μισθοί των κληρικών: Από τον Αρχιεπίσκοπο μέχρι το νέο παπά

Οι μισθοί των ιερέων ποικίλουν ανάλογα με το αξίωμα, ενώ πολλοί από αυτούς σήμερα λειτουργούν σε δύο και τρεις ενορίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων» οι μισθοί των ιερέων όπως διαμορφώνονται σήμερα είναι:

Μισθό 2.600 ευρώ έχει ο Αρχιεπίσκοπος

2.210 ευρώ παίρνει ο Μητροπολίτης και Τιτουλάριος Μητροπολίτης

1.820 ευρώ παίρνει ο τιτουλάριος Επίσκοπος και βοηθός Επίσκοπος

Επίδομα

75 ευρώ παίρνουν οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος

40 – 45 ευρώ οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος

Οι κληρικοί παίρνουν

678 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος ιερέας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

1.032 ευρώ με 10 χρόνια προϋπηρεσία

1.410 ευρώ με 30 χρόνια προϋπηρεσία

644 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος κληρικός απόφοιτος μέσης εκπαίδευσης

1.099 ευρώ με 30 έτη προϋπηρεσίας

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία μας οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων

Ανδρέας Ντίνης

Ο παπάς που επιτέθηκε σε πιστή λόγω μάσκας λέει πως ο κορωνοϊός είναι παγκόσμια δικτατορία του Αντίχριστου

Ανδρέας Ντίνης

Θερμικές κάμερες για τον Έβρο δώρισε η Εκκλησία στις ένοπλες δυνάμεις

Μιχάλης Μάρδας

Αύριο, Τρίτη, τα μεσάνυχτα θα πούμε Χριστός Ανέστη στις εκκλησίες

Μιχάλης Μάρδας

Ανοίγουν την Κυριακή οι ναοί: Ελεγχόμενο σύστημα αναμονής, συγκεκριμένος αριθμός πιστών

Ανδρέας Ντίνης

Ανοίγουν οι εκκλησίες: Τι θα ισχύει για τη Θεία Κοινωνία – Πώς θα γίνονται οι γάμοι και οι βαπτίσεις

Ανδρέας Ντίνης

Ιερά Σύνοδος: Δεχόμαστε την απόφαση της κυβέρνησης – Αναλυτικά οι αποφάσεις

Tinad

Αίτημα επαναλειτουργίας των εκκλησιών από τους ιεράρχες της Κρήτης

Kon

Μητροπολίτης ανοίγει τις εκκλησίες σε αντίποινα για τη «κινητή συναυλία» της Πρωτοψάλτη!

Μιχάλης Μάρδας