Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Οι συνέπειες από την ακοινωνησία Φαναρίου-Μόσχας

Οι συνέπειες από την ακοινωνησία Φαναρίου-Μόσχας

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

«Κραδασμούς» στους κόλπους της Ορθοδοξίας έχει προκαλέσει η απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να διακόψει κάθε δεσμό με το Φανάρι. Μια εξέλιξη που θυμίζει κατά πολύ την κρίση του 1996 όπου, λόγω του εσθονικού ζητήματος, η Μόσχα είχε σταματήσει προσωρινά τις κανονικές και λειτουργικές επαφές με την Κωνσταντινούπολη.

Για την ώρα το Φανάρι δεν έχει απαντήσει στα «αντίποινα» της Ρωσικής Εκκλησίας, οι κληρικοί της οποίας στο εξής δεν θα συλλειτουργούν με κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ οι πιστοί δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στα Μυστήρια που εκτελούνται σε ναούς του.

Πηγές, ωστόσο, ανέφεραν ότι η ενέργεια της Μόσχας δεν προκάλεσε καμία έκπληξη και πως ο τόμος Αυτοκεφαλίας θα παραχωρηθεί στην Ουκρανική Εκκλησία παρά τις αντιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι επαφές των δύο πατριαρχικών εξάρχων στο Κίεβο συνεχίζονται κανονικά και μάλιστα χθες συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο.

Πάντως, η διακοπή Κοινωνίας της Μόσχας με το Φανάρι «αγγίζει» την Ελλάδα. Και αυτό γιατί σε ακοινωνησία θα βρίσκονται οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κρήτης, οι Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων αλλά και η Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Βεβαίως, αν ακολουθηθούν κατά γράμμα οι ιεροί κανόνες, σε καθεστώς ακοινωνησίας θα βρίσκονται και οι 36 Μητροπόλεις των «Νέων Χωρών» (Μακεδονίας, Θράκης, Βορείου Αιγαίου) οι οποίες υπάγονται πνευματικά στο Φανάρι και διοικητικά στην Ελλαδική Εκκλησία.

Δυσκολίες αναμένεται να παρουσιαστούν και στο Αγιον Ορος, το οποίο επίσης υπάγεται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και δη στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα όπου ζουν Ρώσοι και Ουκρανοί μοναχοί.
Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Μόσχας, Γιούρι Λουτζκόφ, «η απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με κάποιο τρόπο θα επηρεάσει το Αγιον Ορος, από την άποψη ότι ο αριθμός των Ρώσων προσκυνητών και όλες οι ευεργεσίες που γίνονταν στον Αθω θα είναι σχεδόν μηδενικές».

«Το ουκρανικό σχίσμα παραμένει να είναι σχίσμα. Οι αρχηγοί του σχίσματος συνεχίζουν ως σχισματικοί και Εκκλησία η οποία τους αποδέχεται και προχωρά σε κοινωνία μαζί τους, αυτή από μόνη της αποκόπτεται από το κανονικό πεδίο της Ορθοδόξου Εκκλησίας», τόνισε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνας.

Μάλιστα, κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο λέγοντας ότι «ταυτίστηκε με τους σχισματικούς».

Με τα δεδομένα αυτά, έχει ενδιαφέρον το τι στάση θα κρατήσουν οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Μέχρι στιγμής, η Ελλαδική Εκκλησία δεν έχει λάβει θέση. Ωστόσο, παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις σχέσεις της με το Φανάρι (υπόθεση Προμπονά), παραδοσιακά τάσσεται υπέρ των θέσεών του.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας «SLOBODEN PECHAT», σύμφωνα με το οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης απάντησε αρνητικά στην επιστολή της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ, η οποία ζητούσε να της απονεμηθεί αυτοκέφαλο υπό την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και Πρώτης Ιουστινιανής». Ωστόσο, πηγές από το Φανάρι ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στη Μόσχα – Νεκρά τα μέλη του πληρώματος

Μιχάλης Μάρδας

Ρωσία: Ξεπέρασαν τους 260 οι θάνατοι από Covid-19 στη Μόσχα, 456 νεκροί συνολικά

Kon

Βίντεο-σοκ από την τραγωδία με τους 41 νεκρούς μετά από φωτιά σε αεροπλάνο στην Μόσχα

Ανδρέας Ντίνης

Boeing 777 με 200 επιβάτες επιστρέφει στη Μόσχα λόγω ρωγμής σε παράθυρο του πιλοτηρίου

Ανδρέας Ντίνης

Συναγερμός: Επίθεση με μαχαίρι σε εκκλησία στη Μόσχα – Συνελήφθη ο δράστης

Δημήτρης Κατσάκος

Ο Χάφταρ ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει την συμφωνία που ανακοινώθηκε στην Μόσχα

Ανδρέας Ντίνης

Ένοπλη επίθεση στη Μόσχα: Ένας νεκρός υπάλληλος της FSB και 5 τραυματίες – Σημειώθηκε και έκρηξη

Δημήτρης Κατσάκος

Νέοι πυροβολισμοί στο κέντρο της Μόσχας – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες κοντά στα κεντρικά της FSB

Ανδρέας Ντίνης

Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς στο κέντρο της Μόσχας κοντά στα γραφεία της FSB

Ανδρέας Ντίνης