Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο άγνωστος «πόλεμος» της Βίκυς Σταμάτη με τον ψυχιάτρο Δουζένη

Ποινή φυλάκισης ενός έτους στην Βίκυ Σταμάτη για την απόδραση από το «Δρομοκαΐτειο»

Αντωνία Ξυνού

Στο «στόχαστρο» της Βίκυς Σταμάτη μπήκε ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατροδικαστικής και διευθυντής της Β’ Κλινικής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δουζένης, το όνομα του οποίου ενεπλάκη και στην υπόθεση αποφυλάκισης του Αρ. Φλώρου.

Ο καθηγητής, που έχει γνωματεύσει την ύπαρξη ψυχιατρικών ζητημάτων για την περίπτωση του πρωτοδίκως καταδικασθέντα για την Energa – Hellas Power, έχει βρεθεί αντιμέτωπος και με καταγγελίες της συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου, περίπου ενάμιση χρόνο αφού ο ίδιος είχε πιστοποιήσει πως η Βίκυ Σταμάτη έπασχε από «ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή», με αποτέλεσμα να υπάρχει «κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή της».

Στις 24 Δεκεμβρίου του 2013, λίγες ημέρες πριν εισαχθεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο», από όπου και είχε δραπετεύσει για περίπου 24 ώρες, η καταδικασθείσα αμετάκλητα για την υπόθεση του «μαύρου πολιτικού χρήματος» υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Αθ. Δουζένη για εσφαλμένες ενέργειες και παραλείψεις. Με αυτήν, η τότε έγκλειστη στην Ψυχιατρική Κλινική των φυλακών Κορυδαλλού κατήγγειλε ότι κατά τη νοσηλεία της δεν προαυλίστηκε ποτέ, ζήτημα που έπρεπε να είχε αντιληφθεί ο ψυχίατρος, αλλά και πως είχε δεχθεί και επικριτικά σχόλια από τον ίδιο.

Αν και πρόσφατα η μήνυση μπήκε τελικά στο αρχείο, αφού είχαν περάσει πέντε χρόνια από την υποβολή της, εντύπωση προκαλεί τα όσα η Βίκυ Σταμάτη υποστήριξε κατά την κατάθεσή της, αφού είχε αποφυλακιστεί, τον Ιούλιο του 2016. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως ο καταδικασθείς πρώην υπουργός, Ακης Τσοχατζόπουλος, της είχε εκμυστηρευτεί πως «η τέως σύζυγός του (σ.σ. Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου) μάλλον κατάφερε μέσω του κ. Δουζένη να αποκτήσει πιστοποιητικό, το οποίο δικαιολογεί έντονο ψυχιατρικό πρόβλημα, δηλαδή μου άφησε αιχμές πως ο ρόλος του ψυχιάτρου των φυλακών ήταν φιλικός για συγκατηγορούμενους οι οποίοι δεν φυλακίστηκαν ποτέ, παρόλο που εις βάρος τους υπήρχαν σοβαρές κατηγορίες».

Από την πλευρά του, ο Αθ. Δουζένης κλήθηκε με την ιδιότητα του υπόπτου να καταθέσει έγγραφες εξηγήσεις. Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις καταγγελίες της Βίκυς Σταμάτη, υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε διέπραξε κάποια αξιόποινη πράξη, καθώς και πως όλοι οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται με ίσους όρους.

Να σημειωθεί ότι και η διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού και του Νοσοκομείου Κρατούμενου Κορυδαλλού, Μαρία Στέφη, κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δίχως να αναφέρεται στις συγκεκριμένες καταγγελίες, υπερασπίστηκε εμμέσως τον ψυχίατρο, καθώς επεσήμανε την εμπιστοσύνη της προς το νοσηλευτικό και φυλακτικό προσωπικό, οι οποίοι -όπως δήλωσε- έκαναν ό,τι καλύτερο για τη διαβίωσή της στη φυλακή.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]