Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πειράματα Γαβρόγλου με τις Πανελλαδικές: Γκρίζες ζώνες και… τζογάρισμα

Πειράματα Γαβρόγλου με τις Πανελλαδικές: Γκρίζες ζώνες και... τζογάρισμα

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Aμεσα, πρόχειρα και με fast track διαδικασίες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου φέρνει την ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια βάζοντας τους μαθητές να… τζογάρουν.

Οι φετινοί μαθητές της Β’ Λυκείου θα συμπληρώσουν το καλοκαίρι του 2019 ένα μίνι μηχανογραφικό μόλις 10 σχολών. Oσα τμήματα δεν έχουν συγκεντρώσει υψηλό αριθμό ενδιαφέροντος αυτόματα θα μετατρέπονται σε «Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης» και θα δέχονται φοιτητές χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Κάθε χρόνο ο αριθμός, το είδος και η ειδικότητα αυτών των τμημάτων θα αλλάζει, μετατρέποντας την ελεύθερη πρόσβαση σε… εκλογική διαδικασία, όπου αντί να κερδίζει ο πιο δημοφιλής, κερδίζει αυτός που δήλωσε την επιλογή που ενδιαφέρει τους λιγότερους.

Το νέο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας περιορίζει το Λύκειο σε δύο τάξεις (Α’ και Β’) και μετατρέπει την Γ’ Λυκείου σε φροντιστηριακό έτος. Διπλές εξετάσεις, ενδοσχολικές και πανελλαδικές στα ίδια μαθήματα, διπλό μηχανογραφικό, περιορισμένες επιλογές για εισαγωγή σε σχολές και τμήματα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του. Εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν με οργή και αμφισβήτηση τις νέες αλλαγές κάνοντας λόγο για ένα σύστημα συρραφής –και μάλιστα κακοφτιαγμένης– όλων των προηγούμενων προτάσεων που έχουν ακουστεί κατά καιρούς από την πολιτική ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ του υπουργείου Παιδείας.

Σχολές δύο ταχυτήτων

Η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει ο Κώστας Γαβρόγλου στις Πανελλήνιες είναι ο διαχωρισμός σχολών σε ελεύθερης και μη ελεύθερης πρόσβασης. Πώς θα γίνεται ο διαχωρισμός;

-Οι μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στη Β’ Λυκείου, μετά την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς θα κληθούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο. Θα έχουν περιορισμένη δυνατότητα επιλογής σχολών/τμημάτων, περίπου 10. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι δεν υποβάλλουν μηχανογραφικό τον Ιούλιο του 2019 δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλήνιες του 2020.

-Στη φετινή Β’ Λυκείου το υπουργείο Παιδείας έχει σχεδιάσει να πραγματοποιηθεί μάθημα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για κάθε ομάδα Προσανατολισμού, ώστε να είναι προετοιμασμένοι οι μαθητές για τη συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου τον Ιούλιο του 2019.

-Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία των μηχανογραφικών δελτίων, θα καταμετρηθούν οι προτιμήσεις των μαθητών. Βάσει του αριθμού εισακτέων των σχολών, σε όσες η ζήτηση είναι χαμηλότερη από την προσφορά (π.χ. αν ένα τμήμα έχει 150 θέσεις και το δηλώσουν 100 μαθητές), αυτόματα το τμήμα θα ενταχθεί στην κατηγορία «Τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης» ή αλλιώς «ΤΕΠ».

-Τα υπόλοιπα τμήματα που έχουν συγκεντρώσει υψηλό ενδιαφέρον, με πολύ μεγαλύτερη ζήτηση από τις προσφερόμενες θέσεις, θα υπάγονται στο δεύτερο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι μαθητές, τον Ιούλιο του 2020, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Πανελληνίων. Αυτά τα τμήματα ονομάζονται «Τμήματα Πρόσβασης μόνο με Πανελλαδικές Εξετάσεις» ή αλλιώς ΤΠΠΕ».

-Τον Φεβρουάριο του 2020 οι μαθητές που έχουν δηλώσει στο μίνι μηχανογραφικό τους Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης λαμβάνουν την τελική απόφαση για το αν θέλουν να εισαχθούν σε αυτά χωρίς Πανελλήνιες ή αν θέλουν να μπουν στην εξεταστική διαδικασία. Στην πρώτη περίπτωση εισάγονται στα τμήματα αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο μόνο με απολυτήριο Λυκείου. Στη δεύτερη «χάνουν» τη θέση τους στα ΤΕΠ και εξετάζονται πανελλαδικώς για να διεκδικήσουν κάποια θέση σε άλλο τμήμα ή σχολή.

-Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΤΕΠ δεν θα απουσιάζουν από το μηχανογραφικό δελτίο του 2020. Επιθυμία του υπουργείου Παιδείας είναι να δίνεται ένα μέρος των θέσεων και σε όσους εξετάζονται πανελλαδικά.

Βέβαια, ήδη έχουν εκφραστεί φόβοι για παράδοξα και παθογένειες. Αρκετοί κρίνουν ότι το μίνι μηχανογραφικό θα το εκμεταλλευτούν οι μαθητές για την ελεύθερη πρόσβαση σε πανεπιστήμια και όχι όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας για να τη δήλωση σχολών που πραγματικά επιθυμούν να εισαχθούν. Παράλληλα, πολύ πιθανόν να καταγραφεί το παράδοξο να έχει περάσει κάποιος με απολυτήριο Λυκείου (βάση του 10) σε ένα τμήμα και κάποιος άλλος με πανελλήνιες να εισαχθεί με βαθμό κάτω από τη βάση.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ποια πανεπιστήμια θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νόμπελ: Γιατί οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην κούρσα των βραβείων

Μαρίνα Μπενέκου

Edupass.gov.gr: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα Πανεπιστήμια – Πώς να την χρησιμοποιείτε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σε δύο δόσεις… η επιστροφή στα πανεπιστήμια – Ποια άνοιξαν, ποια θα ακολουθήσουν και με τι μέτρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πανεπιστήμια: Επιστροφή στα αμφιθέατρα για τους φοιτητές – Πώς θα λειτουργήσουν τα ΑΕΙ από σήμερα

Λάμπρος Κατσαρός

Πανεπιστήμια: Πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης από αύριο – Τα μέτρα προστασίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πανεπιστήμια: Ποια και με τι μέτρα ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πανεπιστήμια: Πότε και με ποιους όρους θα ανοίξουν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πανεπιστήμια: Πώς θα λειτουργήσουν – Όλα τα μέτρα για τη διά ζώσης εκπαίδευση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom