ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Καζάνι που βράζει» η Λέσβος από τις καραβιές μεταναστών

Τα στοιχεία για το μεταναστευτικό: Πιο γρήγορες διαδικασίες, περισσότερες επιστροφές, μετακινήσεις

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Μετά την έκκληση της Υπατης Αρμοστείας στην κυβέρνηση για αποσυμφόρηση των νησιών, ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε και αυτός ξανά επιστολή στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.Αν και ο υπουργός είχε δεσμευτεί ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν απομακρυνθεί από τη Μόρια αρκετές χιλιάδες μεταναστών, ωστόσο δεν έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για το σχέδιο αυτό. Την ίδια στιγμή, οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται πως διαψεύδουν το ρεπορτάζ του BBC για απόπειρες αυτοκτονίας μικρών παιδιών στα ΚΥΤ της Λέσβου.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.», θεωρούνται τελείως διαφορετικό ιατρικό περιστατικό οι καταγραφές για αυτοτραυματισμό, οι οποίες εμπεριέχονται στην κουλτούρα των εθνικοτήτων που ζουν στη Μόρια, και οι καταγραφές για απόπειρες αυτοκτονίας, τα περιστατικά των οποίων μεταφέρονται άμεσα στο νοσοκομείο Λέσβου. Οπως τονίζουν γιατροί που εργάζονται μέσα στη Μόρια, από το 2015 και μετά επίσημα μόνο 4 περιστατικά απόπειρας αυτοκτονίας έχουν καταγραφεί, οι οποίες ευτυχώς ήταν ανεπιτυχείς και αφορούσαν ενήλικες με ψυχολογικά προβλήματα.

Συναγερμός

Tην επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση της Λέσβου επισημαίνει με δραματική επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. «Η αποσυμφόρηση της Λέσβου εξαγγέλθηκε από εσάς τον ίδιο κατά το Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης με χρονικό ορίζοντα μάλιστα τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οπως φυσικά θα γνωρίζετε, την τελευταία εβδομάδα στη Λέσβο οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο έχουν ξεπεράσει τους 10.000 και οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση παρουσιάζοντας μάλιστα και αυξητική τάση», αναφέρει ο δήμαρχος στην επιστολή του.

Ο κ. Γαληνός τονίζει ότι καθημερινά υπάρχει κατακόρυφη αύξηση στις αφίξεις. Ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης αυτά τα τρία χρόνια της έκρηξης της προσφυγικής κρίσης είναι οι δύο μήνες με τις περισσότερες αφίξεις κυρίως λόγω της υποχώρησης των μελτεμιών στο Αιγαίο. «Η ανησυχία και ο φόβος των κατοίκων εντείνεται μάλιστα και από διάφορους επιτήδειους, που καθημερινά διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για δήθεν νέα κέντρα φιλοξενίας, τις οποίες οφείλει το υπουργείο να διαψεύδει άμεσα. Σας υπενθυμίζω ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είμαστε και παραμένουμε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε νέα δομή. Οσο λοιπόν η αποσυμφόρηση δεν γίνεται πράξη τόσο περισσότερο θα απειλείται η διατάραξη της ισορροπίας της τοπικής κοινωνίας και υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων. Η αυξανόμενη παραβατικότητα εξαντλεί ακόμα περισσότερο την υπομονή της τοπικής κοινωνίας, που βρίσκεται ήδη στα όριά της».

Καμία διαφορά

Η αποσυμφόρηση ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να μη δώσει «ανάσα», στο νησί καθώς με την αύξηση στις ροές ο δήμος ανησυχεί ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

«Κρίνοντας αποκλειστικά από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΚΥΤ Μόριας και από τη δική σας δέσμευση για αποσυμφόρηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θεωρώ ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα. Μάλιστα, εάν αυτή η προσπάθεια αποσυμφόρησης συμπέσει με τη συνήθη αύξηση των ροών του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, τότε υπάρχει κίνδυνος να μη γίνει καν αισθητή η διαφορά.

Εχοντας ξεπεράσει πλέον τους 10.000 αιτούντες άσυλο, θεωρώ πως είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση της Λέσβου, που έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό σε σχέση με όλα τα άλλα νησιά και έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση των ροών. Ευελπιστώ ότι η υπόσχεσή σας δεν θα μπει μαζί με τις υπόλοιπες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν ακούσει οι συμπολίτες μας τόσο από Ευρωπαίους αξιωματούχους όσο και από προκατόχους σας», καταλήγει ο δήμαρχος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Τι είπε ο Μηταράκης για τη μείωση προσφυγικών ροών και τα κρούσματα στους αιτούντες άσυλο

Μιχάλης Μάρδας

Έβρος: Αυτός είναι ο νέος φράχτης – Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του – Όλη η παρουσίαση

Tinad

Αντιμεταναστευτικό αμόκ στην Τουρκία

Kon

Κορωνοϊός: Ξανά σε καραντίνα το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο – Εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Σάμος: Μετανάστες έγλυφαν τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ και γελούσαν

Ανδρέας Ντίνης

Θωρακίζεται o Έβρος: Ηχοβολιστικά συστήματα και ηλεκτρονικά μάτια τα νέα «υπερόπλα» της ΕΛ.ΑΣ.

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ν. Καβάλα: Σε καραντίνα η δομή μεταναστών

Μιχάλης Μάρδας

Γιατί μπλοκαρίστηκε το αεροσκάφος ναυλωμένο από Ευρωπαίους ακτιβιστές με προορισμό τη Λέσβο

Μιχάλης Μάρδας

Η μυστική επιχείρηση «Αλκμήνη» από την ΕΥΠ για την παράνομη μεταφορά μεταναστών από ΜΚΟ

Ανδρέας Ντίνης