Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Φλώρος προκαλεί «σεισμό» στο Μαξίμου – Δικαστές: Εσείς τον αποφυλακίσατε

Υπόθεση Φλώρου: «Ξέρουμε ποιος κρύβεται πίσω από την πλαστογραφία, το ομολόγησε»

Newsroom eleftherostypos.gr

Πληθώρα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση της υφ’ όρων απόλυσης που έλαβε ο Αριστείδης Φλώρος, για την οποία επικαλέστηκε προβλήματα ψυχικής φύσεως και κρίσεις επιληψίας.

Ο καταδικασθείς σε ποινή κάθειρξης 21 ετών για το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power βρέθηκε στο επίκεντρο αντιδράσεων, με τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι να μιλούν για «πρωτοφανή πρόκληση για τους πολίτες» και τον υπουργό Δικαιοσύνης να ζητά να λάβει γνώση του βουλεύματος με το οποίο διατάχθηκε η αποφυλάκιση.

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται η αδράνεια της κυβέρνησης να προχωρήσει τις διαδικασίες είσπραξης από τους δεσμευμένους εταιρικούς λογαριασμούς του Αρ. Φλώρου, στερώντας τα χρήματα αυτά από το Δημόσιο και τους δήμους!

Η υπεράσπιση του 39χρονου, επικαλούμενη αναπηρία 67%, έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων που ισχύουν τα τελευταία χρόνια και φέρουν την υπογραφή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του ο Αρ. Φλώρος αναφέρεται στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, κάνοντας λόγο για «λαϊκιστική ή μικροπολιτική εκμετάλλευσή τους», η οποία «προσβάλλει την αξία μου ως ανθρώπου, ο σεβασμός της οποίας συνιστά, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, υπέρτατη υποχρέωση της Πολιτείας.

Οσοι επικαλούνται το Κράτος Δικαίου, οφείλουν πρωτίστως να το σέβονται οι ίδιοι». Οπως ο ίδιος αναφέρει στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε «προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων και προς αποκατάσταση της αλήθειας:

– ΟΙ διατάξεις για την υφ’ όρων απόλυση για λόγους υγείας ισχύουν από ετών και ορίζουν τη διαδικασία επίσημης διάγνωσης και αξιολόγησης των προβλημάτων υγείας των κρατουμένων που πάσχουν.

– Η απόλυσή μου με όρους αποφασίστηκε από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο κατ’ εφαρμογήν των σχετικών διατάξεων του νόμου (άρθρο 110 Α Π.Κ.), αφού εξέτισα τον απαιτούμενο χρόνο σε σχέση με την ποινή που μου επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ενώ η έφεση που έχω ασκήσει δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.

Αναφορικά με την υπόθεση Energa, για την οποία καταδικάστηκε πρωτοβάθμια σε ποινή κάθειρξης 21 ετών και χρηματικό πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ, υποστηρίζει πως ουδέποτε φυγοδίκησε, ενώ «από το έτος 2012 καταβάλλω ανελλιπώς προσπάθεια για να εισπράξουν το Δημόσιο και οι δήμοι τα χρήματα που δικαιούνται και τα οποία είναι στο σύνολό τους κατατεθειμένα σε δεσμευμένους, με απόφαση των αρχών, εταιρικούς -και όχι ατομικούς μου- τραπεζικούς λογαριασμούς».

Ωστόσο, ο Αρ. Φλώρος «αδειάζει» την κυβέρνηση, η οποία από τον Μάρτιο αναμενόταν να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών για να επιστραφούν περίπου 10 εκατ. ευρώ, όμως τέλη Αυγούστου κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Συγκεκριμένα, δηλώνει ότι οι λόγοι που τα χρήματα δεν έχουν αποδοθεί ακόμη σε Δημόσιο και δήμους «αφορούν αποκλειστικώς τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή τις τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα συναρμόδια υπουργεία. Επομένως, καθόσον αφορά το πρόσωπό μου, δεν οφείλεται ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο και τους δήμους». Ο Αρ. Φλώρος αναφέρεται στην υπόθεση της επίθεσης κατά του Γ. Αντωνόπουλου, ισχυριζόμενος ότι η αναφορά της «είναι άκαιρη», αφού «η υπόθεση αυτή δεν έχει κριθεί σε δεύτερο βαθμό και η εκτέλεση της πρωτοβάθμιας απόφασης έχει ανασταλεί, αλλά και είναι άσχετη με τη διαδικασία της υφ’ όρων απόλυσης».

Ανακοινώσεις

Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για «κατάπτυστες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.», που οδήγησαν στην αποφυλάκιση Φλώρου. Οπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες πώς επί των ημερών της οι ισχυροί του χρήματος που καταδικάζονται από τη Δικαιοσύνη βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον από τις φυλακές» και καταλήγει: «Το Κράτος Δικαίου δεν είναι παιχνίδι στα χέρια της κυβέρνησης. Συνιστά πρωτοφανή πρόκληση για τους πολίτες να ελευθερώνονται εγκληματίες με υπόγειες μεθοδεύσεις».

Από την πλευρά του, το Ποτάμι χαρακτηρίζει την υφ’ όρων απόλυση ως «πρόκληση για την κοινωνία» και επισημαίνει ότι προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τις ιατρικές γνωματεύσεις που επέτρεψαν την αποφυλάκιση με βάση το νόμο Παρασκευόπουλου. «Τέτοιες αποφάσεις αποτελούν πλήγμα στο Κράτος Δικαίου και καλλιεργούν στους πολίτες την αίσθηση ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην απονομή της δικαιοσύνης».

Η αποφυλάκιση του 39χρονου επιχειρηματία και οι αντιδράσεις που υπήρξαν οδήγησαν τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, να ζητήσει υπηρεσιακώς το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, με το οποίο αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου. Οπως αναφέρεται, το βούλευμα θα ελεγχθεί, καθώς «το διατακτικό του δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά». Μάλιστα, ο υπουργός στρέφεται κατά της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «τα βουλεύματα που εκδίδονται από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια δεν είναι κυβερνητικές αποφάσεις και καλό θα είναι η Ν.Δ. να δηλώσει χωρίς περιστροφές αν συμφωνεί ή όχι με την προαναφερόμενη απόφαση».

Ένωση δικαστών προς την κυβέρνηση: Με δικό σας νόμο αποφυλακίστηκε ο Φλώρος

Για αθεμελίωτες κατηγορίες σε βάρος των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου οι οποίοι αποφάσισαν να αποφυλακιστεί πριν από λίγες ημέρες ο Αριστείδη Φλώρος, κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Η Ένωση Δικαστών για την αποφυλάκιση του Φλώρου δείχνει την πρόσφατη νομοθετική διάταξη του 2015 με την οποία όπως λένε υποχρεώνονται οι ίδιοι, χωρίς τη δυνατότητα πραγματογνωμοσύνης, να διατάσσουν την τυχόν αποφυλάκιση με όρους ενός κρατουμένου, όταν αυτός έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του και έχει βεβαίωση από το ΚΕΠΑ για αναπηρία άνω του 67%.

«Δεν είχαμε καμία άλλη δυνατότητα παρά να εφαρμόσουμε το νόμο», λένε οι δικαστές ζητώντας από όσους ασκούν κριτική να στρέψουν τα βέλη τους στη νομοθετική εξουσία ζητώντας την αλλαγή στην επίμαχη διάταξη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η παραπληροφόρηση και οι αθεμελίωτες καταγγελίες σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που χορήγησαν την υφ’ όρο απόλυση του καταδίκου, Α. Φλώρου, μας υποχρεώνουν να επαναλάβουμε βασικά και αυτονόητα νομικά αξιώματα, όπως την υποχρέωση του Δικαστή να εφαρμόζει το Νόμο, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή όχι με αυτόν.

Ο Α. Φλώρος καταδικάστηκε για υπεξαίρεση σε κάθειρξη 21 ετών με απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα αίτημά του για υφ’ όρον απόλυση εφάρμοσε το άρθρο 110 Α’ του Ποινικού Κώδικα (όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4356/2015) το οποίο υποχρεώνει τους Δικαστές –χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος προσκόμισε στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που τον έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 70%.

Επομένως δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα για το Συμβούλιο από την απόλυση του καταδίκου.

Όσοι «οργισμένοι» ψάχνουν τους υπαίτιους για τέτοιες αποφυλακίσεις έχουν τη δυνατότητα είτε να πιέσουν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για αλλαγή της σχετικής νομοθετικής διάταξης εάν δεν συμφωνούν μ’ αυτήν, είτε να ζητήσουν διερεύνηση του τρόπου χορήγησης των πιστοποιητικών αναπηρίας εάν κρίνουν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ξεπερνάει όμως κάθε όριο φαρισαϊσμού και υποκρισίας να καταγγέλλονται από θεσμικούς φορείς αυτοί που εφάρμοσαν το Νόμο ενεργώντας σύμφωνα με τη συνταγματική τους αποστολή!

Η εποχή που Δικαστές και Εισαγγελείς έπαιζαν το ρόλο της «Ιφιγένειας» σιωπώντας σε τέτοιες προκλήσεις, έχει πλέον περάσει.

Ο Πολάκης δημοσίευσε την ιατρική γνωμάτευση της αποφυλάκισης Φλώρου

O Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δημοσιοποίησε στο Facebook το έγγραφο με το οποίο αποφυλακίστηκε ο καταδικασμένος για το σκάνδαλο Energa, Αριστείδης Φλώρος.

Σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος αναφέρει πως έχει τη σχετική γνωμάτευση στα χέρια του, η απόφαση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που προσδιόρισε το ποσοστό αναπηρίας του Άρη Φλώρου, αποτελεί «γνωμάτευση κατά παραγγελία».

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τονίζει πως αυτοί που έδωσαν τη γνωμάτευση θα τιμωρηθούν.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

«Πριν λιγο ήρθε στα χέρια μου η γνωμάτευση με την οποια αποφυλακίστηκε το λαμόγιο που ακούει στο όνομα ΦΛΩΡΟΣ !!!!

Δεν μιλησα δυο μέρες αφενός γιατι ειμαι σε τριήμερες ” διακοπές”,αφετέρου γιατι ήθελα να δω τι συμβαίνει .
Μετα απο αυτο θα πω μια κουβέντα μόνο !!!

Αυτά τα λαμόγια που έδωσαν τέτοιες γνωματεύσεις σε εναν ΑΠΑΤΕΩΝΑ ,39 ετών για να του αθροίσουν ποσοστό αναπηρίας 70% θα ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ !!!!!

Πρωτοετής Φοιτητης της Ιατρικης καταλαβαίνει πως αυτά ειναι γνωμάτευση κατα παραγγελία προφανως με αντάλλαγμα ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΩ !!!

ΠΙΣΩ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ,δεν βάλαμε το κεφάλι μας στο ντορβά για να «καθαρίζετε” εσείς τους εγκληματίες και τους απατεώνες που ήπιαν το αίμα του ελληνικού λαού !!!”

https://www.facebook.com/depminister.of.health/posts/1101098020047052

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την άρση μέτρων και η δημοφιλία των υπουργών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνάντηση Μητσοτάκη με γυναίκες από το Αφγανιστάν: «Αυτονόητη υποχρέωση να σας υποδεχθούμε»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παύλος Πολάκης: Άρση της βουλευτικής του ασυλίας αποφάσισε η Βουλή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επίθεση ΝΔ σε Πολάκη: «Το alter ego του Τσίπρα εκφράζει διχασμό, μισαλλοδοξία και ρεβανσισμό»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: Κοντά στην εύρεση κοινής διαπραγματευτικής βάσης οι εκπρόσωποι του «φαναριού»

Μαρίνα Μπενέκου

Αιθιοπία: Μάχη μεταξύ των δυνάμεων του Τιγκράι και της κυβέρνησης σε πολλά μέτωπα

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Νέες διερευνητικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Μαρίνα Μπενέκου

Ταλιμπάν: Οι ΗΠΑ θα παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν

Μαρίνα Μπενέκου

Κυβέρνηση: Ετοιμη να στηρίξει ξανά επιχειρήσεις και νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom