Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πόρισμα-«φωτιά» για την τραγωδία στο Μάτι με ευθύνες στην Πυροσβεστική

Αποκλειστικό: Γνώριζαν για τους νεκρούς στο Μάτι πριν την σύσκεψη-παρωδία με τον Τσίπρα

ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ

Θέμα ωρών θεωρείται πλέον η κατάθεση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης που συνέταξε ο Ανδριανός Γκούρμπασης, τεχνικός σύμβουλος δύο οικογενειών οι οποίες έχασαν συγγενείς τους στην καταστροφική φωτιά στο Μάτι την 23η Ιουλίου.

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία έχει ήδη ολοκληρώσει το πόρισμά του, που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, μέσω του δικηγόρου Αντ. Φούσσα, προκειμένου να συσχετιστεί με την προκαταρκτική εξέταση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρ. Γκούρμπασης έχει υπογραμμίσει πλήθος σημείων, τα οποία συνέβαλαν στην τραγική εξέλιξη της πυρκαγιάς, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 96 ανθρώπων, βρίσκοντας ευθύνες σε διάφορους αρμόδιους φορείς, που δεν έπραξαν τα δέοντα για να αποτραπεί η τραγωδία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ουσιώδες ζήτημα για τον τεχνικό σύμβουλο είναι το γεγονός πως δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία σύμφωνα με το σχέδιο «Ξενοκράτης» για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και φυσικών καταστροφών.

Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη συντονισμού, ήδη από την προηγούμενη ημέρα της πυρκαγιάς, στις 22 Ιουλίου, παρά το ότι υπήρξε ενημέρωση προς τους δήμους ότι ο βαθμός επικινδυνότητας για πυρκαγιά ήταν στο τέσσερα λόγω των θυελλωδών ανέμων, φαίνεται -κατά τον τεχνικό σύμβουλο- να συνετέλεσε στην καταστροφή.

Παράλληλα, στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης φαίνεται πως γίνεται αναφορά στην αδυναμία της Περιφέρειας Αττικής να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά και στο γεγονός ότι όλα τα οχήματα της Πυροσβεστικής είχαν μετακινηθεί στην Κινέτα για να αντιμετωπίσουν εκείνο το πύρινο μέτωπο, δίνοντας μικρότερη βαρύτητα στη φωτιά που κατέκαψε Νέο Βουτζά και Μάτι. Μάλιστα, στο πόρισμα -κατά πληροφορίες- καταδεικνύονται και όσα καταγγέλλουν οι αυτόπτες μάρτυρες, ότι δηλαδή δεν έγινε καμία ενημέρωση στους κατοίκους, έτσι ώστε να αποχωρήσουν από τις οικίες τους, ούτε τους ενημέρωσαν που βρίσκονται τα σημεία ασφαλείας για να μετακινηθούν προς αυτά με ασφάλεια.

Τέλος, στην τραγική κατάληξη που έφερε πένθος σε όλη τη χώρα φαίνεται να συνέβαλε η ταχύτητα της φωτιάς σε συνδυασμό με την αναταραχή που επικράτησε και το κυκλοφοριακό κομφούζιο στο ανεπαρκές οδικό δίκτυο της περιοχής. Να σημειωθεί πάντως ότι οι εισαγγελικές αρχές αναμένουν τη διαβίβαση ακόμη δύο πορισμάτων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του πραγματογνώμονα – πυραγού που έχουν ορίσει οι εισαγγελικοί λειτουργοί, Ηλ. Ζαγοραίος και Βαρβάρα Γνεσούλη.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή διαβιβάστηκε αμελλητί η μήνυση που κατέθεσε η χήρα Φύτρου σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη και του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Η ίδια, μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου της, Βασίλη Καπερνάρου, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται. Η άτυχη γυναίκα έχει καταθέσει ενώπιον της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα όσα έλαβαν χώρα τη μοιραία ημέρα, κατά την οποία απανθρακώθηκαν ο σύζυγος και ο γιος της, ενώ η κόρη της έπεσε στο κενό στην προσπάθειά της να διαφύγει.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Συναγερμός για φωτιά σε διαμέρισμα στη Νίκαια – Δεν υπήρξαν τραυματίες

Tinad

Συναγερμός στη Πυροσβεστική για φωτιά στον Φοίνικα Λούτσας

Μιχάλης Μάρδας

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στη Κάρυστο – Κινδύνευσαν σπίτια στην Κνωσσό

Μιχάλης Μάρδας

Στο Μάτι ο Κωστής Χατζηδάκης: Στόχος μας μια νέα βιώσιμη πόλη και η επούλωση των πληγών

Tinad

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά σε σχολικό στην Εθνική οδό [εικόνα]

Μιχάλης Μάρδας

Πυρκαγιά στη Βάρη – Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Tinad

Δίωξη για κακούργημα κατά συγκεκριμένων προσώπων ζητά ο ανακριτής για το Μάτι

Μιχάλης Μάρδας

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στην Κάρυστο

Μιχάλης Μάρδας

Τραγωδία στο Κορωπί: Πατέρας και γιος έπεσαν σε φρεάτιο – Νεκρός ο 60χρονος

Tinad