Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Απαλλάσσονται τα κενά ακίνητα από δημοτικά τέλη

Κριτήρια… εισόδου

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ

«Μισή» λύση στο πρόβλημα με τα δημοτικά τέλη για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δίνει το υπουργείο Εσωτερικών, αφήνοντας… παράθυρο ακόμη και για διπλασιασμό των σχετικών χρεώσεων για τους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η νέα διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νόμο 4555/2018 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να δίνει εξάμηνη προθεσμία σε όλους τους ιδιοκτήτες να σπεύσουν να δηλώσουν τα επίμαχα ακίνητα και να απαλλαγούν πλήρως από κάθε χρέωση, εφόσον υπήρχε αχρησία και διακοπή του ρεύματος, η αυστηρή αυτή προϋπόθεση, ωστόσο, αφήνει τον απλό και απληροφόρητο πολίτη εκτεθειμένο στον κίνδυνο να χρεωθεί με τεράστιες αναδρομικές οφειλές έως και 20ετίας!

«Ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα θα έχουν κυριολεκτικά δημευτικό χαρακτήρα, αφού θα μπορεί να υπερβούν και τη σημερινή αξία του ίδιου του ακινήτου», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΠΟΜΙΔΑ.

Τι προβλέπεται

Πιο αναλυτικά, η νέα ρύθμιση του άρθρου 222 για την απαλλαγή των κενών ακινήτων προβλέπει τα εξής:

«1. Ακίνητα, στα οποία διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, απαλλάσσονται από την καταβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης του ιδιοκτήτη τους ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού προς τον οικείο δήμο ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Μέχρι την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης, τα τέλη οφείλονται ανά κατηγορία ακινήτου και καταβάλλονται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του από 24.9/20.10.1958 β.δ. (Α΄171) Εάν, παρά την υποβολή της δήλωσης, διαπιστωθεί ηλεκτροδότηση ή χρήση του ακινήτου, επιβάλλεται σε βάρος του υπόχρεου το τέλος, που αναλογεί από το χρόνο απαλλαγής και ισόποσο πρόστιμο.

2. Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που αντιστοιχούν σε χρονικό διάστημα μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, κατά το οποίο είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και αυτό δεν χρησιμοποιούνταν, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους. Εφόσον η ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση δεν έχει υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποβάλλεται μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών από αυτήν. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Ομοσπονδίας προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των εγγράφων θα έπρεπε να συνυποβάλλονται και οι φορολογικές δηλώσεις μισθωμάτων του ιδιοκτήτη, από τις οποίες θα προέκυπτε ότι τα ακίνητα είχαν δηλωθεί ως κενά για το χρόνο απαλλαγής τους.

Παγίδα…

Την ίδια στιγμή,, με άλλα άρθρα του νέου νόμου δίνεται στους ΟΤΑ η δυνατότητα έως και διπλασιασμού των ισχυόντων δημοτικών τελών στα επαγγελματικά ακίνητα (άρθρο 182), αφού επιτρέπει έως και 10πλάσια τέλη σε σχέση με της οικιακής χρήσης, ενώ σήμερα επιτρέπεται έως το 5πλάσιο. «Και εάν για το 2019, που είναι προεκλογική χρονιά, οι αυξήσεις μπορεί να αποσοβηθούν, για τα επόμενα χρόνια ο κίνδυνος είναι τεράστιος», σχολιάζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Επίσης, με το άρθρο 185 προβλέπεται η καθιέρωση τριών κλιμακίων ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, αντί των ισχυόντων δύο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Εθνικό «στοίχημα» η Αθηναϊκή Ριβιέρα – Ο Στέφανος Βλαστός μιλά στον Ε.Τ. για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Tinad

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο τοπίο στα ακίνητα – Ανατροπές σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Μιχάλης Μάρδας

Δεν πήρε λεφτά ο Βαξεβάνης. Ε και;

Kon

Ακίνητα: Ισχύουν οι μειώσεις του 2019 στον ΕΝΦΙΑ

Ανδρέας Ντίνης

Ζαλίζει τον ΣΥΡΙΖΑ το real estate του Παπαδημούλη

Ανδρέας Ντίνης

Συνωστισμός… επενδυτών για ακίνητα στην Ελλάδα – Διπλασιάστηκε το ενδιαφέρον για αγορά και ενοικίαση!

Μιχάλης Μάρδας

Λύση στο θέμα των καθαριστριών δίνει το υπουργείο Εσωτερικών

Μιχάλης Μάρδας

Με απόφαση του ΣτΕ επιστρέφουν 10.119 ακίνητα στους δήμους

Μιχάλης Μάρδας

Διάψευση από Θεοδωρικάκο και Υπ. Υγείας ότι περνούν στους Δήμους κέντρα υγείας και σχολεία

Tinad