ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα γίνει η ψηφιακή «μεταμόρφωση» του ΕΟΠΥΥ – Με SMS οι ενημερώσεις

Κλείνει το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, τον έλεγχο των δαπανών και την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας ξεκινά ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Η ψηφιακή «μεταμόρφωση» του Οργανισμού θα αφορά, μεταξύ άλλων, στον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο των νοσηλειών στις ιδιωτικές κλινικές, στην ηλεκτρονική προέγκριση φαρμάκων υψηλού κόστους που χορηγούνται μέσω των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ καταργώντας το «πήγαινε-έλα» του ασφαλισμένου σε Επιτροπές, καθώς και στη δυνατότητα του ασφαλισμένου να μπλοκάρει τυχόν «απατεωνιές» που πραγματοποιούνται με τον ΑΜΚΑ του.

Δηλαδή να απορρίπτει δαπάνες που δεν έχει πραγματοποιήσει ο ίδιος, και οι οποίες, επομένως, δεν θα πληρώνονται από πλευράς ΕΟΠΥΥ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

Ενα «εργαλείο» που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο των πλασματικών χρεώσεων προς τον ΕΟΠΥΥ έχει πλέον στη διάθεσή του ο κάθε ασφαλισμένος του Οργανισμού. Ο ασφαλιστικός φάκελος ασθενούς, ο οποίος ήδη λειτουργεί, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ασφαλισμένο να βλέπει όλες τις δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει μέσω του Οργανισμού.

Εάν ωστόσο έχει ένσταση, πηγαίνει -εκ των υστέρων, αφού δηλαδή έχει αποζημιωθεί ο πάροχος- στην υπηρεσία ελέγχου δαπανών του Οργανισμού να το καταγγείλει. Στο εξής όμως, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου, θα έχει τη δυνατότητα να απορρίψει τη στιγμή που τη βλέπει μια δαπάνη που δεν έχει πραγματοποιήσει ο ίδιος. Αμέσως θα μπλοκάρεται η αποζημίωση της εξέτασης και δεν θα πληρώνεται ο πάροχος.

Σε δεύτερη φάση αυτό θα γίνει ακόμη πιο εύκολο για τους ασφαλισμένους, καθώς θα ειδοποιούνται μέσω sms. Η διαδικασία θα μοιάζει με την ενημέρωση κίνησης λογαριασμού που παρέχουν πολλές τράπεζες στέλνοντας sms και ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για ό,τι εξέταση έχει κάνει. Για παράδειγμα, εάν υποβληθεί σε μια μαγνητική τομογραφία θα λάβει sms ή e-mail που θα τον ενημερώνει ότι πραγματοποίησε την τάδε εξέταση καθώς και το κόστος της.

Στην περίπτωση που ο ίδιος δεν έχει κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στον ασφαλιστικό του φάκελο και να πραγματοποιεί απόρριψη της χρέωσης μέσω του σχετικού «κουμπιού».

Ο φάκελος δαπάνης ασφάλισης υγείας υπάρχει ήδη, και τον έχουν ενεργοποιήσει και περίπου 600.000 ασφαλισμένοι. Η real time ενημέρωση και η δυνατότητα ένστασης από τον ασφαλισμένο είναι οι νέες ρυθμίσεις.

Ο ασφαλισμένος έχει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο ασφάλισης με μοναδικό κωδικό που του παρέχει ο ΕΟΠΥΥ και ενεργοποιείται μέσω των γιατρών.

Σημειώνεται πως ο φάκελος αυτός αφορά μόνο σε δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι ασφαλισμένοι και δεν περιλαμβάνει ιστορικό υγείας και παθήσεων. Πρόκειται για διαφορετικό ηλεκτρονικό φάκελο, τον ιατρικό, ο οποίος πραγματοποιείται μέσω της ΗΔΙΚΑ και ο οποίος είναι άγνωστο πότε θα είναι… στον αέρα και θα επωφελούνται οι ασφαλισμένοι, παρά τις πολλαπλές εξαγγελίες.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα ενεργοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΠΥΥ, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης για φάρμακα υψηλού κόστους που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα μηδενίσει, σύμφωνα με τα σχέδια του Οργανισμού, τα πήγαινε-έλα του ασθενούς για να εγκριθεί το σκεύασμά του. Η διαδικασία προέγκρισης ακολουθείται για συγκεκριμένα σκευάσματα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και πιο συγκεκριμένα για ένα στα πέντε ΦΥΚ.

Σήμερα, η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται ως εξής: Ο ασθενής επισκέπτεται το γιατρό του για να λάβει γνωμάτευση. Μετά πηγαίνει σε μία από τις επτά επιτροπές του ΕΟΠΥΥ να καταθέσει το αίτημα για έγκριση. Από τη στιγμή που στον ΕΟΠΥΥ εγκρίνουν το σκεύασμα, ο ασθενής κάνει ακόμη ένα… δρομολόγιο για να παραλάβει την έγκριση και πηγαίνει όποια ώρα επιθυμεί στο πλησιέστερο με τον τόπο διαμονής του φαρμακείο ώστε να παραλάβει το φάρμακο. Με τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα παρακάμπτεται η ανάγκη να πηγαίνει ο ασθενής στις επιτροπές του ΕΟΠΥΥ. Από τη στιγμή που γίνεται –ηλεκτρονικά- η γνωμάτευση από τον θεράποντα ιατρό, αποστέλλεται αυτόματα και αίτημα προέγκρισης. Οταν εγκριθεί διακινείται επίσης ηλεκτρονικά, φτάνοντας τόσο στο γιατρό όσο και στον ασθενή, ο οποίος καλείται απλά να τυπώσει το χαρτί και να επισκεφθεί το φαρμακείο.

Ο στόχος του Οργανισμού είναι να μηδενίσει την ταλαιπωρία των ασθενών, ενώ επεξεργάζεται στο μέλλον σχέδιο ώστε να συνδεθούν σε όλο αυτό το σύστημα και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με τις διαθεσιμότητες φαρμάκων, ώστε να ξεκινήσει να εφαρμόζεται ένα σύστημα «ραντεβού». Να ειδοποιείται δηλαδή ο ασφαλισμένος πότε να περάσει να πάρει το φάρμακό του. Σημειώνεται ότι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ περνούν κάθε μήνα 80.000 ασφαλισμένοι και 5.000 ανασφάλιστοι.

REAL TIME ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΣΗΛΕΙΩΝ

Πιλοτικά, εδώ και ένα μήνα, πραγματοποιείται έλεγχος σε πραγματικό χρόνο όλων των νοσηλειών σε τέσσερις -μεγάλες- ιδιωτικές κλινικές.

Μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών παρέδιδαν στον ΕΟΠΥΥ παραστατικά στο τέλος του κάθε μήνα. Πλέον, η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά και αυτόματα από τη στιγμή που εισάγεται ένας ασθενής σε κλινική θα εγκρίνεται και η νοσηλεία του.

Πρόκειται στην ουσία για έναν αυστηρότερο έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών για παραφουσκωμένες χρεώσεις, ενώ, σε περίπτωση διαφωνίας για το ύψος της δαπάνης, τον τελευταίο λόγο θα έχει ο ΕΟΠΥΥ. Ο έλεγχος αυτός δεν έχει κάποιο αντίκτυπο στους ασφαλισμένους.

Ολος αυτός ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από 200 ελεγκτές ιατρούς, για τους οποίους είχε εκδώσει προκήρυξη ο Οργανισμός αλλά η πρόσληψή τους έχει σκαλώσει σε γραφειοκρατικά εμπόδια. Αναμένεται, πιθανόν στα μέσα Ιουλίου, ένας νόμος που θα λύνει τα εμπόδια για την πρόσληψη αυτών των 200. Οταν αυτοί προσληφθούν, όλες οι κλινικές θα μπουν σε αυτό το σύστημα real time ελέγχου. Σημειώνεται πως αφορά και στα Κέντρα Αποκατάστασης.

Επίσης, σε δεύτερο χρόνο ο Οργανισμός σχεδιάζει να επεκτείνει αυτό τον έλεγχο και στις ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

ΓΕΜΗ: Οι τρεις διαδικτυακές υπηρεσίες για αυτόματη μεταβίβαση στοιχείων στους φορείς του Δημοσίου

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Την κατάργηση του clawback ζητεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Tinad

Κέντρα Υγείας: Τι θα ισχύσει με την αμοιβή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Δωρεά 50 κλινών ΜΕΘ, αξίας οκτώ εκατ. ευρώ, στο «Σωτηρία» από τη Βουλή

Evanthia Karra

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος του προσωπικού στις ιδιωτικές ΜΕΘ

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα του ΕΟΠΥΥ

Μιχάλης Μάρδας

Σύγχρονα και ανθρώπινα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Ανακαινίζονται σε όλη τη χώρα

Δημήτρης Κατσάκος

ΕΟΠΥΥ: Δωρεάν όλα τα αναγκαία είδη για τους εγκαυματίες στο Μάτι

Μιχάλης Μάρδας

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Μεγάλη μείωση εισφορών υγείας για 2 εκατ. μισθωτούς

Ανδρέας Ντίνης