Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Μηνύματα συγκίνησης και οργής για την αυτοκτονία του 15χρονου στην Αργυρούπολη

Καταθέτουν γονείς και συμμαθητές για την αυτοκτονία του 15χρονου στην Αργυρούπολη

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Πανελλήνια οργή έχει προκαλέσει η αυτοκτονία του 15χρονου στην Αργυρούπολη ο οποίος έδωσε τέλος στην ζωή του λόγω των περιστατικών bullying που βίωνε.

Τον φορητό του υπολογιστή αλλά και τα ημερολόγια -μαζί με τις ιδιόγραφες σημειώσεις- του 15χρονου, ο οποίος τα ξημερώματα της Κυριακής εντοπίστηκε απαγχονισμένος από τους γονείς του, έχουν θέσει υπό πλήρη διερεύνηση οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας σε μία προσπάθεια να ρίξουν φως στην αυτοκτονία που ξύπνησε μνήμες από την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

«Πρόκειται για μία παρέα ατόμων που τον ενοχλούσαν αρκετές φορές, αλλά εκείνος δεν φαίνεται να ενοχλούταν, παρά το γεγονός πως ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί. Είναι συγκεκριμένα άτομα τα οποία είναι γενικά επιθετικά σε συγκεκριμένο τμήμα του σχολείου μας.

Φαίνεται πως ησύχασε και πλέον είναι καλά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το έκανε», λέει στον Ελεύθερο Τύπο φιλικό πρόσωπο του νεαρού μαθητή, ο οποίος αποφάσισε να κόψει το νήμα της ζωής του. Τους λόγους που οδήγησαν τον 15χρονο μαθητή να δώσει τέλος στη ζωή του θα εξετάσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στο πλαίσιο κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία διατάχθηκε χθες.

«Να ανοίξουν στόματα»

Οι αστυνομικοί που ασχολούνται με τις έρευνες, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, αναμένεται να ψάξουν ενδελεχώς τον υπολογιστή του νεαρού σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν ηλεκτρονικές σημειώσεις στις οποίες ενδεχομένως να είχε καταγράψει την ψυχολογική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει βάσει του σχολικού εκφοβισμού που δεχόταν – όπως φέρεται να έχει καταγγείλει σε ένα από τα σημειώματα που άφησε στο δωμάτιό του λίγο πριν κρεμαστεί στο σπίτι του, στο οποίο κατονόμαζε έξι συγκεκριμένα άτομα.

Παράλληλα, οι άνδρες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής πρόκειται να εξετάσουν εξονυχιστικά το κινητό του τηλέφωνο μέσω άρσης απορρήτου για να διαπιστώσουν αν και από ποιον θα μπορούσε να είχε δεχτεί περιεχόμενο «ψυχολογικής ή λεκτικής επίθεσης» λίγες ώρες πριν προβεί στην αυτοκτονία, όπως μας λένε χαρακτηριστικά έμπειροι της ΕΛ.ΑΣ.

Ανώτατοι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής επισήμαναν χθες πως το ένα από τα δύο ημερολόγια του 15χρονου συντασσόταν από τον ίδιο μεθοδικά τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Εκεί ψάχνουμε απαντήσεις σε αρκετά αναπάντητα ερωτήματα. Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να ανοίξουν στόματα για να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Το γεγονός ότι ήταν κλειστά τα σχολεία και δεν είχε καθημερινή επαφή με τους συμμαθητές του δείχνει αρχικά πως κάτι έγινε που τον οδήγησε σε αυτή την πράξη. Εκτός από τη συσσώρευση συναισθημάτων που γεννά ένας ενδεχόμενος εκφοβισμός, μερικές φορές αρκεί κάτι μικρό για να “σπάσει” ένας ανήλικος και να κάνει κάτι ακραίο. Oπως και έγινε», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

«Ηταν επιθετικοί»

Ο 15χρονος, πριν αποφασίσει να κρεμαστεί μέσα στο σπίτι του, είχε βρεθεί σε ένα πάρτι με φιλικά του πρόσωπα.

Oπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, ενδεχομένως να δέχτηκε κάποιο μήνυμα, κάποιο τηλεφώνημα ή να του μετέφερε κάποιος κάτι, το οποίο εκτιμάται πως δύναται να εντάσσεται στο πλαίσιο του «σχολικού εκφοβισμού» ή αλλιώς bullying.

Ωστόσο -παρά τις ενδείξεις εκφοβισμού που προκύπτουν από τα σημειώματά του- αυτό δεν έχει εξακριβωθεί από τους αστυνομικούς. «Υπάρχει μία συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που βρίζει και κάνει χειρονομίες. Ενα από τα παιδιά με τα οποία είχαν εμπλοκή ήταν και ο Ν.Φ. Ηταν πάντοτε επιθετικοί με τη συμπεριφορά τους. Μιλάμε για συγκεκριμένα άτομα τα οποία είχαν επιθετική συμπεριφορά, τουλάχιστον όσο μπορώ να θυμηθώ εγώ. Εβριζαν. Ήταν τα μαγκάκια. Τα γνωστά μαγκάκια», λέει στον Ελεύθερο Τύπο, φίλη του ανήλικου παιδιού.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να χειριστούν την υπόθεση με ιδιαίτερη διακριτικότητα και μεγάλη προσοχή, καθώς, όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, «μιλάμε για ανήλικα παιδιά και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους. Πρέπει να χειριστούμε λεπτά την υπόθεση και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Μπορεί οι γονείς του στις αρχικές του προανακριτικές καταθέσεις να ανέφεραν πως «δεν είχαμε καμία εικόνα ο γιος μας να έχει δεχτεί εκφοβισμό ή να είχε ψυχολογικά θέματα», εντούτοις αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν εκ νέου στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων όταν θα έχουν ξεπεράσει το αρχικό «σοκ» από το θάνατο του παιδιού τους.

Παράλληλα, κατάθεση αναμένεται να δώσει και ο αδελφός του νεαρού, ο οποίος είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπροσθέτως, αναμένεται να κληθούν τόσο οι συμμαθητές του όσο και οι επιστήθιοι φίλοι και καθηγητές του για να διαπιστωθεί 100% το εάν και σε ποιο βαθμό ο άτυχος μαθητής ήταν θύμα σχολικού εκφοβισμού. Εως σήμερα δεν έχει δοθεί κάποια κατάθεση γιατί ακόμη δεν έχει εντοπιστεί η «άκρη του νήματος» για να κάνουν μία ξεκάθαρη αρχή οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ. που σχηματίζουν δικογραφία για την υπόθεση.

Σε άθλια κατάσταση οι γονείς του

Επιστήθιος φίλος του πατέρα του 15χρονου, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου και πρώην υποψήφιος πολιτευτής στη νυν αντιπολιτευτική δύναμη της Αργυρούπολης, ανέφερε στον Ελεύθερο Τύπο, πως «οι γονείς του δεν έχουν καθαρή εικόνα για τους λόγους που οδήγησαν τον άτυχο νεαρό σε αυτή την πράξη. Δεν μπορούν να συνέλθουν. Είναι σε τραγική κατάσταση γιατί βρήκαν οι ίδιοι το παιδί τους και δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση. Είναι δύσκολο να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση την οποία βιώνουν αρκετά έντονα. Είναι σε άθλια κατάσταση. Σκέψου να βρεις το παιδί σου κρεμασμένο».

«Δεν ξέρω ούτε για συγκεκριμένα άτομα ούτε για το περιεχόμενο των σημειωμάτων. Ξέρω μόνο πως οι γονείς δεν ήξεραν τίποτα. Δεν τους είχε πει τίποτα το παιδί. Απολύτως τίποτα. Δεν μπήκα όμως στη διαδικασία να μάθω περισσότερα πράγματα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος άνθρωπος.

«Την οικογένεια την ξέρω αρκετά χρόνια. Πρόκειται για μία καλή οικογένεια. Τους βλέπω συχνά και το παιδί το ήξερα από μικρό. Μεγάλωσε δίπλα μας. Ηταν ένα παιδί όπως όλα τα άλλα. Δεν παρατήρησα κάτι. Ηταν ένας ιδιαίτερα χαρισματικός μαθητής. Απορώ πώς έκανε κάτι τέτοιο και κατέληξε σε αυτή την πράξη. Δεν γνωρίζω αν δεχόταν bullying. Δεν ήταν απομονωμένος. Ηταν πάντοτε με παρέες.

Τώρα, αν είχε κάτι και δεν το έλεγε στους δικούς του, δεν το ξέρω», είπε στον Ελεύθερο Τύπο, ένας από τους γείτονες, ο οποίος μένει στον ίδιο δρόμο με το σπίτι της οικογένειας.

«Δεχόταν εκφοβισμό, από όσα έχω μάθει. Θα πρέπει κάποιοι να ασχοληθούν με τα θέματα αυτά. Αυτά τα παιδιά που φέρεται να έχουν κάνει το bullying έχουν και αυτά γονείς και οι γονείς τους με τη σειρά τους έχουν ευθύνη γι’ αυτό το θέμα», μας είπε χαρακτηριστικά ακόμη μία γειτόνισσα του άτυχου 15χρονου.

Μηνύματα στα social media στην μνήμη του

Τη στιγμή που οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο νεαρός μαθητής που αυτοκτόνησε έχει δεχτεί στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χιλιάδες μηνύματα από ανήλικα παιδιά, με ορισμένα από αυτά να είναι ιδιαίτερα συγκινητικά, άλλα να εκφράζουν ανησυχίες για το σχολικό εκφοβισμό και άλλα να είναι γεμάτα οργή και θυμό.

«Τουλάχιστον εκεί που είσαι ηρέμησε η ψυχή σου. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσετε να κοιτάτε τον εαυτό σας. Είστε ευχαριστημένοι; Καταφέρατε να πάρετε τη ζωή αυτού του αθώου παιδιού. Επειδή τον έναν τον ξέρω και πολύ καλά, να προσέχεις να μη με βρεις μπροστά σου. Είχε όλη τη ζωή μπροστά του, παλιόπαιδα», είναι το συγκλονιστικό μήνυμα της καλύτερης φίλης του που έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μία προσπάθεια να εκφράσει το θυμό της για όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της Κυριακής.

«Πραγματικά συγνώμη για τις παλαιότερες παρεξηγήσεις μας. Ξέρω ότι δεν με συμπαθείς επειδή νόμιζες πολλά για μένα, αλλά εγώ σε συμπάθησα αργότερα και βγαίναμε παρέα, χαιρετιόμασταν και δεν ασχοληθήκαμε ο ένας με τον άλλον μετά από ένα χρόνο. Ο,τι και να πω είναι περιττό. Καλό παράδεισο, σε αγαπάμε και να περνάς καλά εκεί πάνω», του έγραψε ένας φίλος του.

«Θα μείνεις για πάντα μέσα στην καρδιά μου να το ξέρεις. Τον καλύτερο κολλητό είχα», του έγραψε μία από τις φίλες του. Αλλα νεαρά παιδιά που δεν τον είχαν γνωρίσει καθόλου έγραψαν: «Δεν σε ήξερα, μακάρι να σε είχα γνωρίσει. Να γνώριζα ανθρώπους σαν και σένα. Κρίμα, ρε αγόρι μου, σε έφτασαν σε αυτό το σημείο που σε κατέστρεψαν. Είναι στενάχωρο αυτό που συμβαίνει στο 2018». Αλλοι πάλι τον ρώτησαν -έστω κι αυτή την ώρα- το εξής απλό: «Γιατί δεν μίλησες;».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Τροιζηνία: Στο νοσοκομείο 13χρονος μετά από bullying – Τι κατήγγειλε η μητέρα του

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Άγιος Παντελεήμονας: 32χρονος κρατούμενος αυτοκτόνησε μέσα στο αστυνομικό τμήμα

Λάμπρος Κατσαρός

Σάλος με τις νέες παίκτριες βόλεϊ του ΠΑΟΚ: Κατηγορούνται στην Ν. Κορέα για σχολικό εκφοβισμό

Μαρίνα Μπενέκου

Σοκ στα Ιωάννινα: Αυτοκτόνησε 25χρονος – Έπεσε σε ακάλυπτο πολυκατοικίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εύβοια: Αυτοκτόνησε 56χρονος οδοντίατρος μέσα στο σπίτι του – Είχε κομμένες τις φλέβες των χεριών του

Λάμπρος Κατσαρός

Τζιάνι Βερσάτσε: Δύο άνδρες αυτοκτόνησαν μέσα στη βίλα του Ιταλού σχεδιαστή, ανήμερα της επετείου του θανάτου του

Μαρίνα Μπενέκου

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Πυροβολούσε στον αέρα και αυτοκτόνησε – Είχε κάψει το σπίτι του ο 81χρονος

Λάμπρος Κατσαρός

Reuters: Ο Τζον ΜακΆφι είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας μήνες πριν από τον θάνατό του

Μπόκο Χαράμ: Αντίπαλοι θέλουν τον ηγέτη της οργάνωσης να είναι νεκρός

Μαρίνα Μπενέκου