Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ναρκωτικά και λαθρεμπόριο δίπλα στο δημαρχείο στην Αθήνα

Ναρκωτικά και λαθρεμπόριο δίπλα στο δημαρχείο στην Αθήνα

Ναρκωτικά στο δημαρχείο στην Αθήνα. Είναι εικόνες που πραγματικά κόβουν την ανάσα. Εικόνες τις οποίες δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής από το δημαρχείο της πρωτεύουσας, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει ευρωπαϊκή χώρα.

Οδός Αθηνάς, Ευπόλιδος και Κλεισθένους, οι πιάτσες «θανάτου»… ζουν και βασιλεύουν. Η διακίνηση ναρκωτικών ξεκινάει από τις πρώτες πρωινές ώρες και ολοκληρώνεται αργά το βράδυ, με τους καταστηματάρχες, Ελληνες και μετανάστες, να εκφράζουν την αγωνία τους, στέλνοντας επιστολή μέχρι και στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνο Τσουβάλα. «Κρύβουν την ηρωίνη μέσα στις γλάστρες και την πουλάνε όλο το 24ωρο», λένε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής οι καταστηματάρχες.

«Σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή όλοι όσοι εργαζόμαστε, κατοικούμε και έχουμε επιχειρήσεις στην περιοχή (Σωκράτους Μενάνδρου, Αναξαγόρα, Γερανίου, πλατεία Θεάτρου κ.λπ.). Εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει να επιδεινώνεται ραγδαία η κατάσταση της ανομίας. Εμπόριο και χρήση ναρκωτικών σε κοινή θέα, κλοπές, εμπόριο κλεμμένων κινητών και ποδηλάτων, μικροπωλητές (Ρομά) φρούτων και λαχανικών που καταλαμβάνουν οδόστρωμα και πεζοδρόμιο, διαπληκτισμοί αλλοδαπών με ξύλο, μαχαιρώματα κ.λπ.», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι καταστηματάρχες της Αθήνας στην επιστολή τους, που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής.

«Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, απ’ όλα τα παραπάνω κινδυνεύουμε εμείς οι ίδιοι καθώς και οι πελάτες μας, οι οποίοι έχουν αρχίσει να φοβούνται να επισκεφθούν τα καταστήματά μας. Βέβαια και η εικόνα που δίδεται στους τουρίστες που καταλύουν στα ξενοδοχεία της περιοχής ή περνούν από αυτήν δεν είναι καθόλου κολακευτική με την παντελή έλλειψη της Αστυνομίας. Για όλα τα παραπάνω λοιπόν ζητούμε τη συνεχή αστυνόμευση της περιοχής ώστε να επανέλθει η έννομος τάξη και για να αποφευχθούν τα χειρότερα», πρόσθεσαν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους, που κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στην Εισαγγελία Αθηνών αλλά και στον Δήμο Αθηναίων.

«Βλέπουμε χρήστες, βλέπουμε εμπόρους, απροκάλυπτα όλο το 24ωρο, να πουλάνε ναρκωτικά σε κεντρικά σημεία. Οταν τους λέμε να σταματήσουν, μας απειλούν και μας εκφοβίζουν. Η κατάσταση είναι τραγική και δεν υπάρχει αστυνόμευση. Μέχρι πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση; Πίσω από το δημαρχείο γίνεται συνέχεια εμπόριο ναρκωτικών. Οποιος και να πάει πίσω από το δημαρχείο σπάνε κόκα. Κρύβουν τα ναρκωτικά παντού, την ηρωίνη μέσα στις γλάστρες. Σπάνε μπροστά στα σκαλοπάτια. Αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια περαστικών και τουριστών. Θα ασχοληθεί κανείς μαζί μας επιτέλους;», διερωτάται στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ένας καταστηματάρχης, ο οποίος δέχτηκε να μας μιλήσει υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς φοβάται και έχει δεχθεί απειλές.

 

Στο συγκεκριμένο σημείο έχουν καταστήματα και αρκετοί μετανάστες, οι οποίοι συνυπέγραψαν την επιστολή που είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Ένας από αυτούς μας μίλησε περιγράφοντας πώς πέρασε τα πάνδεινα για να ανοίξει κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας και να καταφέρει να επιβιώσει στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά του. Αρκετοί έχουν ζήσει ληστείες τις πρώτες πρωινές ώρες μπροστά στα μάτια τους, είτε από εμπόρους είτε από χρήστες ναρκωτικών ουσιών αλλά και από παραβατικές ομάδες.

«Έχω δει τουρίστες να είναι έξω από το μαγαζί μου, να κοιτάζουν τη βιτρίνα και να θέλουν να μπουν μέσα για να ψωνίσουν και να τους πλησιάζουν άτομα και να τους ληστεύουν. Αυτό φυσικά μας δημιουργεί πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Οι ληστές αρκετές φορές ζητούν… διευθύνσεις από τους τουρίστες για να τους αποσπάσουν την προσοχή και στη συνέχεια να τους κλέψουν. «Τους κλέβουν τα κινητά, τους κλέβουν τα πορτοφόλια, η Αστυνομία δεν υπάρχει πουθενά και όπου υπάρχει χαζεύει μαζί με τη Δημοτική Αστυνομία που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κόβει κλήσεις».

Βγάζουν… όπλα και μαχαίρια

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι έμποροι ναρκωτικών κάνουν «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» και βγαίνουν τα… όπλα και τα μαχαίρια, ούτως ώστε να «επικρατήσουν» στις πιάτσες ναρκωτικών της Αθήνας. «Είχαν σφαχτεί πενήντα μέτρα από το δημαρχείο αλλοδαποί, προφανώς για το ποιος θα ελέγξει την αγορά ναρκωτικών. Σφαγμένος περιφερόταν μπροστά στα μάτια των πολιτών, των τουριστών και απλών περαστικών», μας λέει χαρακτηριστικά ένας καταστηματάρχης.

«Οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., που κάθε μέρα δρουν στην περιοχή, δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα. Άποψή μου είναι πως η δημοτική αρχή, ομάδες πολιτών αλλά και η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να συνδράμουν στη μείωση της εγκληματικότητας», είπε στον Ελεύθερο Τύπος της Κυριακής ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αθήνας, Δημοσθένης Πάκος.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, με συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε πως: «Οι περιπολίες, οι οποίες καθιερώθηκαν, οι πεζές περιπολίες, έχει σημασία, άλλο η εποχούμενη περίπολος, η οποία περνάει, φεύγει και από πίσω μπορεί να γίνεται οτιδήποτε και άλλο η πεζή περίπολος, η οποία γυροφέρνει συνέχεια στην πλατεία Ομονοίας. Υπάρχει πρόβλημα στα γύρω στενά, λέω για την ίδια την πλατεία και σε άλλες περιοχές, έχουν αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας».

«Ειδικά επιμείναμε σε κάποιες περιοχές που πηγαίνουν τουρίστες, όπως είναι γύρω από την Ακρόπολη και σε άλλες περιοχές που είχαμε κρούσματα πορτοφολάδων και στου Φιλοπάππου. Τώρα, έχετε δει τον τελευταίο καιρό; Εχουν συλληφθεί κάποιοι ξένοι πορτοφολάδες και κάποιοι άλλοι έχουν συλληφθεί. Δεν λέω ότι μηδενίζουμε τα προβλήματα, μειώνουμε τα προβλήματα. Υπάρχει πρόβλημα στις περιοχές κάτω από την Ομόνοια και υπάρχει πρόβλημα και σε άλλες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, όχι του τουριστικού κέντρου, του παρακάτω κέντρου», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μίλτος Σακελλάρης
[email protected]

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Ολυμπιακή Φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διόδια στην Αθήνα: Υπό συζήτηση λέει ο Καραμανλής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ασύλληπτη βροχή στην Αθήνα – Τα Πατήσια δέχτηκαν 181 τόνους νερού ανά στρέμμα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μέσα Ιανουαρίου το πρώτο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη με τρένο των 160 χιλιομέτρων την ώρα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα 7 έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της Αθήνας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ερευνα-σοκ: Η Αθήνα είναι ανάμεσα στις πρωτεύουσες της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα λόγω ανεπαρκών χώρων πρασίνου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κίνηση τώρα: Κυκλοφοριακό χάος στην παραλιακή λόγω τροχαίου [χάρτης]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κίνηση τώρα: Μποτιλιάρισμα στην Εθνική Οδό – Πού υπάρχουν καθυστερήσεις [χάρτης]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κίνηση τώρα: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Πού έχει καθυστερήσεις [χάρτης]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom