Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αρτέμης Σώρρας έκανε μπίζνες με θύματα τους «φανατισμένους οπαδούς του»

Δίκη Σώρρα: Κατέθεσαν πολίτες που απέστειλαν στο Δημόσιο τα περίφημα εξώδικα

Στο παράθυρο του 1ου ορόφου του κτιρίου 10 της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ο Αρτέμης Σώρρας καπνίζει ένα ακόμα από τα τσιγάρα που έγιναν αφορμή να αποκαλυφθεί το κρησφύγετο του στον Αλιμο.

Όσο περιμένει να ακούσει την απόφαση του ανακριτή και της εισαγγελέως, ξεπροβάλλει και χαιρετάει τους οπαδούς του για μερικά δευτερόλεπτα, πριν γυρίσει στη συζήτηση με τους δικηγόρους του για να τους πει «είναι άδικο». Λίγο νωρίτερα έχει μεταφερθεί από τα κρατητήρια στο ανακριτικό γραφείο, αγνώριστος, όχι μόνο από την εμφάνιση ιερέα που είχε υιοθετήσει για να περνά απαρατήρητος κατά το 15μηνο της εξαφάνισής του, αλλά και από την καταβεβλημένη έκφρασή του, που δεν θυμίζει τίποτα από τον παλιό αγέρωχο Αρτέμη Σώρρα.

Το δρόμο για τη φυλακή τού «έδειξε» το πόρισμα της εισαγγελέως Ειρήνης Αυλίδου, που αποτυπώνει τη δράση της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις», αποδομώντας ένα προς ένα τα επιχειρήματα του απένταρου… κροίσου. «Ο Αρτέμιος Σώρρας, ετών 50, ήδη φυγόποινος, δηλώνει επιχειρηματίας, αν και διαθέτει μηδενικό εισόδημα, σύμφωνα με την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος», αναφέρει η εισαγγελική λειτουργός, που έκρινε ότι στοιχειοθετούνται βαρύτατες κατηγορίες για τον Πατρινό φαντομά και 10 στενούς του συνεργάτες, με τους περισσότερους από τους οποίους είναι πλέον στα μαχαίρια.

«Αδαείς και αφελείς οπαδοί»

Στις 20 σελίδες του πορίσματος, που φέρνει στο φως ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, η εισαγγελέας περιγράφει τις μεθόδους της οργάνωσης για την εξαπάτηση των πολιτών, σημειώνοντας ότι ο αρχηγός της «έκανε εκτεταμένη χρήση δημοσίων εγγράφων, προκειμένου να πείσει τους αδαείς κι αφελείς οπαδούς του ότι οι μετοχές που κατέχει είναι ανυπολόγιστης αξίας, όπως άλλωστε δήθεν αναγράφεται στα δημόσια έγγραφα που κατέχει». Συγκεκριμένα, αναφέρει πως οι 28 μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής, που υποτίθεται ότι αξίζουν πάνω από 5 τρισεκατομμύρια ευρώ, «έχουν μηδενική πραγματική αξία, αλλά μόνο συλλεκτική αξία και πωλούνται στο Διαδίκτυο προς 75 ευρώ η κάθε μια», ενώ εξηγεί και τι πραγματικά συμβαίνει με τα 600 δισ. που… έπεσαν από τον ουρανό των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι τα έξι χρεωστικά ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν αποτελούν έγκυρα διαπραγματεύσιμα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, αλλά αποτελούν προϊόντα απάτης», σημειώνει η εισαγγελέας, σχολιάζοντας και τους -επιστημονικής φαντασίας- ισχυρισμούς για την προέλευση των χρημάτων: «Όσον αφορά στη δήθεν πώληση αρχαίας διαστημικής τεχνολογίας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την παραγωγή προωθητικού καυσίμου των διαστημόπλοιων (αυτό) συνιστά ένα χοντροειδές μύθευμα και δεν αντέχει στη βάσανο της λογικής».

Τα έσοδα

Στη συνέχεια αναφέρεται στη δομή της οργάνωσης και τους τρόπους με τους οποίους φανατίζονται οι υποστηρικτές της, παραθέτοντας αναλυτικά τις πηγές του… αμύθητου πλούτου που επικαλείται ο Σώρρας και εξηγώντας τεκμηριωμένα ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν χρήματα για να μοιράσει απλόχερα στους «συνέλληνές» του, αλλά εκείνοι τον χρηματοδοτούν με συνδρομές και χορηγίες. «Οι οπαδοί των Ελλήνων Συνέλευσις πληθαίνουν και αριθμούν περί τους 12.000 περίπου.

Η πίστη των οπαδών του Αρτέμιου Σώρρα αγγίζει τα όρια του θρησκευτικού φανατισμού. Τα νέα μέλη των Ελλήνων Συνέλευσις ορκίζονται στον πανάγαθο άρχοντα του φωτός, στη συμπαντική συνειδητότητα, στα ελάνια αξιακά πρωτόκολλα, στο κοσμικό πυρ και στον πολέμαρχο αρχηγό τους, σε μαζικές τελετές που διεξάγονται σε αρχαιολογικούς χώρους, καταβάλλουν το χρηματικό ποσό των 10 ευρώ για την εγγραφή τους καθώς και μηνιαία συνδρομή ποσού 5 ευρώ. Το νέο αυτό μόρφωμα συνδυάζει στοιχεία νεοπαγανισμού, αποκρυφισμού, αρχαιολατρίας, εθνικισμού και μυστικισμού καθώς, πέραν της εκστρατείας για την υποτιθέμενη διάσωση της Ελλάδας, περιλαμβάνει τη διεξαγωγή μεταμεσονύκτιων τελετών σε αρχαιολογικούς χώρους για το νοητικό συντονισμό όλων των Ελλήνων και τη διενέργεια επικλήσεων στους προγόνους και τους αρχαίους θεούς.

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός οπαδών του Αρτέμιου Σώρρα είναι εξαιρετικά φανατισμένοι και πιστοί στις απόψεις του αρχηγού τους, τον οποίο ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια, πιστεύοντας ότι εργάζεται για το κοινό καλό και για μια Ελλάδα απαλλαγμένη οριστικά από χρέη, Μνημόνια και οικονομικά προβλήματα».

Ο Αρτέμης Σώρρας, όπως εξηγεί η κ. Αυλίδου, «εκμεταλλευόμενος την ευπιστία, αφέλεια, απελπισία και δεινή οικονομική θέση χιλιάδων Ελλήνων πολιτών», τους έπεισε ότι θα πληρώσει τα χρέη τους εξασφαλίζοντας την ίδια ώρα έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. «Με τις πιο πάνω απατηλές παραστάσεις αποκόμισαν ο ίδιος, οι στενοί του συνεργάτες και η Ελλήνων Συνέλευσις παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ανυπολόγιστη οικονομική ζημία σε Ελληνικό Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τράπεζες που στερήθηκαν ζωτικής σημασίας έσοδα», τονίζεται στο πόρισμα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι 12.000 οπαδοί έχουν καταβάλει 120.000 ευρώ για εγγραφή και κάθε χρόνο πληρώνουν 60 ευρώ ο καθένας ως συνδρομή (5 ευρώ Χ 12 μήνες) που σημαίνει επιπλέον έσοδα 720.000 το χρόνο για την Ελλήνων Συνέλευσις.

Το χέρι στην τσέπη βάζουν οι οπαδοί και για τα περιβόητα εξώδικα, πληρώνοντας, όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, «διάφορα χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από 5 έως 200 ευρώ, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε πολίτη, αλλά και άλλα χρηματικά ποσά υπό τη μορφή χορηγιών-δωρεών».

Το μήνυμα της συζύγου με ολίγον από Ελύτη και Οσκαρ Ουάιλντ

Λίγες μέρες πριν από τη σύλληψη του Αρτέμη Σώρρα, το alter ego του, η σύζυγός του Βάγια Ρουγκλίου, είχε επανεμφανιστεί στα social media με στίχους από τα κρυμμένα ποιήματα του Καβάφη. Οπως είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος, μετά τη μείωση της ποινής από το εφετείο για την υπόθεση του κουμπάρου τους Φώτη Λεπίδα, εξαγόρασε την ποινή της και βγήκε από την κρυψώνα της. Δεν χάρηκε όμως πολύ για την ελευθερία της, αφού η Αστυνομία εντόπισε το σύζυγό της, ο οποίος δεν μπορούσε να εμφανιστεί, καθώς εκκρεμούσε ένταλμα σε βάρος του, το οποίο ωστόσο στον ανακριτή υποστήριξε ότι αγνοούσε.

Πριν ο Αρτέμης Σώρρας οδηγηθεί στο ανακριτικό γραφείο έστειλε το δικό της μήνυμα μέσω του facebook, επικαλούμενη αυτή τη φορά τον Οσκαρ Ουάιλντ: «Τίποτα δεν μπορεί ν’ αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της» έγραψε, με τους οπαδούς να της απαντούν «γένοιτο» και «ή ταν ή επί τας». Η Βάγια Ρουγκλίου είχε σχολιάσει εμμέσως και τη σύλληψη του συντρόφου της ζωής της, αυτή τη φορά με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη: «Νικά η περήφανη καρδιά τα μαύρα σκότη – και το γόρδιο δεσμό των πραγμάτων καθώς ξίφος η περήφανη καρδιά…». Το ζευγάρι γνωρίστηκε στην Πάτρα, όπου εκείνη είχε μετακομίσει από τη Θεσσαλονίκη για σπουδές και είναι μαζί περίπου 30 χρόνια.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Αρνητές εμβολίων: Ποια γνωστά πρόσωπα ταυτοποιήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. για την εξαπάτηση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αποφυλακίστηκε ο Αρτέμης Σώρρας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Παραμένει στη φυλακή ο Αρτέμης Σώρρας – Στα 6 χρόνια η ποινή του

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αρτέμης Σώρρας: Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του μόνο για μία κατηγορία και την απαλλαγή όλων των άλλων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δίκη Σώρρα: Κατέθεσαν πολίτες που απέστειλαν στο Δημόσιο τα περίφημα εξώδικα

Δημήτρης Κατσάκος

«Εξαιτίας του θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα της χώρας»: Απίστευτη μαρτυρία στη δίκη Σώρρα

Δημήτρης Κατσάκος

Δίκη Σώρρα: Η απάτη με τα εξώδικα, τα 600 δισ. δολάρια και ο… γιος του Απόλλωνα

Δημήτρης Κατσάκος

Διακόπηκε η δίκη του Αρτέμη Σώρρα

Ο Αρτέμης Σώρρας ζητά να αποφυλακιστεί: «Ελευθερώστε με να σώσω την Ελλάδα»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom