ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κεφαλογιάννης στον «Ε.Τ.»: Η περιπέτεια των στρατιωτικών θα έχει σύντομα αίσιο τέλος

Ο Κεφαλογιάννης στον «Ε.Τ.»: Η περιπέτεια των στρατιωτικών θα έχει σύντομα αίσιο τέλος

Τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης επισκέφθηκε χθες, στις 3 το μεσημέρι, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ελεύθερος Τύπος βρισκόταν έξω από την πύλη των φυλακών υψίστης ασφαλείας καθώς απαγορεύεται η προσέγγιση σε απόσταση 4 χιλιομέτρων.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης έμεινε εντός των φυλακών 70 λεπτά. Συνομίλησε με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς χωρίς να τους διαχωρίζει κάποιο τζάμι και αργότερα είχε μια μικρή συνομιλία με το διευθυντή των φυλακών. Στη συνέχεια, αναχώρησε από τις φυλακές και πήγε στον ορθόδοξο ναό της πόλης, τον Αγιο Γεώργιο, όπου είχε συνομιλία με την πρόξενο της Ελλάδος στη Αδριανούπολη. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούσαν κάθε βήμα του Ελληνα ευρωβουλευτή.

Πάντως στην Αδριανούπολη το κλίμα είναι βαρύ για τις εξελίξεις και ενδέχεται το κατηγορητήριο για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς να συνταχθεί με μεγάλη καθυστέρηση. Πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν πως το άσυλο που δόθηκε στους δύο Τούρκους στρατιωτικούς στην Ελλάδα δεν βοηθά για την γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι στην Αδριανούπολη ευελπιστούν για τη βελτίωση των σχέσεων, καθώς οι Ελληνες εξακολουθούν να μην έρχονται στην πόλη ως αντίδραση στις εξελίξεις.

Ο Ελεύθερος Τύπος συνάντησε τον κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος μας μετέφερε το κλίμα από τη συνάντησή του με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς και χαρακτήρισε ως θετικό μήνυμα το γεγονός ότι πέρασε από την τουρκική κυβέρνηση η χορήγηση άδειας γι’ αυτή την επίσκεψή του στις φυλακές ως εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πώς αισθανθήκατε όταν είδατε τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς;

Ενιωσα βαθιά συγκίνηση συναντώντας δύο αξιοπρεπείς Ελληνες αξιωματικούς που αντιμετωπίζουν με υψηλό φρόνιμα και αξιοπρέπεια μια προσωπική περιπέτεια. Αξιο παράδειγμα για την ελληνική και την ευρωπαϊκή νεολαία. Εύχομαι και πιστεύω πως η περιπέτειά τους θα έχει αίσιο τέλος και σύντομα. Ενα θετικό μήνυμα πέρασε και από την τουρκική κυβέρνηση δίνοντας αυτή την άδεια της επίσκεψης στις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατούνται παράνομα οι δύο στρατιωτικοί μας. Πιστεύω πως ήταν η αρχή κι άλλων δράσεων. Αύριο θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω τον πρόεδρο του Ε.Κ., τον κύριο Ταγιάνι, τους ευρωβουλευτές και τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, που πρώτος έθεσε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Πώς τους είδατε;

Με έκαναν περήφανο και ως Ελληνα και ως Ευρωπαίο πολίτη. Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν το σθένος να αντιμετωπίσουν αυτή την περιπέτεια. Εχουν τη συμπαράσταση ενός ολόκληρου έθνους και τη βοήθεια και την αρωγή όλων.

Τους λείπει κάτι εκτός από την ελευθερία τους;

Ασφαλώς τους λείπουν η πατρίδα, η οικογένεια τους, η ελευθερία. Ομως είναι άνθρωποι που τα αντιμετωπίζουν αυτά.

Προαυλίζονται; Σας είπαν τέτοιες λεπτομέρειες;

Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες. Πάντως είδα αυτό το κλίμα, πιστεύω πως αυτό υπάρχει και στην τουρκική κυβέρνηση. Οποιοδήποτε παράπονο υπάρχει να δημοσιοποιείται μέσω του ελληνικού προξενείου και μέσω υμών.

Οταν φεύγατε σας είπαν να δώσετε κάποιο μήνυμα στους Ελληνες;

Πως είναι ήρεμοι, ψύχραιμοι, πως αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση με αυτό που τους επιβάλλει το στρατιωτικό τους καθήκον.

Μανώλης Κωστίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Ελληνοτουρκικά-διερευνητικές: Tα 5 SOS στον διάλογο και τα πρόσωπα-κλειδιά στις επαφές

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – κρούσματα 17/01: 237 νέα κρούσματα, 28 νεκροί και 320 διασωληνωμένοι

Tinad

Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα βάζει όρια στην ατζέντα της Αγκυρας – Ποιο το σχέδιο για τις διερευνητικές

Μιχάλης Μάρδας

Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού – Μόνο οι ουσιώδεις μέχρι 25 Ιανουαρίου

Tinad

Κορωνοϊός: Ήρθαν και στην Ελλάδα τα rapid test αντιγόνου με δείγμα σάλιου

Tinad

Τρόμος στην Τουρκία: Μετά τα ελληνικά «αόρατα» υποβρύχια θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα «αόρατα» Rafale

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: «Φωτιά» στην Αττική με 215 κρούσματα, 67 στην Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – κρούσματα 16/01: 510 νέα κρούσματα, 20 νεκροί και 323 διασωληνωμένοι

Ανδρέας Ντίνης

Δένδιας: Μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας μπορεί να επιλυθεί η διαφορά με την Τουρκία

Ανδρέας Ντίνης