Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: Η μυθική ζωή των πτωχευμένων Μαρινόπουλων – Οι επαύλεις στο Μαϊάμι και τα Χάμπτονς

Ο ασκός του Αιόλου για τα μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου άνοιξε σε δικαστικό επίπεδο μετά την άρνησή τους να παρουσιάσουν ενόρκως κατάλογο με τα περιουσιακά τους στοιχεία, που οδήγησε στη σύλληψη του Δημήτρη Μαρινόπουλου, την περασμένη Δευτέρα στο Κολωνάκι.

Στο παρασκήνιο εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες μάχη χαρακωμάτων, με τους πιστωτές, που δεν συναίνεσαν στην πτώχευση και διεκδικούν τα οφειλόμενα ποσά, να εξαντλούν τα νομικά μέσα, ώστε να μπλοκάρουν τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και να αποδείξουν ότι η πτωχευμένη επιχείρηση έχει διοχετεύσει πακτωλό χρημάτων στο εξωτερικό. Μόνο από την πλευρά της οικογένειας Καρυπίδη, που διεκδικεί περίπου 25 εκατ. ευρώ, έχουν γίνει επτά δικαστήρια σε έναν χρόνο στα οποία έχουν ακουστεί βαριές καταγγελίες για «δόλια πτώχευση» και περιουσία της οικογένειας Μαρινόπουλου, που απλώνεται από τη Φιλοθέη και τη Μύκονο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι και τις Μπαχάμες.

Στους κοσμικούς κύκλους, άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο Πάνος ή για τους φίλους «Πανάρας» Μαρινόπουλος ζει, κυρίως, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχοντας αγοράσει σπίτι στο Μαϊάμι, ενώ πριν από λίγα χρόνια φέρεται να απέκτησε άλλη μία βίλα στο East Hampton, μία από τις πιο ακριβές γειτονιές της Γης. Οι ομογενείς στη Νέα Υόρκη είχαν, μάλιστα, εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι ο γνωστός επιχειρηματίας αγόρασε τη βίλα -όπως ο ίδιος τους είχε πει- βλέποντας μόνο φωτογραφίες και στη συνέχεια ταξίδεψε στην περιοχή για να τη δει από κοντά, μαζί με την τότε σύζυγό του Ιωάννα.

Από τις οικονομικές καταστάσεις της κυπριακής Marinopoulos Holdings Cyprus Limited, που έχουν παρουσιαστεί στα δικαστήρια, προκύπτει ότι η συγκεκριμένη εταιρία ήταν το 2014 ιδιοκτήτρια 65 θυγατρικών σε ολόκληρο τον κόσμο

Το ζευγάρι μπορεί να χώρισε στη συνέχεια, όμως η εντυπωσιακή διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και σκαφών, που έχει κάνει και καριέρα μοντέλου, δεν αποχωρίστηκε το επίθετο της δυναστείας.

Η Ιωάννα Μαρινοπούλου ποζάρει με τη σημαία των ΗΠΑ στα Χάμπτονς στις 4-7-17, με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής φέρνει σήμερα στο φως φωτογραφίες-ντοκουμέντα για τη μυθική χλιδή που περιβάλλει τη ζωή της οικογένειας στον απόηχο της πτώχευσης του πρώην κολοσσού του λιανεμπορίου που για μήνες έμοιαζε με βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Στην ιστοσελίδα της Ιωάννας Μαρινοπούλου, όπου παρουσιάζεται η δουλειά της ως interior designer, περιλαμβάνονται και δύο βίλες στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μία στο Μαϊάμι και η άλλη στο East Hampton. Στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media, μάλιστα, η εντυπωσιακή πρώην κ. Μαρινόπουλου ανεβάζει κατά καιρούς φωτογραφίες από το εσωτερικό των σπιτιών ποζάροντας με τον αέρα της οικοδέσποινας. Στο Μαϊάμι η βίλα είναι δίπλα στη θάλασσα και οι εσωτερικοί χώροι χαρακτηρίζονται από άνεση και αριστοκρατική φινέτσα. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η έπαυλη στα Χάμπτονς με πανάκριβα έπιπλα και διακοσμητικά από μάρμαρο, το αγαπημένο υλικό της Ιωάννας Μαρινοπούλου. Η οικογένεια δεν έκρυψε ποτέ την αδυναμία της στις Ηνωμένες Πολιτείες και η γνωστή διακοσμήτρια συμπεριλαμβάνει συχνά στο ντεκόρ της την αμερικανική σημαία, με την οποία της αρέσει και να φωτογραφίζεται. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο και στις δύο βίλες, ωστόσο, τόσο στο Μαϊάμι όσο και στα Χάμπτονς είναι ότι τους τοίχους κοσμεί το σύμβολο του… δολαρίου.

Η υψηλής αισθητικής τραπεζαρία από δέρμα στο πολυτελές θέρετρο της Νέας Υόρκης

Offshore και ακίνητα στο Μανχάταν

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από τους πιστωτές της Μαρινόπουλος, η πτωχευμένη στην Ελλάδα επιχείρηση είναι πάμπλουτη στο εξωτερικό. Οπως προκύπτει, άλλωστε, από τις οικονομικές καταστάσεις της κυπριακής Marinopoulos Holdings Cyprus Limited, που έχουν παρουσιαστεί στα δικαστήρια, η συγκεκριμένη εταιρία ήταν το 2014 ιδιοκτήτρια 65 θυγατρικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εταιρίες αυτές, που βρίσκονται από την Κύπρο και τα Βαλκάνια μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, «χρησιμοποιήθηκαν για την απόκρυψη της περιουσίας του ομίλου, η οποία δεν εμφανίστηκε στην αίτηση υπαγωγής του ομίλου στο άρθρο 99», σύμφωνα με τους δικηγόρους των πιστωτών.

Οι εντυπωσιακές κρεβατοκάμαρες της βίλας στο Μαϊάμι. Στη μία ξεχωρίζει η εσάρπα με το μονόγραμμα Μ και την κορόνα

Η λίστα των 65 θυγατρικών, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην οικονομική κατάσταση της Marinopoulos Holdings LTD για τη χρήση του 2014, περιλαμβάνει και τέσσερις εταιρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τη 14 East 63rd Street Manhattan Corporation, τη 45 East 63rd Street Manhattan Corporation, τη Wingdale Holding Corporation και τη Rochdale Holding Corporation. Οι τέσσερις αυτές εταιρίες αποκτήθηκαν από τον Μαρινόπουλο το 2008 μαζί με κάποιες ακόμα που είχαν έδρα στα British Virgin Islands (Βρετανικές Παρθένες Νήσοι), έναν από τους πιο δημοφιλείς φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο, τις Rossville Corporation, Apthorp Corporation, Brookside Services Ltd.

Οι εντυπωσιακές κρεβατοκάμαρες της βίλας στο Μαϊάμι

Συγκεκριμένα, στις καταστάσεις της χρήσης του 2008 αναφέρεται ότι «στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 η θυγατρική του ομίλου, Foranti Holding LtD με έδρα την Κύπρο, απέκτησε εταιρίες εγκατεστημένες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ιδιοκτήτριες τεσσάρων ακινήτων για συνολικό τίμημα 21,5 εκατ. ευρώ».

Τους τοίχους στις δύο επαύλεις στο Μαϊάμι και τα Χάμπτονς κοσμεί το σύμβολο του δολαρίου
Τους τοίχους στις δύο επαύλεις στο Μαϊάμι και τα Χάμπτονς κοσμεί το σύμβολο του δολαρίου
Λιτή και αριστοκρατική η διακόσμηση στην κρεβατοκάμαρα στα Χάμπτονς.
Η Ιωάννα Μαρινοπούλου ποζάρει, στην είσοδο του σπιτιού στα Χάμπτονς, με λευκή τουαλέτα

«Θα ζητήσουμε νέες συλλήψεις»

Από τη Δικαιοσύνη γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί μέσω των υποθηκοφυλακείων της χώρας αν μεταβιβάστηκαν ακίνητα της οικογένειας Μαρινόπουλου σε εταιρίες του εξωτερικού πριν από την κατάρρευση της επιχείρησης. Την ίδια ώρα, η πλευρά Καρυπίδη είναι αποφασισμένη να ζητήσει νέες συλλήψεις, καθώς με απόφαση του Ειρηνοδικείου έξι συνολικά πρόσωπα, μέλη της διοίκησης της «Μαρινόπουλος Γενικού Εμπορίου», κλήθηκαν να παρουσιάσουν ενόρκως κατάλογο με τα προσωπικά περιουσιακά τους στοιχεία αλλά ουδείς προσήλθε. Πρόκειται για τους Λεωνίδα, Γιώργο και Δημήτρη Μαρινόπουλο, καθώς επίσης τον Γάλλο πρώην αντιπρόεδρο Ζερόμ Λουμπέρ, τον πρώην εκπρόσωπο Ιωάννη Παντολέων και τον πρώην αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Βογιατζάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, οι δύο τελευταίοι έχουν πετύχει αναβολή, ενώ μετά τον Δημήτρη ο Λεωνίδας και ο Γιώργος Μαρινόπουλος, καθώς και ο Ζερόμ Λουμπέρ, ο οποίος ζει μόνιμα στο Παρίσι, απειλούνται με προσωποκράτηση. «Εχουμε στοιχεία για τεράστια περιουσία που δεν δικαιολογεί την πτώχευση. Θα ζητήσουμε να εκτελεστεί η απόφαση και για τους άλλους τρεις (σ.σ.: Λεωνίδα Μαρινόπουλο, Γιώργο Μαρινόπουλο και Ζερόμ Λουμπέρ) προκειμένου να αναζητηθούν», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δικηγόρος της οικογένειας Καρυπίδη, Θέμης Σοφός.

Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος εντοπίστηκε στην οδό Κριεζώτου στο Κολωνάκι όχι από την Αστυνομία αλλά από δικαστικό επιμελητή σε μια σπάνια νομική πρακτική και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα. Τελικά, αφέθηκε ελεύθερος καταγγέλλοντας «θεατρινισμούς» από την πλευρά Καρυπίδη. Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο δικηγόρος των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του Ειρηνοδικείου δεν αφορά στους εντολείς του. «Εγώ εκπροσωπώ τον Πάνο, τον Στέφανο και τον Παναγιώτη Μαρινόπουλο, οι οποίοι ούτε αναζητούνται ούτε καταζητούνται.

Η υπόθεση αφορά μόνο στο κομμάτι των σούπερ μάρκετ και την οικογένεια του Λεωνίδα Μαρινόπουλου», επισημαίνει ο γνωστός ποινικολόγος. Τη διοίκηση του ομίλου είχαν τα τέσσερα ξαδέλφια, οι Πάνος Ι. Μαρινόπουλος, Στέφανος Ι. Μαρινόπουλος, Πάνος Δ. Μαρινόπουλος και Λεωνίδας Δ. Μαρινόπουλος. Ο τελευταίος είχε ευθύνη για τα σούπερ μάρκετ, ο Πάνος Ι. Μαρινόπουλος για την αλυσίδα καταστημάτων Starbucks, ο Στέφανος Ι. Μαρινόπουλος για την αλυσίδα καταστημάτων Marks & Spencer, ενώ και οι τέσσερις ασχολούνταν με τη ΦΑΜΑΡ.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

aaggelopoulou@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Πάνω από 4,5 εκατ. κρούσματα στις ΗΠΑ

Evanthia Karra

«Οι εκλογές θα γίνουν στις 3 Νοεμβρίου»: Τι δηλώνει ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου

Evanthia Karra

ΗΠΑ: Η τροπική καταιγίδα «Ησαΐας» πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα

Evanthia Karra

Πέθανε η πρώτη Αμερικανίδα που έκανε μεταμόσχευση προσώπου

Μιχάλης Μάρδας

Ο Τραμπ θα… μας τρελάνει: «Έθεσε απλώς ερώτημα για τις εκλογές» δηλώνει ο εκπρόσωπός του

Evanthia Karra

Ο Τραμπ «άναψε φωτιές»: «Βουτιά» στο Χρηματιστήριο μετά την πρόταση για αναβολή των εκλογών

Evanthia Karra

«Βυθίζεται» η δημοτικότητα του Τραμπ την ώρα που ο κορωνοϊός «σαρώνει» τις ΗΠΑ

Tinad

Κορωνοϊός: «Έσπασε» το φράγμα των 150.000 νεκρών στις ΗΠΑ

Evanthia Karra

Κυρώσεις στον 18χρονο γιο του Μπασάρ Αλ Άσαντ από τις ΗΠΑ

Evanthia Karra