Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ριζικές αλλαγές σε Ιστορία, γλώσσα, μαθηματικά και φυσικές επιστήμες από το δημοτικό έως το λύκειο

Αλαλούμ στην Παιδεία λόγω ΣΥΡΙΖΑ – Χρονιά σύγχυσης το 2019

Ριζικές αλλαγές σε Ιστορία, Μαθηματικά, Γλώσσα και Φυσικές Επιστήμες προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Ο Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε σχέδιο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα παραπάνω διδακτικά αντικείμενα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», το ΙΕΠ έχει ήδη ετοιμάσει προγράμματα σπουδών για τα συγκεκριμένα μαθήματα. Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών όμως παραμένει νεφελώδες.

Ο κ. Γαβρόγλου κάνει λόγο για μεταρρύθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου και για αλλαγή στο εισαγωγικό σύστημα τον Ιούνιο του 2020, όμως ο χρόνος «τρέχει» και κανένα προσχέδιο δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Χαρακτηριστικό της κρυψίνοιας του υπουργείου Παιδείας είναι ότι οι επιστημονικές ενώσεις δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση, με αποτέλεσμα ο οποίος διάλογος να γίνεται σε λευκό χαρτί.

Τι να περιμένουμε;

Οι προτάσεις του ΙΕΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε τελικό στάδιο και το επόμενο βήμα είναι η αποδοχή τους από το υπουργείο Παιδείας ώστε να ολοκληρωθεί και θεσμικά η αλλαγή.

– Στα Μαθηματικά, υπάρχουν αλλαγές τόσο στο μάθημα Προσανατολισμού όσο και Γενικής Παιδείας που αφορούν κυρίως σε κεφάλαια. Μία ακόμα αλλαγή, η οποία όμως θα αφορά στο δημοτικό, θα είναι το νέο βιβλίο Μαθηματικών που θα δοθεί από τη νέα σχολική χρονιά στην Ε’ τάξη.

– Στην Ιστορία έχει παρουσιαστεί ένα προσχέδιο αλλαγών που καλύπτει από τη Γ’ Δημοτικού μέχρι τη Γ’ Λυκείου, με τη σημαντικότερη αλλαγή να αφορά στο λύκειο με διδασκαλία της σύγχρονης Ιστορίας αντί του Αρχαίου Κόσμου.

– Για τις Φυσικές Επιστήμες έχουν διαρρεύσει πολλά σενάρια, χωρίς κανένα να επιβεβαιώνεται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ενα από αυτά αφορούσε στη σύμπτυξη των μαθημάτων Χημείας και Βιολογίας, ενώ για το μάθημα Γενικής Παιδείας έχει προταθεί ακόμα και η σύμπτυξη τεσσάρων μαθημάτων (Φυσική, Χημεία, Βιολογία και Γεωλογία) σε ένα τετράωρο μάθημα.

Αγνωστο χρονοδιάγραμμα

Την ίδια ώρα βέβαια που ο διάλογος συνεχίζεται  -χωρίς προοπτική να ολοκληρωθεί άμεσα- ο υπουργός Παιδείας προαναγγέλλει ότι το αργότερο μετά το καλοκαίρι θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για το νέο λύκειο. Η σιγουριά του κ. Γαβρόγλου με την οποία ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο του 2020 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα μετράει και το απολυτήριο του λυκείου, δεν επιβεβαιώνεται καθώς το υπουργείο Παιδείας τέλη Απριλίου δεν έχει παρουσιάσει ακόμα κανένα σχέδιο αλλαγής της Β’ Λυκείου (σ.σ.: σύμφωνα με τον υπουργό η αλλαγή στις δύο τάξεις του λυκείου θα καταλήξει στο νέο εισαγωγικό σύστημα). Το ερώτημα σχετικά με το πότε θα προλάβει το υπουργείο Παιδείας να ψηφίσει το νόμο για το νέο λύκειο, να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς και να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη του 2019 η νέα Β’ Λυκείου πλανάται χωρίς πειστική απάντηση από τα υπουργικά χείλη.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ποτέ Ανδρέας…

Kon

Χέρι που δεν γράφει, άνθρωπος ανήμπορος να επιβιώσει…

Kon

Το κράτος παίρνει κάτω από τη βάση στην Παιδεία

Kon

Προβληματισμός από βάσεις στα ΑΕΙ

Kon

Μια φιλελεύθερη μεταρρύθμιση

Kon

Μητσοτάκης: Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης

Ανδρέας Ντίνης

Νομοσχέδιο για την Παιδεία: Τι αλλάζει σε Πανελλαδικές, Λύκειο – Επιστρέφουν λατινικά

Ανδρέας Ντίνης

Σχολεία: Έτσι θα είναι οι νέες τάξεις – 15 μαθητές ανά τμήμα, αποστάσεις και μεμβράνες

Ανδρέας Ντίνης

Μετά τα σχολεία επιστροφή και στα φροντιστήρια – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Ανδρέας Ντίνης