Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο-ντοκουμέντο από το δεύτερο Mirage ρίχνει φως στα αίτια της τραγωδίας στη Σκύρο

Αντιπτέραρχος ο ήρωας - πιλότος Γιώργος Μπαλταδώρος

Οι τελευταίες στιγμές πριν την πτώση του Mirage 2000-5 που στοίχισε την ζωή στον άτυχο πιλότο Γιώργο Μπαλταδώρο βρίσκεται στη διάθεση της επιτροπής διερεύνησης την ώρα που οι έρευνες στο σημείο της συντριβής συνεχίζονται για τον εντοπισμό του καταγραφέα πτήσης.

Αναμένεται να διευκρινιστεί εάν το συγκεκριμένο βίντεο ρίξει φως στα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

Πρόκειται για την καταγραφή της πτήσης του σχηματισμού των μαχητικών αεροσκαφών, που έχει γίνει από την κάμερα του δεύτερου Mirage 2000-5 που βιντεοσκοπούσε καθόλη τη διάρκεια και αποτελεί βασικό στοιχείο των εν εξελίξει ερευνών.
Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος έχει δύο κάμερες, μία μπροστά, στη μύτη και μία στο κόκπιτ.
Επισήμως, αυτή η πληροφορία δεν διαψεύδεται, ενώ αρμόδια πηγή του ΓΕΑ σημειώνει ότι είναι δεδομένο πως οι κάμερες του δεύτερου μαχητικού λειτουργούσαν κανονικά.

Κομβική για την διακρίβωση των αιτίων της τραγωδίας είναι και η ολοκληρωμένη κατάθεση του πιλότου του δεύτερου μαχητικού του σχηματισμού των Mirage 2000-5. Όπως έχει γίνει γνωστό στη θόλωση που είχε δημιουργηθεί από τις μετεωρολογικές συνθήκες, τα δυο Mirage 2000-5 εισήλθαν μαζί ως ανοιχτός και όχι ως κλειτός σχηματισμός. Πραγματοποίησαν μαζί τη βύθιση στη νέφωση η οποία ήταν χαμηλή, κάτω και από τα 300 μέτρα.

Όταν ο δεύτερος πιλότος διαπίστωσε την απώλεια του αρχηγού του σχηματισμού, φέρεται να ενημέρωσε ακαριαία ότι “έχασα τον 1”. Εν συνεχεία, και ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία απαγκιστρώθηκε από τον σχηματισμό χαράσσοντας ανοδική πορεία.

Ο φόρος τιμής του Α/ΓΕΕΘΑ

Φόρο τιμής με συγκινητικά λόγια απέτισε στον ήρωα σμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η αυταπάρνηση και η υπέρτατη προσφορά του Σμηναγού (Ι) Γεωργίου Μπαλταδώρου, συνιστούν πράξεις ανεκτίμητης αξίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων”

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ είναι η ακόλουθη:

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και οι Ένοπλες Δυνάμεις, εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του Σμηναγού (Ι) Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε εν ώρα καθήκοντος, στις 12 Απριλίου 2018.

Η αυταπάρνηση και η υπέρτατη προσφορά του Σμηναγού (Ι) Γεωργίου Μπαλταδώρου, συνιστούν πράξεις ανεκτίμητης αξίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ίχνος από την άτρακτο στο βυθό του Αιγαίου

Τμήμα της ατράκτου και πιθανώς του κινητήρα του μοιραίου Mirage 2000-5 “βλέπουν” οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και οι εμπειρογνώμονες, πίσω από το ίχνος που εντόπισαν στο βυθό του Αιγαίου ανοιχτά της Σκύρου.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πρώτες ενδείξεις, ο εντοπισμός του κινητήρα θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους, που συνετρίβη με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος. Όπως λένε οι ίδιοι, από τα στοιχεία του κινητήρα μπορούν να αποκλειστούν πολλά σενάρια και να οδηγηθούν εύκολα σε μία και μοναδική εκδοχή για το συμβάν.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το ζευγάρι των ελληνικών μαχητικών είχε απογειωθεί από την Σκύρο με σκοπό να αναχαιτίσουν Τουρκικά μαχητικά στο βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου.

Η αναγνώριση και αναχαίτιση δεν έγινε ποτέ καθώς τα δυο τουρκικά εξήλθαν του ελληνικού FIR, με αποτέλεσμα τα δυο ελληνικά Mirage 2000-5 να επιστρέφουν στη βάση τους, την Σκύρο.

Κατά την προσέγγισή τους, όμως και παρόλο που οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, έκρυβαν παγίδες όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι Έλληνες πιλότοι όλων των μαχητικών. Υπήρχε νέφωση, θόλωση κατά την ορολογία των ιπτάμενων και κατά την κάθοδό τους μπήκαν εντός της… θόλωσης. Η ορατότητα είναι περιορισμένη και αυτό που κάνουν οι χειριστές με την εντολή του αρχηγού του σχηματισμού είναι να κατέβουν πιο χαμηλά.

Το αεροσκάφος του 33χρονου Γιώργου Μπαλταδώρου, μετά από λίγα δευτερόλεπτα χάθηκε ακαριαία, με το “νούμερο 2” να αναφέρει πως έχασε την επαφή με το “νούμερο 1” και τράβηξε το πηδάλιό του για να πάρει ύψος ελπίζοντας να επικοινωνήσει εκ νέου με τον αρχηγό του σχηματισμού.

«Ξαφνικά χάθηκε ο ήχος του Mirage»: Η μαρτυρία του ψαρά που έδωσε το στίγμα για τον Μπαλταδώρο

Ένας ψαράς ήταν ο άνθρωπος που έδωσε το στίγμα για την πτώση του Mirage που πιλόταρε ο Γιώργος Μπαλταδώρος.

Ο Γιώργος Πανταζής μίλησε για τη στιγμή που έπεσε το Mirage και ανέφερε ότι κατάλαβα πως κάτι είχε συμβεί «επειδή ξαφνικά χάθηκε ο ήχος».

«Το αεροσκάφος δεν το είδα, ήμουν τρία μίλια μακριά. Άκουγα τον ήχο και ξαφνικά χάθηκε» είπε ο ψαράς Γιώργος Πανταζής. «Εγώ από τον ήχο κατάλαβα πως έπεσε το αεροπλάνο. Είχε ομίχλη» συμπλήρωσε ο κ. Πανταζής.

Ο ψαράς ήταν ο άνθρωπος που έδωσε το στίγμα για το που έπεσε το Mirage του Γιώργου Μπαλταδώρου. «Μετά από 20 λεπτά είδα το Λιμενικό και τους ειδοποίησα. Έδωσα περίπου το στίγμα και έμαθα πως το αεροσκάφος εντοπίστηκε από το Super Puma».

Το αλιευτικό του κ. Πανταζή ήταν το μόνο που βρισκόταν στην περιοχή την ώρα του συμβάντος. «Τους είπα περίπου που ήταν το αεροσκάφος. Έψαχναν τρία μίλια από την ακτή και τους είπα πως με βάση αυτά που άκουσα, δεν βρισκόταν εκεί. Μετακινήθηκαν και εντοπίστηκε».

«Σίγουρα πήγε το μυαλό μου στο σενάριο πως κάτι είχε συμβεί, γιατί έχασα τον ήχο και μετά είδα το Super Puma», ανέφερε ο κ. Πανταζής.

https://www.youtube.com/watch?v=LlicvKuzRpk

Αυτή ήταν η μοιραία πτήση του Mirage 2000-5 – Τα λόγια του άτυχου Μπαλταδώρου

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος, ο έμπειρος κυβερνήτης που έσκιζε τους αιθέρες και έπεσε εν ώρα καθήκοντος, σε λίγο καιρό θα έκλεινε τα 34 του χρόνια.

Του άρεσε να πετά, να βλέπει από ψηλά τον κόσμο, έλεγε το χαμογελαστό και καλοσυνάτο παλικάρι. Παντρεμένος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών –οχτώ και δέκα αντίστοιχα– υπηρετούσε στην 331η Μοίρα Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης. Η βάση της βρίσκεται στην Τανάγρα και οι πιλότοι της είναι γνωστοί ως οι «φρουροί του Αιγαίου».

Ολοι όσοι τον γνώριζαν μιλούν για έναν ευγενικό και πρόσχαρο νέο άνθρωπο. Παιδί ακόμη ονειρευόταν να γίνει πιλότος μια που δεν έκρυβε την υπερβολική του αγάπη για τα αεροπλάνα. Αγάπησε με πάθος τη δουλειά του, ήταν φιλότιμος και έμπειρος κυβερνήτης.

Η είδηση του θανάτου του βύθισε στο πένθος τον τόπο όπου καταγόταν, το Μορφοβούνι του δήμου Πλαστήρα στον νομό Καρδίτσας. «Ηταν επιμελέστατος ως μαθητής με μεγάλο πάθος για τη ζωή και τη δουλειά του ο Γιώργος», δήλωσε (στο ΑΠΕ) ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Δημήτρης Τσιαντής.

Σε άσχημη κατάσταση οι γονείς του και ο αδελφός του που δεν μπορούν να πιστέψουν το κακό που τους βρήκε. Οπως και η σύζυγός του. Χθες στο σπίτι τους στην Πετρούπολη βρέθηκαν συγγενείς και φίλοι για συμπαράσταση.

Τραγική ειρωνεία τα όλα όσα είπε (στο κανάλι Ε) ο πατέρας του Απόστολος Μπαλταδώρος την ώρα που οι έρευνες για τον εντοπισμό του γιου του ήταν σε εξέλιξη. Οπως ανέφερε, επρόκειτο για την τελευταία ημέρα της εβδομαδιαίας αποστολής του στην αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών. «Σήμερα θα επέστρεφε στην Τανάγρα, τελευταία ημέρα ήταν σήμερα.

Στη Σκύρο πηγαίνουν πότε τα Μιράζ, πότε τα F16. Ηταν για αναχαίτιση το πρωί. Δεν ξέρουμε τίποτε άλλο». Μάλιστα, τόνισε ότι ο γιος του «ήταν χρόνια στα Μιράζ, ήταν ο καλύτερος πιλότος».

Ο 34χρονος είχε μιλήσει για τους κινδύνους της δουλειάς (στις 3 Φεβρουαρίου 2017) και στην εκπομπή της ΕΡΤ «Αρετή και Τόλμη» σε αφιέρωμα για τους «Φρουρούς του Αιγαίου».

Είχε περιγράψει μπροστά στην κάμερα την ετοιμότητα των πιλότων σε περίπτωση συναγερμού αλλά και για τους κινδύνους της αποστολής του. «Είμαστε πάντα έτοιμοι. Σίγουρα υπάρχει κίνδυνος, άσχετα αν τις περισσότερες φορές δεν έχει γίνει τίποτα. Αλλά δεν ξέρουμε σήμερα ή αύριο αν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι οι απέναντι».

Στο Facebook οι φίλοι του τον αποχαιρέτησαν με συγκίνηση και σεβασμό: «Τιμή και δόξα στον Αγγελο του Αιγαίου που έπεσε για τη πατρίδα», «αδελφικέ μου φίλε, δεν έχω λόγια, καλό παράδεισο…».

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Γιώργος Μπαλταδώρος: Ρίγη συγκίνησης για τον ήρωα πιλότο που έπεσε για την πατρίδα – Τρία χρόνια από την τελευταία του πτήση

Λάμπρος Κατσαρός

Γιώργος Μπαλταδώρος: Mirage F1 στη μνήμη του ήρωα Σμηναγού – Στις 8 Αυγούστου τα αποκαλυπτήρια

Λάμπρος Κατσαρός

Συγκλονιστικό βίντεο αφιέρωμα για τον αδικοχαμένο Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο που έπεσε στο καθήκον

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γιώργος Μπαλταδώρος: Το συγκλονιστικό βίντεο προς τιμήν του ήρωα Σμηναγού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αντιπτέραρχος ο ήρωας – πιλότος Γιώργος Μπαλταδώρος

40 ημέρες από το θάνατο του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου – Ρίγη συγκίνησης στο μνημόσυνό του [εικόνες]

Mirage 2000-5: Vertigo έπαθε ο Γιώργος Μπαλταδώρος – Τι δείχνει το μαύρο κουτί

George Michaelides

Ανασύρθηκε από τον βυθό το «μαύρο κουτί» του μοιραίου Mirage 2000-5

Αποκάλυψη για το Mirage 2000 του Σμηναγού Μπαλταδώρου [εικόνες]