Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

S.O.S. από τους αστυνομικούς – Εκατοντάδες ζητούν ψυχολογική υποστήριξη

Θρίλερ: Σφαίρες σε καφετέρια στην Αγία Νάπα – Τέσσερις σοβαρά τραυματίες

Τρεις αστυνομικοί την ημέρα απευθύνθηκαν κατά μέσο όρο στο 210 3410900, την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης της Ελληνικής Αστυνομίας, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, προκειμένου να επουλώσουν τραύματα της ψυχής τους, όπως αναδεικνύεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ..

Οι συνολικά 884 κλήσεις δεν έγιναν αποκλειστικά από τους ίδιους, αλλά και από μέλη των οικογενειών τους, συγγενείς, φίλους, ακόμη και συναδέλφους, που είχαν… διαγνώσει κάτι επικίνδυνο στη συμπεριφορά τους. Ζητούσαν ενημέρωση, πληροφορίες, ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές, ενώ 113 κλήσεις ήταν «βουβές», κλήσεις… δισταγμού, καθώς οι καλούντες δεν είχαν τη δύναμη να μιλήσουν!

Οι μήνες με τις περισσότερες αναζητήσεις βοήθειας ήταν, όπως αναμενόταν για τους ψυχολόγους της ΕΛ.ΑΣ., οι «εορταστικοί», καθώς τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 έγιναν 105 και 107 κλήσεις αντίστοιχα, δείγμα της «μοναξιάς» που αισθάνονταν.

Γυναίκες, φίλοι και συνάδελφοι ζητούσαν συμβουλές

Από την ανάλυση των στοιχείων των κλήσεων διαπιστώνεται ότι στην τηλεφωνική γραμμή απευθύνθηκαν περισσότερες γυναίκες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των καλούντων ζητούσαν συμβουλές και οδηγίες αντιμετώπισης, χειρισμού οικογενειακών και επαγγελματικών καταστάσεων που τους επιβάρυναν ψυχολογικά.

Περίπου 2 στους 10 αστυνομικούς αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα διαχείρισης της αγχωτικής καθημερινότητάς τους και χρειάζονταν βοήθεια προκειμένου αυτά να μην εξελιχθούν με δυσάρεστες συνέπειες.
Στο 210 3410900 απευθύνθηκαν 448 γυναίκες, 323 άνδρες και 113 δεν… μίλησαν. Από αυτούς οι 281 ήταν εν ενεργεία αστυνομικοί, 232 μέλη των οικογενειών τους, 17 συνταξιούχοι και 354 φίλοι και συνάδελφοι. Από τους καλούντες, οι 257 ζητούσαν ενημέρωση, πληροφορίες και ενδείξεις που παρουσιάζει κάποιο άτομο, ώστε να καθιστούν αναγκαία την αναζήτηση βοήθειας σε ειδικούς.

Οι 157 ζήτησαν απευθείας ψυχολογική υποστήριξη, οι 292 συμβουλές χειρισμού και οι 178 αφορούσαν ιδιότυπη στήριξη ειδικών περιπτώσεων.

«Πρωταθλήτριες» οι γιορτές!

Από τα στατιστικά στοιχεία καταγραφής των κλήσεων διαπιστώθηκε ότι ο Ιανουάριος κατείχε την «πρωτιά» με 107 κλήσεις. Κάλεσαν 41 άνδρες, 54 γυναίκες, 12 «δεν μίλησαν», εκ των οποίων οι 33 ήταν εν ενεργεία, 25 μέλη οικογενειών, 47 φίλοι και συνάδελφοι και 2 συνταξιούχοι. Ενημέρωση και πληροφορίες ζήτησαν οι 30, 26 ψυχολογική υποστήριξη, 35 συμβουλές χειρισμού και 16 άλλες περιπτώσεις βοήθειας. Δύο λιγότερες ήταν οι κλήσεις τον Δεκέμβριο του 2017, που ανήλθαν σε 105, έχοντας παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τον επόμενο και «πρωταθλητή» μήνα Ιανουάριο του 2018.

Σημαντικό εργαλείο στα χέρια των 10 ψυχολόγων που απαντούν στην τηλεφωνική γραμμή όταν διαγνώσουν πρόβλημα είναι τα ψυχομετρικά τεστ που προμηθεύτηκαν, τύπου MMPI -2- (Minnesota Multiphasic Personality Inventory). Ενα σημαντικό εργαλείο των ψυχολόγων για την αξιολόγηση της προσωπικότητας και ψυχοπαθολογίας των εξεταζομένων. Τα αποτελέσματα των τεστ αποτέλεσαν τη βάση για τις επόμενες κινήσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις κατέστησαν υποχρεωτική την επανεξέταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρησιμοποιώντας το ίδιο ψυχομετρικό εργαλείο.

Πρόκειται για ένα πολυφασικό ερωτηματολόγιο, που περιέχει περισσότερες από 130 κλίμακες, οι οποίες εξετάζονται μέσα από 567 ερωτήσεις κλειστού τύπου και ο μέσος χρόνος συμπλήρωσης είναι 1,5 με 2 ώρες. Είναι το μοναδικό ψυχομετρικό τεστ στον κόσμο, που γίνεται δεκτό σε δικαστικό πλαίσιο για τη σύνθεση ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Χρησιμοποιείται για την ανάληψη ευαίσθητων θέσεων επικινδυνότητας ή ασφάλειας, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επιλογή προσωπικού.

Το MMPI-2 αξιολογεί μία σειρά παραμέτρων όπως: αντικοινωνική συμπεριφορά, συναισθηματική αστάθεια, ισχύς του Εγώ, παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, ενοχική προδιάθεση και κατάχρηση ουσιών. Επίσης αξιολογούνται: συναισθηματική αστάθεια, ψυχασθένεια, υπομανία, υποχονδρίαση, κατάθλιψη, παρανοϊκός ιδεασμός, άγχος, υστερία, σχιζοφρένεια, παράνοια, επιθετικότητα, διαταραχή μετατραυματικού στρες, εσωστρέφεια και έλλειψη κινήτρων.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο γραφείο ψυχοκοινωνικής μέριμνας λειτούργησε πρόσφατα και στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 31 (Πειραιώς 31) στην Ομόνοια, και λειτουργεί καθημερινά από 07:30-15:00. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 213-2158228, 229, 230, 231, 232 και για τις υπόλοιπες ώρες και αργίες στο 6934604001.

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

 

Προτεινόμενα για εσάς

Συνάντηση Θεοδωρικάκου με δύο αστυνομικούς που έσωσαν 48χρονη γυναίκα

Θεοδωρικάκος: To επιτυχημένο σχέδιο για την ασφάλεια στη ΔΕΘ και οι εμβολιασμοί αστυνομικών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΔΕΘ 2021: Διαμαρτυρία από αστυνομικούς έξω από την είσοδο – Δείτε εικόνες

Λάμπρος Κατσαρός

Πότε βγαίνουν στη σύνταξη οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες – Οι προϋποθέσεις [πίνακες & παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γλυκά Νερά: Η κυνική ομολογία του 32χρονου – «Ξύπνησα την Καρολάιν και την σκότωσα»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεξικό: Μαίνεται ο πόλεμος με τα καρτέλ- Δολοφονούν επίλεκτους αστυνομικούς μέσα στα ίδια τους τα σπίτια

Μαρίνα Μπενέκου

«Βαθύ Μπλε»: Πώς ένας αστυνομικός έσωσε ένα 4χρονο παιδί – Συγκλονιστικές μαρτυρίες [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γλυκά Νερά: Συγκλονισμένοι οι αστυνομικοί – Το παιδί σκουντούσε τη νεκρή μητέρα για να ξυπνήσει

Λάμπρος Κατσαρός

Μένιος Φουρθιώτης: Κρατείται σε κελί με δύο αστυνομικούς

Evanthia Karra